Gå til indhold

Ladestandere og ladebokse – alt om at lade både ude og hjemme

Har du en el- eller hybridbil, eller overvejer du måske at investere i en? Så har du sikkert et par spørgsmål til det der med ladningen, for hvordan er det nu lige, at det foregår? Og skal du lade din elbil, når du er på farten, eller kan det bedst betale sig at installere en ladestander til din elbil derhjemme i garagen?

Alle disse spørgsmål hjælper vi med at besvare her på siden. Du kan nemlig blive meget klogere på, hvad en ladestander til elbiler egentlig er, og vi dykker også ned i fordelene ved at have en ladestander til din elbil derhjemme.

Hvad er en ladestander til en elbil?

Du har formentlig været vant til at køre på tankstationen, når din bil har manglet benzin eller diesel. Men hvis du har en el- eller hybridbil eller overvejer at investere i en, så er det altså et overstået kapitel. Du kan derfor med god grund vinke farvel til tankning og byde velkommen til opladning – og dermed også til ladestandere og ladebokse.

Ladestander eller ladeboks? Der er faktisk forskel på ladestandere og ladebokse. Hvor en ladestander er forbundet med en fod, så standeren kan stå på jorden, hænger en ladeboks på væggen eller husmuren. Ladestandere er dem, du finder på farten og i bybilledet, hvor ladebokse henviser til dén type ladere, du kan installere og bruge derhjemme.

Læs med herunder, når vi dykker dybere ned i alt, du skal vide om at oplade elbilen – enten hjemme i garagen, eller når du er på farten.

Sådan lader du din elbil

Overordnet set er der tre forskellige måder at lade din elbil med en ladestander eller ladeboks. Du kan:

 1. Lade hjemme med en ladeboks (enten med eller uden serviceaftale)
 2. Lade ude ved hjælp af offentlige ladestandere
 3. Lade delvist hjemme og ude med både ladebokse og offentlige ladestandere

Hvilken type ladeløsning, du skal vælge, kommer helt an på, hvad dine individuelle behov og muligheder er. Ikke alle el- eller hybridbilejere har mulighed for at have egen ladeboks i hjemmet, og der kan også være forskel på ladestandernes tilgængelighed alt efter, hvor du geografisk er placeret i landet. Og så kommer valget naturligvis også an på dine kørselsvaner.

Ladetiden med en ladestander til din elbil

Én af de gængse bekymringer ved at investere i en hybrid- eller elbil drejer sig typisk om bilens ladetid. Denne tid varierer dog alt efter, om du bruger en ladeboks eller ladestander, hvor stor effekt laderen oplader med og hvor stor batterikapacitet din bil har. Forskellen på ladehastigheden mellem ladestandere og ladebokse skyldes, at ladebokse bruger tid på at omforme strømmen, hvor ladestandere ikke gør.

Ladetid med en ladeboks

Med en ladeboks installeret derhjemme kan du let bruge strømmen fra dit hus. Dette sker via ladeboksens kabel, som du sætter i ladestikket på din el- eller hybridbil, når din bil holder parkeret i indkørslen eller garagen.

Ladningen derhjemme er derfor ikke helt så effektiv, som ved en lyn-ladestander. Men en ladeboks er en ideel løsning, hvis du har mulighed for at lade bilen stå til sikker opladning i et længere tidsrum, eller hvis du blot har brug for at få et begrænset antal kilometer ind på batteriet.

Ladetid med en ladestander

Når du befinder dig på farten eller i offentligheden, findes der både hurtige og langsommere ladestandere. De langsommere ladestandere finder du ofte i byrummet.

Hurtig- og lynladestandere kan ofte finde ved trafikknudepunkter og ved motorveje. Hurtig- eller lynladning er en god idé, hvis du skal ud på en længere køretur, hvor du skal lade på vejen. Det er også løsningen til dig, der bor i lejlighed og ikke har mulighed for at få installeret en ladeboks i indkørslen.

Find en ladestander til din elbil

Der er en række forskellige operatører på markedet, der muliggør, at du let kan finde den nærmeste ladestation nær dig. Foruden lokation kan de forskellige tjenester typisk også oplyse om tilgængelighed, priser og effekten af ladestanderen. Er du på farten og leder efter en ladestander, der hurtigt kan fylde dit batteri op, skal du se efter en stander med høj ladeeffekt (opgøres i kW). En lynlader har typisk en effekt mellem 150-350 kW.

Gennemsnitlige, moderne elbiler kører cirka 5 kilometer på en kWh.

Hvorfor bør du få din egen ladeboks?

Der er en række fordele ved at have en ladeboks derhjemme:

 1. Ladetidspunkt: Du kan først og fremmest selv bestemme, hvornår du vil lade bilen op. Så kan du vælge at oplade din bil, når elprisen er billigst. Se timepriser på el hos os.
 2. Komfort, sikkerhed og tryghed: Det giver med garanti en helt særlig tryghed og sikkerhed at vide, at både du og bilen kan starte hver morgen med fornyet energi.
 3. Uafhængighed: Du undgår at føle dig afhængig af offentlige ladestandere, og du slipper for eventuel ventetid, kø eller at skulle flytte din bil, når den er opladt. Mange steder i byerne, må du maks holde 3 timer ved en ladestander.
 4. Mulig refusion: Det særligt smarte ved at bruge en ladeboks til din elbil hjemme hos dig selv er, at du får refunderet afgiften, der ellers er på el. Denne tilbagebetaling sker på forskellige måder alt efter, hvilken ladeoparatør du bruger.
 5. Økonomisk fordel: Sammenlignet med offentlige standere er en ladeboks derhjemme ofte en mere økonomisk løsning, da du både har mulighed for at få refunderet elafgiften og selv kan planlægge ladningen ud fra, hvornår elprisen er billigst. Det kommer selvfølgelig an på om du har et abonnement med ubegrænset opladning eller betaler pr. kilowatt for at oplade hos den udbyder, du har en ladeaftale hos.
 6. Intelligent opladning: Med en såkaldt intelligent ladeboks har du faktisk mulighed for at regulere opladningen automatisk, så du eksempelvis bruger din ladeboks til at lade din elbil om natten, eller når strømmen er allerbilligst.

Lad din elbil, når du er på farten

På samme måde som der er fordele ved at have en ladeboks installeret hjemme i garagen, så er der også fordele ved at bruge en ledig ladestander i offentligheden.

 1. Hjælp på farten: Når du skal ud på en længere køretur, er din ladeboks ikke altid nok, og her er offentlige ladestandere altså en nødvendig, hjælpende hånd.
 2. Hurtig ladning: I modsætning til ladebokse i privaten, kan du stoppe ved en hurtig- eller lynladestander på farten. Så kan du oplade hurtigt, mens du får en kop kaffe, tissepause eller et hurtigt måltid.
 3. Lettilgængelighed: Der er efterhånden et hav af ladestandere i det offentlige bybillede, og det er derfor let at finde en ladestander til alle elbiler nær dig.

Spar penge med refusion

Med en ladeløsning hos os, får du refusion af din elafgift på den strøm, du bruger til at oplade din bil derhjemme. Bliv klogere på, hvordan det fungerer, og hvad du kan spare med refusion.

Bestil din ladeløsning allerede i dag

Med en ladeløsning fra Andel Energi x Clever kan du nemt spare penge på opladning både hjemme og på farten. Bestil din ladeløsning nemt allerede i dag.