Den strøm, der bliver produceret ved hjælp af vedvarende energikilder er særligt kendetegnende ved, at produktionen udleder mindre CO2. På verdensplan er vi heldigvis nået langt med udviklingen og udnyttelsen af vedvarende energikilder. Vindenergi, vandenergi, solenergi og andre former for vedvarende energikilder er i mange tilfælde lige så effektiv energiproduktion som fossile brændstoffer.
Strøm fra vedvarende energikilder dækker blandt andet over:
Energi fra vindmøller og vindkraft udgør en stor del af den danske elproduktion. Denne vedvarende energikilde står i dag for over 40 procent af vores elproduktion. Derudover producerer vi også strøm fra solceller i Danmark. Og det er også blevet mere populært at installere solceller på sit hus, hvilket en del danskere allerede har gjort.
Vedvarende energi fra vandkraftværker er noget, vi for det meste importerer fra vores nordiske naboer. De har store mængder strømmende vand, der skaber kolossale mængder energi, når det buldrer af sted.
Nej, det kan ingen elselskaber love. I det danske elnet bliver al strøm – både strøm fra vedvarende energikilder og energien fra fossile brændstoffer – nemlig blandet sammen.
Vores elnet er som en stor pøl, hvor al den producerede strøm bliver blandet sammen, før den bliver transporteret til din stikkontakt. Strømmen du får i din stikkontakt kan derfor blandt andet være fra vind, vand, sol, biomasse, kul og olie. Strømmen kan også komme fra atomkraftværker. Vi får nemlig også strøm fra vores naboer. Og i Tyskland og Sverige bliver en del af strømmen produceret ved atomkraft.
Produktionen af al strøm udleder en eller anden form for CO2. For eksempel i forbindelse med produktion, transport og installation. Men vedvarende energikilder indtjener deres CO2-aftryk over tid. Det gør strøm, der er produceret ved hjælp af fossile brændstoffer, ikke.
“For eksempel tjener den CO2-udledning, der er forbundet med produktion, transport og installation af en vindmølle sig hjem i løbet af 6-12 måneder af en vindmølles levetid. Og en vindmølle i dag har en designlevetid på omkring 25 år. Kilde: winddenmark.dk
Vi kan ikke lægge brugen af fossile brændstoffer bag os endnu. Desværre. I dag bliver vores samlede energiforbrug dækket af en blanding af strøm fra vedvarende energikilder og fossile brændstoffer. Og i dag overstiger vores samlede elforbrug også det, der er muligt at producere med de nuværende vedvarende energikilder. Men vi er på vej i den rigtige retning.
Når du vælger en elaftale fra Andel Energi, får du dækket dit årlige elforbrug af strøm fra sol og vind. Ingen kan garantere 100 % strøm fra vedvarende energikilder i stikkontakten, men Andel Energi køber oprindelsesgarantier, så strøm fra sol og vind dækker hele dit elforbrug.
Det kan lyde paradoksalt, men hvis vi skal komme brugen af fossile energikilder til livs, så skal vi bruge mere strøm. Mere strøm fra vedvarende energikilder. Vi skal vælge elbiler fremfor traditionelle benzin- og dieseldrevne biler. Vi skal varme vores hjem op med fjernvarme eller elektriske varmepumper.
For eksempel producerer vi i Danmark store mængder vindenergi fra store vindmølleparker. Der er mere end 4.500 vindmøller i Danmark på land og i vand. Og vi er faktisk verdensmestre til at producere vindenergi. Dette taler også ind i Danmarks langsigtede mål om at nå en CO2-reduktion på 70 procent i 2030 samt en fuldkommen grøn omstilling i 2050. Dette har vi større mulighed for, hvis flere vælger elektriske løsninger til, hvor de i dag bruger fossile brændstoffer.
Og jo flere der køber oprindelsesgarantier fra deres elselskaber, jo flere vindmøller bliver der bygget, jo flere solceller bliver anlagt og jo mere strøm fra vedvarende energikilder bliver der produceret.