Sammenlign dit strømforbrug

Her kan du se, om du bruger mere eller mindre strøm end andre, der ligner dig:

Husk! Det gennemsnitlige elforbrug er kun et fingerpeg. Strømforbruget afhænger nemlig meget af, hvor mange I er. Er der for eksempel børn? Så stiger forbruget typisk med 500 – 1.000 kilowatt-timer om året pr. barn. Og særligt kan en teenager med mange apparater være med til at skrue forbruget i vejret

Hvad er et gennemsnitligt elforbrug?

Vi bruger cirka 1.600 kilowatt-timer pr. person om året ifølge Energistyrelsen.

Dit forbrug er typisk højere, hvis du bor alene. Køleskab og fryser er for eksempel tændt i døgndrift, og bruger stort set lige meget strøm, om du bor alene eller sammen med andre. Bor I flere sammen, deler I forbruget af apparaterne, og derfor er forbruget pr. person lavere.

Energistyrelsen anbefaler, at vi ikke bruger mere end 1.000 kilowatt-timer om året pr. person. Det gælder selvfølgelig ikke, hvis du bruger elvarme til at opvarme dit hjem. Elvarme giver et større forbrug, og derfor skal du huske at trække forbruget til elvarmen fra, hvis du vil sammenligne dit gennemsnitlige forbrug med andre.

Hvad bruger en familie typisk mest strøm på?

Størstedelen af en families elforbrug bliver i ofte brugt af de store elapparater i husstanden. Tøjvask, opvask samt lys og madlavning er det, som størstedelen af strømforbruget går til. Men underholdning fylder ofte også en del på elregningen – især hvis både børn og voksne streamer eller spiller på flere forskellige apparater i husstanden.

Særligt teenagere kan sætte sit præg på elregningen. Teenagere ser ofte mere TV, bruger mere tid foran deres computere eller spillekonsoller. De lader deres devices op, og de bruger i gennemsnit mere strøm, end voksne gør. 

Vil du tage temperaturen på dit elforbrug?

Så kan du teste dit elforbrug og få indblik i, om du kan spare, eller om dit forbrug allerede er skruet helt i bund. Du får også gode spareråd, som gavner både miljøet og din pengepung.

Der kan være mange penge at spare, hvis du finder årsagen til, at dit elforbrug er højere end andre, der ligner dig. Måske har du gamle elektriske apparater, du kan skifte ud med mere energieffektive apparater? Det kan du finde ud af ved at teste dit elforbrug.

Tag testen, og bliv klogere på, hvor du kan spare lige her.

Hvorfor er mit elforbrug højere end andres?

Det kan der være flere årsager til. Vores vaner og behov er vidt forskellige – og det er vores energiforbrug derfor også. Så hvis du undrer dig over, hvorfor dit forbrug ligger over det gennemsnitlige elforbrug, kan der faktisk være en naturlig forklaring på det.

Det kan f.eks. være, at det er længe siden, at I har skiftet jeres elapparater og hårde hvidevarer ud derhjemme. Gamle og trætte elapparater kræver mere energi til at udføre samme opgaver som de nye og energieffektive apparater. Derfor kan kan der være penge at spare på elregningen, hvis du skifter dine elapparater ud med nyere modeller. Energieffektive hvidevarer bruger nemlig markant mindre strøm end gamle apparater.

Husker du at slukke dine apparater? Det kan nemlig være, at dine apparater sluger strøm, mens de står på standby.  Husk derfor at slukke de elapparater, du ikke bruger på stikkontakten – eller hiv stikket ud, hvis du vil være sikker. Det kan spare dig for mange kilowatt-timer om året.

Har du elvarme?

Du vil selvfølgelig have et højere elforbrug end gennemsnittet, hvis du varmer hjemmet op med elvarme. Husk at du kan søge om reduceret elafgift, hvis du har elvarme som din primære opvarmsningsform. Læs mere om reduceret elafgift her.

Hvis du blot har elvarme i et skur, et anneks eller enkelte steder i dit hjem, er det ikke muligt at få reduceret din elafgift. Men alligevel er der mange, der vælger elvarme, fordi det er nemt og billigt at montere. Elradiatorer er nemme at bruge og kan varme hurtigt op. Men de bruger mange kilowatt-timer om året.

Jo ældre din bolig er, jo større er chancen for, at den ikke er isoleret lige så godt som moderne boliger. Det kan ses på forbruget. Så skal der nemlig mere energi til at opvarme boligen og holde på varmen, ikke mindst. Hvis I har fjernvarme, er det ikke opvarmningen af boligen, der er synderen.