Der er mange spørgsmål at tage stilling, når du skal investere i en varmepumpe. Vi har samlet en række spørgsmål og svar, som kan klæde dig på til at få en god dialog med en rådgiver.
Der findes flere forskellige varmepumper, og det kan være svært at finde ud af, hvilken varmepumpe, man skal vælge, og hvor stor den skal være. En god start er at få styr på hvor stort varmebehovet er, hvor godt huset er isoleret, og hvordan det eksisterende varmesystem fungerer.
Huse og mennesker er forskellige. Det er derfor vigtigt at vælge den type varmepumpe og effektstørrelse, der passer til lige netop dit hus og dit behov.
Har I plads til en jordvarmepumpe, kan I undgå en synlig udedel. Har I ikke plads til en jordvarmepumpe, er en luft til vand-varmepumpe en god løsning.
Er varmepumpen for lille, kan den ikke følge med, når det bliver koldt udenfor. Er varmepumpen for stor, vil den starte og stoppe mere end nødvendigt, og den vil derfor også bruge mere el end nødvendigt.
Hvordan og hvor meget, dit hus er isoleret, har stor betydning for, hvor kraftig din varmepumpe skal være.
Er dit hus velisoleret og har nyere vinduer og døre, vil en varmepumpe skulle arbejde mindre, når det er rigtig koldt udenfor.
Mangler dit hus isolering og er vinduerne og dørene utætte, vil en varmepumpe skulle arbejde mere for at kunne varme huset op, når det er rigtig koldt udenfor. Det vil betyde, at varmepumpen skal køre i højeste ydelse det meste af tiden, og at du derfor skal bruge meget mere el til at varme din bolig op, end hvis dit hus var velisoleret og vinduer og døre tætte.
Du kan få vejledning om og søge tilskud til energirenovering på SparEnergi.dk
En varmepumpe kan fungere med både gulvvarme- og radiatorsystemer eller en kombination af begge dele. Men afhængigt af hvor store dine radiatorer er, og hvor stort gulvvarmearealet er, vil der være forskel på, hvor stor en varmepumpe, du har brug for.
Radiatorsystemer kan være meget forskellige. Radiatorernes størrelse og placering har betydning for, hvor gode de er til at afgive varme. Det er derfor vigtigt, at du får hjælp til at gennemgå husets varmesystem, inden du vælger din varmepumpe.
Gulvvarme har den fordel, at varmearealet ofte er større. Det betyder, at varmen kan afgives lettere sammenlignet med en radiator. Derfor kan man nøjes med en lavere fremløbstemperatur, så varmepumpen er mere effektiv. Det kan betyde at du ville kunne nøjes med en mindre varmepumpe, end hvis du kun havde et radiatorsystem i huset. For at få den højeste effektivitet og dermed lavest mulig elregning er det vigtigt, at varmepumpen bliver dimensioneret, installeret og indstillet korrekt.
En varmepumpe kræver plads – både indenfor og udenfor. Når du skal vælge, hvor din varmepumpe skal stå, handler det ikke kun om, hvor der er plads, men også om at undgå, at den generer dig eller andre, når den er i drift.
Uanset hvilken type varmepumpe, du vælger, så skal en del af varmepumpen (indedelen) placeres indenfor. Indedelen er en enhed på størrelse med et stort højskab. Den placeres typisk der, hvor det gamle varmeanlæg har stået. Udover indedelen vil det typisk også være nødvendigt at installere en buffertank.
Indedelen vil ofte kræve lidt mere plads end f.eks. et gammelt gasfyr.
Størrelsen af varmepumpens udedel afhænger af, hvilken type varmepumpe og kW-størrelse du vælger.
Vælger du en luft til vand-varmepumpe, er udedelen synlig og vil typisk blive placeret op ad husmuren i nærheden af det rum, hvor indedelen er placeret. Men udedelen kan også placeres væk fra huset f.eks. bag en hæk.
Vælger du en jordvarmepumpe er udedelen ikke synlig. Til gengæld kræver et jordvarmeanlæg, at man har et stort udeareal, hvor jordvarmeslangerne kan nedgraves.
Læs mere om luft til vand-varmepumper og jordvarmepumper her
Når du installerer en luft-til-vand varmepumpe i din bolig, kan du ikke undgå, at du vil kunne høre den, da den ventilator og kompressor, der sidder i varmepumpens udedel, udsender en brummende lyd, når varmepumpen er i brug. Der vil være mest lyd fra varmepumpen i vintermånederne, og mindre lyd i sommermånederne.
Du kan selv gøre meget for at mindske eventuelle gener. Først og fremmest er det en god ide at vælge en varmepumpe, der har så lavt et lydniveau som muligt, og så skal du sørge for at placere varmepumpen et sted på din grund, hvor den ikke kommer til at genere hverken dig selv eller dine naboer.
Når du vælger at skifte fra et olie- eller gasfyr til en varmepumpe, vil det påvirke din økonomi – både i forhold til installation af varmepumpen, men også i forhold til den daglige drift. Her kan du se, hvad du skal være opmærksom på, og hvilke tilskud du har mulighed for at søge.
Du kan søge om at få energitilskud til installation af en varmepumpe. Men størrelsen af tilskuddet afhænger af varmepumpe typen og energimærkning.
Vær opmærksom på, at du skal have godkendt tilskuddet, inden du køber og aftaler installation af varmepumpen.
Hvis din primære opvarmning i din helårsbolig kommer fra el, kan du søge om reduktion af elafgiften. Det er dog på betingelse af, at din bolig er registreret som værende en el-opvarmet bolig i din kommunens bygningsregister (BBR).
Det er lovpligtigt, at luft til vand-varmepumper og jordvarmepumper skal serviceres én gang om året.
Som kunde i Andel Energi kan du lave en serviceaftale med vores datterselskab Enova Energy. Så sørger deres egne autoriserede installatører for, at din varmepumpe bliver vedligeholdt og serviceret i et fast årligt interval.
Luft-til-vand varmepumper og jordvarmepumper kan typisk holde op til 20 år, hvis du sørger for almindelig vedligeholdelse og et årligt eftersyn.