Gå til indhold

Tag temperaturen på dit elforbrug

Få et estimat på dit elforbrug, og se, om du bruger mere eller mindre strøm end andre, der ligner dig. Og få gode råd til at spare lidt på strømmen.

Vil du se dit reelle forbrug?

Så log ind på Min side eller i appen Andel Energi. Her får du overblik over dit forbrug fordelt på timer, dage, uger, måneder og år.

Ved at tage eltjekket ovenfor får du et estimat på dit årlige elforbrug og en oversigt over, hvilke apparater, der sandsynligvis er de største strømslugere i dit hjem. Bemærk: Dit reelle forbrug kan altså godt være anderledes end resultatet ovenfor.

Få en skarp pris på din strøm

Hvad koster det at bruge dine apparater?

Hvad gør en reel forskel på elregningen? Vi har lavet en beregner til dig, så du kan se, hvad det cirka koster dig at bruge de mest almindelige elapparater derhjemme.

Hvordan ligger mit elforbrug i forhold til gennemsnittet?

Det kan være vanskeligt at vide, om du bruger meget, gennemsnitligt eller lidt strøm i din dagligdag. Mange apparater bruger nemlig mere strøm, end man lige tror.

Vi har gjort det nemt for dig at teste dit elforbrug. Testen sammenligner dit elforbrug med andre, der ligner dig. Altså folk der bor, ligesom du gør, bor samme antal personer i hjemmet og bruger de samme apparater.

Tag testen og find ud af, hvor dit elforbrug ligger i forhold til gennemsnittet. Og få konkrete råd til, hvordan du kan spare på dit elforbrug.

Tjek dit forbrug i vores app Andel Energi

Vores app Andel Energi gør det nemt for dig at holde øje med dit forbrug. Tjek, hvor meget strøm du har brugt sidste år, måned, uge, dag eller time.

Hent vores app

I appen, Andel Energi, kan du holde øje med dit forbrug time for time og se, hvornår strømmen er mest klimavenlig.

Hvorfor skal jeg holde øje med mit forbrug?

Det er nemmere at spare, hvis du holder øje med dit elforbrug. Når man er bevidst om, hvor meget strøm man bruger, slukker man helt automatisk lyset lidt oftere og trækker stikket ud på apparaterne, når man ikke bruger dem.

Det kan også betale sig at sammenligne dine elregninger. Hvis der er stor forskel dit elfobrug, kan det skyldes, at du har købt et apparat, der sluger meget strøm. Eller at du har et defekt apparat, der bruger for meget strøm. 

appen Andel Energi kan du følge dit elforbrug. Så kan du tilpasse brugen af dine apparater, hvis du kan se, at regningen er ved at løbe løbsk.

Hvor meget el bruger en gennemsnitlig familie?

Ifølge Energistyrelsen, bruger vi i gennemsnit 1.600 kilowatt-timer om året pr. person. Hvor meget du bruger, afhænger af flere ting. For eksempel om du bor alene, eller om I er flere i hjemmet.

Bor du alene, kan kilowatt hurtigt få ben at gå på. Så er du nemlig kun én til at betale for strøm til for eksempel fjernsyn og køleskab. Og disse apparater bruger stort set lige meget strøm, uanset hvor mange der bruger dem. Dermed vil dit gennemsnitlige elforbrug sandsynligvis ligge over det gennemsnitlige elforbrug i en husstand med flere beboere. 

Bor du sammen med andre, bliver elforbruget delt mellem jer. Og så vil jeres gennemsnitlige forbrug sandsynligvis være lavere.

Hvor højt et elforbrug anbefaler Energistyrelsen?

Energistyrelsen anbefaler, at vi i gennemsnit højest bruger 1.000 kilowatt-timer om året. Hvis du har elvarme, er det selvfølgelig meget svært. Så husk at trække de kilowatt-timer, der går til at opvarme hjemmet fra, når du sammenligner dit elforbrug.

Har du elvarme?

Elvarme er et populært valg i sommerhuse og andre typer fritidshuse, men der er også stadig en del husstande, der bliver varmet op med elvarme. Det kan ses på deres elforbrug, da elvarme er en dyr måde at varme boligen op på. 

Men der er faktisk mulighed for at spare penge på din elregning, hvis du har elvarme som din primære opvarmningskilde i enten din helårsbolig, dit sommerhus eller i en anden feriebolig. Det elforbrug, der ligger over 4.000 kilowatt-timer om året, kan du få reduceret din elafgift på. 

Og er det så noget noget, der har betydning for din elregning? Ja, det er det. Faktisk kan du reducere din pris pr. kilowatt-time med mere end 95 %. Altså den del af dit elforbrug der ligger over de første 4.000 kilowatt-timer. 

Hvis du vil have reduceret din elafgift, kan du læse mere om, hvordan du gør her.

Hvordan kan jeg spare på mit elforbrug?

På flere måder.

Du kan for eksempel spare 100 kr. om året, hvis du lader spilkonsollen ligge en time mere om dagen.

Det kan også betale sig at rense og vedligeholde dine apparater. Det tager for eksempel længere tid at tørre tøj, hvis tørretumblerens filter er fyldt; eller længere tid at trimme græsplænen, hvis plæneklipperen er sløv. Og jo længere tid der er gang i dit apparat, jo mere strøm vil det sluge – og jo flere penge vil det koste dig.

Du kan også flytte noget af dit elforbrug til om natten. Der er penge at spare, hvis du bruger din apparater om natten frem for om dagen. Prisen på strøm er nemlig oftest lavest i de sene timer, da der er mindst belastning på elnettet. Det kan naturligvis ikke lade sig gøre at rykke hele dit elforbrug til om natten. Men du kan sandsynligvis flytte noget af dit forbrug.

Hvis du eksempelvis ser på nogle af de automatiske apparater i din husstand, hvor mange af dem kan du så have kørende over natten? Måske kan du have vaskemaskinen, tørretumbleren og opvaskeren kørende om natten? Så kan du udnytte den billigere kilowatt-time pris om natten. Og det kan ses på elregningen. 

Jo større en del af dit elforbrug du flytter til nattetimerne, jo mere kan du spare på dine kilowatt-time pris om året. Besparelsen forudsætter naturligvis, at du har en elaftale med variabel pris.

Husk at gå efter energimærkerne

De store elektriske apparater sluger meget strøm, og de står for størstedelen af elforbruget i husstanden hos mange danskere. Tørretumbleren, opvaskeren, fryseren, køleskabet og fjernsynet er tændt i mange – hvis ikke alle – timer af døgnet. Og det koster kilowatt-timer og kan ses på dit forbrug. 

Opvaskeren, vaskemaskinen og tørretumbleren kan du naturligvis – som nævnt ovenfor – bruge, når strømmen er billigst om natten. Men det dur selvfølgelig ikke at slukke for køleskabet eller fryseren, og det er heller lige til at flytte aftensmaden. 

I stedet kan du spare mange kilowatt-timer om året, hvis du vælger apparater med en god energimærkning. De bruger markant mindre energi end apparater med dårligere energimærkning. Og det kan du se på din elregning.

Få flere sparetips

Ønsker du inspiration til gode vaner? Vi har samlet en håndfuld nemme råd til, hvordan du kan spare på dit elforbrug.