Gå til indhold

Få styr på de vigtigste begreber

Når du skal vælge en varmepumpe, kan du støde på begreber og forkortelser, du ikke kender. Her kan du se, hvad de betyder.

COP

COP står for Coefficient of Performance. Det et øjebliksbillede af varmepumpens virkningsgrad, dvs. hvor effektiv varmpumpen er til at lave varme. Har varmepumpen en COP på 3,7, får du 3,7 kilowatt-time varme, når varmepumpen bruger 1 kilowatt-time el.

SCOP

SCOP står for Seasonal Coefficient of Performance (sæsonvirkningsgraden). Det viser, hvor effektiv varmepumpen er over en opvarmningssæson. Derfor kan du bruge SCOP til at sammenligne effektiviteten af varmepumper fra forskellige producenter.

Sæsonvirkningsgraden bliver målt på testcentre, hvor varmepumperne bliver testet under de samme forhold. En SCOP på 4 betyder for eksempel, at varmepumpen i gennemsnit over hele året producerer 4 kilowatt-time varme, for hver gang den bruger 1 kilowatt-time el. Da testen er uden brugsvandsproduktion, og da den ikke er tilpasset danske forhold, kan SCOP-værdien kun bruges til at beregne varmepumpens forbrug til opvarmning.

SPF

SPF står for Seasonal Performance Factor. Det er en sæsonvirkningsgrad, som er tilpasset det konkrete hus og husets produktion af brugsvand. Det er derfor det mest præcise tal at bruge, hvis man vil beregne en varmepumpes årlige forbrug af el. I Danmark er SPF-virkningsgraden ofte lavere end SCOP-virkningsgraden.

dB

Lyd måles i decibel (dB). Decibel-skalaen er lavet efter menneskers hørelse. Den laveste lyd, mennesker kan høre, er derfor 0 decibel.

Da decibel-skalaen er logaritmisk, skal du være opmærksom på, at en lille stigning i decibel kan betyde et væsentligt højere lydniveau.

Forstå varmepumpers energimærker

Varmepumper er energimærket på samme måde som f.eks. hårde hvidevarer.

Her kan du se, hvordan en varmepumpes energimærke kan se ud. Du kan læse mere om energimærket for varmepumper på SparEnergi.dk 

Vær opmærksom på, at energimærket også viser hvor højt et lydniveau varmepumpens indedel og udedel har. Du kan læse mere om varmepumpers lydniveau her

Få rådgivning

Bliv ringet op af en af vores dygtige rådgivere. Så får vi en uforpligtende snak om din bolig, dine behov og dine muligheder for en varmepumpe.

Prøv vores beregner

Fortæl os, hvor du bor, så henter vi oplysninger om din bolig og beregner, hvor meget du kan spare med en varmepumpe.