Gå til indhold

Sparetips til tørretumbleren

At tørre vasketøjet i fri luft er den mest effektive måde at spare energi på. Men det er ikke altid muligt, og derfor bruger mange en tørretumbler. Her kan gode vaner og en tørretumbler med bedst mulige energiklasse hjælpe dig med at spare på energien.

Tør helst tøjet ude

Hæng vasketøjet udenfor i stedet for at tørre det i tørretumbleren. Det er gratis, og du kan spare 2,75 kilowatt-time i forhold til at tørre det i en A-mærket tørretumbler og 1 kilowatt-time i forhold til en A+++ mærket.

Centrifuger tøjet

Centrifuger tøjet grundigt i vaskemaskinen. Jo bedre centrifugeret, jo mindre vand er der i tøjet, og jo kortere tid skal det have i tørretumbleren. Tørretumbleren er dyrere i drift end vaskemaskinen.

Fyld tørretumbleren

For meget tøj i tørretumbleren forlænger både tørretiden og energiforbruget – og krøller tøjet. For lidt tøj i tørretumbleren er heller ikke nogen god idé, for det er spild af energi og giver længere tørretid.

En familie bruger i gennemsnit tørretumbleren 160 gange om året. Det svarer til 432 kilowatt-timer med en A-mærket tørretumbler og 159 kilowatt-timer med en A+++ mærket tørretumbler.

Gode råd om tørretumbleren

  • Undgå overtørring, og stop tørretumbleren, så snart tøjet er tørt – hvis den ikke gør det automatisk. Overtørring gør tøjet for varmt, så det kan krympe og krølle.
  • Rens fnugfiltret efter hver tørring. Ellers forlænger du tørretiden, og energiforbruget stiger.
  • Rens kondensatoren efter behov, dog mindst 3-4 gange om året, hvis du har kondenstørretumbler.

Vælg en kondenstørretumbler

Vælg gerne en tørretumbler med kondensator i stedet for aftræk, hvor store mængder af kostbar varme forsvinder op i den blå luft. En tørretumbler med kondensator genbruger varmen og holder den inden døre, hvor den for eksempel kan opvarme et koldt bryggers.

Husk at lufte ud

Tørrer du tøjet indendørs, skal du sørge for god udluftning i rummet for at undgå fugt og dårligt indeklima. Overvej eventuelt at installere en automatisk fugtighedsventilator.

Vælg tørretumbler efter energimærket

Hvis du skal købe tørretumbler, så vælg en med energimærke A++ eller A+++.

Hvad koster det at bruge tørretumbleren?

Vi har lavet et redskab til dig, så du kan se, hvad det ca. koster dig at bruge de mest almindelige apparater i dit hjem time for time.