Gå til indhold

Køleskab

Køleskabet kører året rundt, og cirka 13 procent af elforbruget i et enfamiliehus går til køleskab og fryser. Så der er gode penge at spare ved at købe en energirigtig model og bruge det klogt.

Sådan vælger du den rigtige størrelse

Hvilken størrelse køleskab, I har behov for, afhænger af hvor mange personer I er i husstanden. Som tommelfingerregel har 1 person behov for 100 liters kølekapacitet. For hver ekstra person, skal I lægge 50 liter oveni.

Temperaturen skal være 5 grader

Køleskabet bør have en temperatur på 5 grader. For hver ekstra grad du sænker temperaturen, stiger energiforbruget med mellem 2 og 5 procent. Du kan teste temperaturen ved at stille et termometer i et glas vand midt i køleskabet. Lad glasset stå et døgns tid og tag et kig på temperaturen – så kan du skrue på temperaturen efter behov.

Gode råd om køleskabet

  • Sørg for, at der er mest mulig luft omkring køleskabet, så det kan komme af med varmen fra kondensator og kompressor.
  • Indbygger du køleskabet, skal du følge brugsanvisningens indbygningsmål nøje.
  • Hold kompressor og kondensator rene. Støv isolerer og øger energiforbruget.
  • Sørg for, at køleskabsdøren slutter tæt. Tjek tætningslisterne ved at sætte en papirstrimmel i døren. Bliver papiret hængende, er døren tæt.
Det årlige energiforbrug for et nyt C-mærket køleskab på ca. 200 liter er 77 kilowatt-timer, mens et køleskab i samme størrelse, men med energimærke F, bruger 147 kilowatt-timer.  Forskellen er 154 kr. om året ved at vælge et C-mærket køleskab fremfor et F-mærket.

Tø mad op i køleskabet

Tø dine frysevarer op i køleskabet, og udnyt kulden fra de frosne madvarer til at spare på energien. Lang optøningstid giver også en bedre kvalitet på kød, fisk og fjerkræ. Når du tør 1 kg frosset kød op i fryseren, sparer du hvad der svarer til cirka 1 times energiforbrug i køleskabet. Vupti!

Tjek elforbruget med en elmåler

Har du et gammelt køleskab, som du mistænker for at bruge for meget energi? Lån en af vores elmålere, og tjek energiforbruget. Så kan du nemt vurdere, om det kan betale sig at udskifte køleskabet. Lån en elmåler her.