Gå til indhold

Standby

Apparater på standby bruger energi på ingenting. De sluger energi døgnet rundt i de mange timer, vi ikke bruger dem. Og det kan koste dig mange penge. Heldigvis er det ret nemt at komme standbyforbruget til livs.

Hvor meget bruger du på standby?

Mange apparater står på standby, så de er klar til brug og kan tændes med en fjernbetjening. Du kan kende dem på de små, lysende dioder. Hvor meget energi de enkelte apparater bruger på standby, afhænger blandt andet af mærke og alder. For eksempel kan et gammelt tv bruge næsten 80 kroner om året på standby, mens et nyt bruger omkring fem kroner*.

*Beregnet ud fra en kilowatt-timepris på 2,20 kroner.

Få styr på standbyforbruget

 1. 1.

  Sluk på stikkontakten, når apparaterne ikke er i brug. Du kan også sætte en afbryder på ledningen til hvert apparat eller slukke dem helt med en fjernbetjent afbryder.

 2. 2.

  Saml printer, højtalere, scanner og lignende i en elspareskinne, der tilsluttes én af computerens USB-porte. Så afbryder du alt udstyr, der er tilsluttet skinnen, når du lukker computeren ned.

 3. 3.

  Er du i tvivl, om en transformer har et standbyforbrug? Sluk for det tilhørende apparat, vent nogle minutter, og mærk, om transformeren er varm. Så har den et standbyforbrug og bør slukkes på kontakten.

 4. 4.

  Saml flere apparater i en flerstikdåse med vippeafbryder med lys. Så kan du let se, om den er tændt, og du skal kun slukke ét sted.

 5. 5.

  Indstil din computer til at gå i dvale, når du forlader den i kortere perioder, for eksempel efter 10 minutter.

 6. 6.

  Gå huset igennem, og find ud af, hvor mange apparater du har på standby. Et godt overblik er første skridt til at komme standbyforbruget til livs.

 7. 7.

  Du kan også få elspareskinne til dit tv, hvor udstyr som dvd, receiver og spillekonsol afbrydes helt, når du alligevel slukker for tv’et.

Typiske apparater på standby

 • Underholdningsapparater: Tv, dvd, parabolreceiver, antenneforstærker og spillekonsol
 • Apparater i hjemmekontoret: Computer, printer, scanner, højtalere, server, router og kopimaskine
 • Lys: Transformere til halogenlamper, bevægelsessensor og skumringsrelæ.

Lån en elmåler, og se standbyforbruget

Vil du vide præcis, hvor stort dit standbyforbrug er, kan du låne en elmåler fra Andel Energi. Med den kan du måle standbyforbruget for de enkelte apparater eller samle flere apparater i én stikdåse og få deres samlede forbrug. Du kan låne elmåleren gratis af os på biblioteket. Læs mere om at låne en elmåler.