Gå til indhold

Få overblik over, hvad dit elforbrug koster dig

Mange af os er blevet mere opmærksomme på, hvordan vi bedst kan spare på forbruget. Og mange er begyndt at slukke sine apparater og tænde for de gode energivaner. Men hvad batter mest på regningen?

Sparer man mest ved at skifte lasagnen ud med rugbrødsmadder, ved at droppe Netflix-serien eller ved at nappe nullermændene med kosten fremfor støvsugeren? Vi har lavet et redskab til dig, så du kan se, hvad det ca. koster dig at bruge de mest almindelige apparater. På den måde kan du se, hvor du skal lægge din energi, når du gerne vil spare på regningen.

Når du ser, hvad der koster at bruge et apparat i en time, skal du huske, at et tilsvarende apparat hjemme hos dig kan bruge mere eller mindre strøm. Derfor kan prisen være lidt anderledes. Brug værktøjet til at se, hvornår det kan være en god idé at tænde de forskellige apparater, hvilke tidspunkter du bør undgå og hvad det ca. koster dig at bruge dine apparater.

Elprisen for dine apparater med TimeEnergi

Prisen er baseret på
Kl. koster det
Kr/time
Kr/time

Kan jeg regne med, at det er præcis den pris, jeg ser på min elregning?

Det korte svar er nej. Ikke helt præcist. Dine tilsvarende apparater kan bruge mere eller mindre strøm end dem, vi har baseret udregningen på. Du skal også være opmærksom på, at apparater som skal varme noget op – eksempelvis en ovn, vaskemaskine eller strygejern – bruger mest strøm i starten. Når apparatet så er varmt, bruger det mindre strøm på at holde på varmen.

Det du ser i grafen, er et gennemsnitligt forbrug for et gennemsnitligt apparat. Så du kan bruge grafen til at se, hvilke apparater, der typisk er de største strømslugere. Og bruge den som en indikation på, hvad du ca. kan spare ved at flytte dit forbrug væk fra de dyreste timer til de billigste timer.

Hvad er en kilowatt-time (kWh)?

kWh står for kilowatt-time. En kWh er betegnelsen for den mængde strøm, du bruger på en time. Vi – og alle andre – måler strøm i watt, ligesom du måler længde i meter og vægt i kilo og gram. Ofte bruger man betegnelsen kW, som står for kilowatt, hvilket er betegnelsen for 1.000 watt.

Derfra kan man også tale om megawatt (1.000 kW), gigawatt (1.000 mW) og terawatt (1.000 gW).

Du finder ud af, hvor meget strøm et apparat bruger, ved at tage dets effekt (W) dividere med 1.000 og gange med den tid, det er brugt.

Hvad kan du få for dine kilowatt-timer?

Uanset hvad du bruger dine kilowatt-timer på, så betaler du den samme pris, når du har brugt en kWh. Det vil sige, at det er underordnet, om du støvsuger eller ser TV, så koster din kWh det samme. Men det er forskelligt, hvor hurtigt du får brugt en kWh, og derfor er der altså også stor forskel på, hvad du får ud af én brugt kWh.

Hvordan fordeler forbruget sig typisk i en familie?


Energistyrelsen vurderer, at vi i gennemsnit bruger cirka 1.600 kWh om året per person. Bor du alene, bruger du mere, da du er alene om at dække forbruget af eksempelvis køleskab og fryser, der jo kører på samme måde, uagtet om I er én eller flere personer i husstanden.

De fleste kWh bliver brugt på de store, tunge elopgaver, som du udfører med de største apparater i dit hjem. Og så selvfølgelig af de apparater, der er tændt i længst tid.

Det typiske elforbrug for en familie i Danmark fordeler sig sådan:

 • 20% underholdning

 • 20% vask

 • 16% køle- og fryseapparater

 • 15% tv

 • 13% madlavning

 • 12% belysning

 • 3% opvarmning

 • 1% diverse

Har I teenagere i husstanden, så kan I regne med, at jeres elforbrug stiger. Teenagere bruger mange elektriske apparater, de vasker tøj – eller får mor eller far til det – i stor stil, og så tager de længere bade end mange andre i husstanden.

Hvordan ved man, hvor mange kWh et apparat bruger?

Hvis du er nysgerrig på, hvor meget strøm et elektrisk apparat bruger, så kan du finde ud af det på forskellige måder. Det nemmeste er at læse på apparatet eller i vejledningen, hvor mange watt – også kaldet apparatets effekt – apparatet bruger. Det tal skal du dividere med 1.000 og gange med det antal timer, som apparatet er tændt. Det giver dig det antal kWh, som apparatet bruger på at være tændt i den periode.

Men hvis du ikke kan se, hvor mange watt dit apparat bruger, så kan du også bruge en energimåler. Med en energimåler kan du nemlig måle, hvor meget strøm dit apparat bruger. Ved at sætte en energimåler mellem stikkontakten og dit apparat, går strømmen igennem måleren, og på den måde kan den, ja, måle, hvor meget strøm, dit apparat bruger.

Hvilken indflydelse har energimærkning på elforbruget?

Hvis du gerne vil vælge nogle elektriske apparater, der bruger så lidt strøm som muligt, så kan du med fordel gå efter dem, der har de gode energimærkninger. Jo grønnere mærket er, desto mere energieffektivt er apparatet.

Ved at bruge energimærkningen kan du spare hundredvis af kroner hvert år, når du vælger apparater fra den bedste energiklasse frem for de gamle, energislugende apparater.

 1. 1.

  Apparater med en mørkegrøn pil og et A-mærke (f.eks. A+++) har det laveste energiforbrug

 2. 2.

  Apparater med gule mærker er mere energikrævende

 3. 3.

  Apparater med orange eller røde mærker er rigtige energislugere

Bemærk! EU har per 1. marts 2021 ændret energimærkerne for bl.a. køleskabe, frysere, vaskemaskiner, opvaskemaskiner og TV, så den bedste energiklasse nu ikke længere hedder A+++, men bare A.

Baggrunden for ændringerne er, at produkterne med tiden er blevet mere energieffektive. For ikke at drukne i plusser har EU nu strammet kravene til den bedste energiklasse og justeret skalaen, så A igen er det bedste. I flere produktkategorier findes der derfor pt. ikke A-mærkede produkter på markedet, og du kan derfor sagtens gå efter B- eller C-mærkede produkter. Energistyrelsen anbefaler, at du går efter:

 • Køleskabe, vinkøleskabe og frysere: B eller C
 • Opvaskemaskiner: B eller C
 • Tv og andre digitale skærme: B eller C
 • Vaskemaskiner: A eller B
 • Kombinerede vaske/tørremaskiner: D for den fulde cyklus

Hvorfor kan det betale sig at flytte sit forbrug?

Prisen på strøm ændrer sig. Blandt andet i takt med, at vinden blæser. For prisen på strøm afhænger – ligesom stort set alt andet, der har en pris – om udbud og efterspørgsel.

Jo mere strøm der bliver produceret, og jo færre der bruger den, desto billigere vil strømmen være. Dette er typisk i de sene aftentimer og om natten. Her kan du spare mange penge på din elregning, hvis du flytter dit forbrug til de billigere timer.

Især i disse tider, hvor elprisen er steget markant. Så kan du udligne en del af den prisstigning, hvis du venter med de rigtig tunge elopgaver, til strømmen er billig.

Selvom tommelfingerreglen siger, at strømmen er billigst om natten, så er det ikke altid sådan. Derfor kan du med fordel orientere dig i appen Andel Energi, så du ved, om strømmen er billig, når du vil bruge den.

Hvilke apparater bruger vi til at regne prisen for en times brug?

Vi tager udgangspunkt i et gennemsnitligt apparat, når vi udregner prisen for en times brug. Strømforbruget for dit tilsvarende apparat kan være anderledes.

ApparatModelEnergimærkeWatt/time
OvnAEG 8000 ASSISTEDCOOKING BPE742220BA+1090
OpvaskemaskineElectrolux – EEG69340WD215
TVSAMSUNG – 50″ QE50Q60BAUXXCF68
PlayStationPS5 (aktiv gaming)Findes ikke210
StøvsugerELECTROLUX – EUOC9GREENFindes ikke700
VaskemaskineBosch – Serie 6 WAU28UE9SNC165
TørretumblerSamsung – DV5000T DV95TA040AEA++660
ElbilSkoda Enyaq iVFindes ikke7200