Gå til indhold

Sammenlign dit strømforbrug

Her kan du se, om du bruger mere eller mindre strøm end andre, der ligner dig:

Husk! Det gennemsnitlige elforbrug er kun et fingerpeg. Strømforbruget afhænger nemlig meget af, hvor mange I er. Er der fx børn? Så stiger det samlede elforbrug typisk med 500 – 1.000 kWh om året pr. barn. Og særligt kan en teenager med mange elektriske apparater være med til at skrue elforbruget i vejret.

Hvad er et gennemsnitligt elforbrug?

Vi bruger cirka 1.600 kilowatt-timer pr. person om året ifølge Energistyrelsen.

Dit forbrug er typisk højere, hvis du bor alene. Køleskab og fryser er for eksempel tændt i døgndrift, og bruger stort set lige meget strøm, om du bor alene eller sammen med andre. Bor I flere sammen, deler I forbruget af apparaterne, og derfor er forbruget pr. person lavere.

Energistyrelsen anbefaler, at vi ikke bruger mere end 1.000 kilowatt-timer om året pr. person. Det gælder selvfølgelig ikke, hvis du bruger elvarme til at opvarme dit hjem. Elvarme giver et større forbrug, og derfor skal du huske at trække forbruget til elvarmen fra, hvis du vil sammenligne dit gennemsnitlige forbrug med andre. Det er nemlig de færreste husstande, der bliver varmet op med elvarme, og derfor vil et normalt elforbrug ligge markant under dit, hvis du har elvarme.

Hvor meget strøm bruger en familie?

Der er som sagt stor forskel på det gennemsnitlige elforbrug, hvis du bor alene, eller bor flere sammen. En typisk dansk familie bruger ganske vist mere strøm end en enkelt person, men det gennemsnitlige strømforbrug bliver delt ud på flere personer, og derfor er det lavere. 

Man siger, at den gennemsnitlige familie bruger omkring 4.500 kWh om året. Men det er selvfølgelig svært at sige helt præcist, da der kan være stor forskel på familier landet over. Men ligger jeres elforbrug omkring de 4.500 kWh om året, er der intet mærkeligt i det.

Hvis I bor i et større hus, så koster det mere på elforbruget. Hvis I har hjemmeboende teenagere, så bruger de også mere strøm. Et typisk elforbrug eller et normalt elforbrug vil derfor være svært at sige på forhånd. Men hvis I går ud fra, at man typisk bruger 4.500 plus/minus 1.000 kWh i en husstand, er det ikke helt skævt.

Hent vores app Andel Energi

I appen, Andel Energi, kan du holde øje med dit forbrug time for time og se, hvornår strømmen er mest klimavenlig.

Vil du tage temperaturen på dit elforbrug?

Så kan du teste dit elforbrug og få indblik i, om du kan spare penge på din elregning, eller om dit forbrug allerede er skruet helt i bund. Du får også gode spareråd, som gavner både miljøet og din pengepung.

Der er mange penge at spare, hvis du finder årsagen til, at dit elforbrug ligger markant over andre, der ligner dig. Måske har du gamle elektriske apparater, du kan skifte ud med mere energieffektive apparater? Det kan du finde ud af ved at teste dit elforbrug. 

Du kan teste din elforbrug lige nedenfor.

Vil du se dit reelle forbrug?

Så log ind på Min side eller i appen Andel Energi. Her får du overblikket over dit forbrug fordelt på timer, dage, uger, måneder og år. Ved at tage eltjekket ovenfor får du et estimat på dit årlige elforbrug og en oversigt over, hvilke apparater, der sandsynligvis er de største strømslugere i dit hjem. Dit reelle forbrug kan altså godt være anderledes end resultatet ovenfor.

Hvorfor er mit elforbrug højere end andres?

Der kan være flere årsager til, at dit forbrug er højere end andres. Vores vaner og behov er vidt forskellige – og det er vores energiforbrug derfor også. Så hvis du undrer dig over, hvorfor dit elforbrug ligger over et gennemsnitligt elforbrug, kan der faktisk være en naturlig forklaring på det.

Det kan f.eks. være, at det er længe siden, at I har skiftet jeres elapparater og hårde hvidevarer ud derhjemme. Gamle og trætte elapparater kræver mere energi til at udføre samme opgaver som de nye og energieffektive apparater. Derfor kan kan der være penge at spare på elregningen, hvis du skifter dine elapparater ud med nyere modeller. Energieffektive hvidevarer bruger nemlig markant mindre strøm end gamle apparater.

Husker du i øvrigt at slukke dine elektriske apparater? Det kan nemlig være, at dine apparater sluger strøm, mens de står på standby.  Husk derfor at slukke de elapparater, du ikke bruger, på stikkontakten – eller hiv stikket ud, hvis du vil være sikker. Det kan spare dig for mange kWh om året, som du alligevel ikke får noget ud af. 

Har dit elforbrug brug for et ekstra tjek?

Så kontakt vores dygtige energirådgivere. De sidder altid klar med gode råd til, hvordan du kan spare på din elregning.

Har du elvarme?

Du vil selvfølgelig have et højere elforbrug end gennemsnittet, hvis du varmer hjemmet op med elvarme. Husk at du kan søge om reduceret elafgift, hvis du har elvarme som din primære opvarmsningsform. Læs mere om reduceret elafgift her.

Hvis du blot har elvarme i et skur, et anneks eller enkelte steder i dit hjem, er det ikke muligt at få reduceret din elafgift. Men alligevel er der mange, der vælger elvarme, fordi det er nemt og billigt at montere. Elradiatorer er nemme at bruge og kan varme hurtigt op. Men de bruger mange kilowatt-timer om året.

Jo ældre din bolig er, jo større er chancen for, at den ikke er isoleret lige så godt som moderne boliger. Det kan ses på forbruget. Så skal der nemlig mere energi til at opvarme boligen og holde på varmen. Hvis I har fjernvarme, er det ikke opvarmningen af boligen, der er synderen. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så lander vores bedste sparetips, viden om energiforbrug, nye tiltag, konkurrencer og grønne tilbud direkte i din indboks.