Gå til indhold

Sammenlign dit forbrug til opvarmning af vand

Er du typen, der napper et ekstra nummer under bruseren? Eller bor I mange under samme tag? Så står opvarmning af vand sandsynligvis for en betydelig del af det samlede energiforbrug.

En familie på fire, i en bolig med gas, bruger i gennemsnit (4×73 m3) 292 m3 på at opvarme vand. Det samlede gasforbrug ligger typisk på 1.700 m3 for en husstand. Det svarer til, at opvarmning af vand udgør 17 % af det samlede gasforbrug.

Vandforbrug bad
(40˚C vand)
Pr. bad
Brusebad sparebruser
(5 min.)
Ca. 30-40 liter  
KarbadCa. 125 liter
Opvarmningsform Pr. person om året 
Elvarme 850 kWh
Gasforbrug 73 m3
Fjernvarmeanlæg 850 kWh

Hvilke typer vandvarmere findes der?

Der findes 2 typer: En gennemstrømnings-vandvarmer og en almindelig varmtvandsbeholder.

  1. 1.

    En gennemstrømnings-vandvarmer, der kører på el, opvarmer vandet, når det passerer vandvarmeren. Den har derfor et lavt varmetab. Og du løber ikke tør for varmt vand. Vandvarmeren er typisk beregnet til et mindre vandforbrug, for eksempel i sommerhuset eller på gæstetoilettet.

  2. 2.

    En almindelig varmtvandsbeholder bruger løbende energi for at sikre dig varmt vand i hanen. Den egner sig derfor godt, hvor der er et større behov for varmt vand, for eksempel i køkkenet og på badeværelset.

Bemærk! Det gør ikke den store forskel, om du har en ny eller gammel elvandvarmer.

En varmepumpe kan spare dig for meget

En varmepumpe bruger kun 1/3 af den energi andre opvarmningsformer bruger. En familie på 4 kan derfor spare 6 kilowatt-timer pr. døgn eller 2.190 kilowatt-timer pr. år. Det svarer til 4.500 kr. årligt!

Du kan altså spare meget strøm og mange penge, hvis du skifter til en varmepumpe. Derudover er en varmepumpe også en mere miljøvenlig måde at opvarme sin bolig på.

Netop fordi en varmepumpe bruger mindre strøm og dermed er mere miljøvenlig, har du også mulighed for at søge tilskud til din varmepumpe. I et typisk parcelhus kan det gøre en stor forskel at udskifte et gammelt oliefyr med en varmepumpe. Med en varmepumpe kan du både spare strøm, penge og skåne miljøet.

Hvor meget vand bruger en familie? 

Ligesom med strøm og dit elforbrug så afhænger dit vandforbrug meget af, hvor mange, der bor i husstanden. Jo flere I bor sammen, jo mere vand bruger I. Dog vil gennemsnitsforbruget falde, jo flere I er. Det skyldes, at det er lettere at fylde vaskemaskinen og opvaskemaskinen helt op, når der er flere i hjemmet. Derudover er rengøring typisk den samme, uanset om der bor en eller flere personer i husstanden.

En gennemsnitlig voksen person bruger omkring 50 m3 om året. Det svarer til omkring 4.000 kroner årligt. En familie på fire bruger omkring 140 m3. Men generelt er vores vandforbrug faldet. I takt med, at mange bliver mere miljøbevidste og bevidste om, hvordan man kan spare, er mange også begyndt at mindske deres vandforbrug.

Hvad bruger en familie vand på?

En dansk familie bruger meget vand, og halvdelen af vandforbruget bliver brugt på daglig personlig hygiejne. Der bliver nemlig brugt meget vand, når familie går i bad og vasker hænder. Hvis man tager lange bade, så koster det på vandregningen og vandforbruget. 

Det koster cirka 1 kr. i minuttet at tage et brusebad. Det afhænger selvfølgelig af, hvor meget du skruer op for vandet, hvad du betaler for dit vand, og hvor effektivt du bruger vandet. For eksempel kan du udnytte vandet mest muligt ved at slukke, når du putter shampoo i håret og sæbe på kroppen. Lange brusebade koster, så der er penge at spare på vandregningen ved at ændre på få vaner.

De færreste tænker måske også over deres toiletskyl, når de har været på toilettet. Men hvis du har et toilet med både stort og lille toiletskyl, så kan du også spare på vandet ved at bruge det lille skyl. Toiletskyl kan nemlig koste op mod en tredjedel af din samlede vandregning.

Uden at gå for meget i detaljer med, hvornår det giver mening at bruge det store eller lille toiletskyl, kan det godt betale sig ikke at bruge det store skyl hver gang. Det vil i sidste ende hjælpe jer med at holde jeres samlede vandforbrug nede, hvis I er opmærksomme på de poster, der bruger mest vand.