Gå til indhold

Hvorfor ændrer prisen sig?

Elpriserne er som showbiz. De går op og ned. Det er der flere grunde til – for eksempel markedet, udbud og efterspørgsel. Men nogle grunde kan være svære at forudsige:

Grafik

Hvordan påvirker årstiden prisen?

I vintermånederne er kulden over os, og mørket banker på. Derfor skruer vi op for varmen og tænder mere lys. I sommerhalvåret, hvor vi har lange, lune og lyse nætter bruger vi til gengæld mindre gas og el. Derfor kan prisen på el og gas ændre sig med årstiden.

Grafik

Hvilken rolle spiller klimapolitik?

For at skære ned på CO2-udledningen bliver der lagt afgifter på energi fra kul, olie og naturgas. Og det kan påvirke din pris. Ideen er, at du skal blive inspireret til at skrue ned for dit forbrug. Til glæde for klimaet og din samlede elregning.

Grafik

Kan vejret påvirke prisen?

Ja. Prisen på el ændrer sig, som vinden blæser. Bogstavlig talt. Vores havvindmøller er afhængige af blæst for at dække dit årlige elforbrug med vindstrøm. Når det blæser eller regner meget, er der godt gang i vindmøllerne. Og så falder prisen på el. Til gengæld stiger prisen typisk ved vindstille og tørt vejr.

Grafik

Hvad betyder store nyheder ude i verden?

Nyheder om krig, terror og naturkatastrofer kan have betydning for prisen på både din el og gas. Det kan nemlig skabe bekymringer og uro på markedet. Og så går prisen op. Desværre.