Gå til indhold

Hvorfor ændrer prisen sig?

Priserne kan være som showbiz. De går op og ned. Og det er der flere grunde til – for eksempel vejret og udbud og efterspørgsel. Det kan være svært at forstå og nogle gange meget svært at forudsige, hvad vi skal forvente.

Grafik

Hvordan påvirker årstiden prisen?

I vintermånederne er kulden over os, og mørket banker på. Derfor skruer vi op for varmen og tænder mere lys. I sommerhalvåret, hvor vi har lange, lune og lyse nætter, bruger vi til gengæld mindre gas og el. Derfor kan prisen på el og gas ændre sig med årstiden.

Grafik

Hvilken rolle spiller klimapolitik?

For at skære ned på CO2-udledningen bliver der lagt afgifter på energi fra kul, olie og gas. Og det kan påvirke din pris. Ideen er, at du skal blive inspireret til at skrue ned for dit forbrug. Til glæde for klimaet og din samlede regning.

Hvad gør uventede begivenheder i markedet?

Markedsprisen kan blive påvirket af alt fra vedligeholdelse og strejke til andre mere eller mindre uforudsete begivenheder. I efteråret 2023 så vi blandt andet, hvordan normal vedligeholdelse af de svenske A-kraftværker, som faldt sammen med andre vedligeholdelses-opgaver i vores nabolande, fik priserne til at stige. Ligesom strejken på et stort gasanlæg i Australien, som står for ca. 10 % af den globale forsyning af flydende gas, påvirkede priserne i hele verden.

Grafik

Kan vejret påvirke prisen?

Ja. Prisen ændrer sig, som vinden blæser. Bogstavelig talt. Når det blæser eller regner meget, er der godt gang i vindmøller og vandkraftværker. Og så falder prisen på el. Til gengæld stiger prisen typisk ved vindstille og tørt vejr. Og så er vi nødt til at købe strøm fra kul- og gasfyrede kraftværker. Og her kan en kold vinter være med til at presse prisen på gas i vejret.

Grafik

Hvad betyder store nyheder ude i verden?

Krig, terror og naturkatastrofer kan have betydning for prisen på både el og gas. Det kan nemlig skabe bekymringer og uro på verdensmarkedet. Og så går prisen op. For eksempel som vi så det, da Rusland invaderede Ukraine i starten af 2022.

Ofte stillede spørgsmål om priser, aftaler og forbrug