Gå til indhold

Godt at vide inden du køber varmepumper

Er varmepumpe nyt territorium for dig? Vi har samlet en introduktion til varmepumper her, så du bliver godt klædt på, hvis du overvejer en varmepumpe.

Få energieffektiv opvarmning med en varmepumpe 

Har du elvarme, oliefyr eller gasfyr hjemme hos dig, og overvejer du at skifte opvarmningsform? Så kan en varmepumpe være en god løsning. Med en varmepumpe kan du nemlig spare både penge og Co2. 

Hvad er en varmepumpe? 

Vidste du, at varmepumper er en af de mest miljørigtige og økonomiske måder at opvarme din bolig på? Måske ikke, men den er altså god nok. En varmepumpe bruger elektricitet til at lave varme. Og den fungerer ved at udnytte den naturlige varme, der allerede er i luften eller jorden.  

Faktisk kan du sammenligne en varmepumpe med et omvendt køleskab. Hvor et køleskab bruger en kompressor til at køle køleskabet, bruger varmepumpen kompresseren til at varme boligen. Der findes tre forskellige varmepumper: 

Luft til vand varmepumpe

En luft til vand varmepumpe bruger den omgivende luft til både opvarmning og varmt brugsvand. Luft til vand-varmepumper fungerer kun sammen med et centralvarmesystem, som gennem rør fører den varme vand til radiatorer eller gulvvarme.

Luft til luft varmepumpe

En luft til luft varmepumpe kan ikke lave varmt brugsvand, og dermed kan denne type varmepumpe ikke erstatte et olie- eller gasfyr. Af den grund fungerer luft til luft-varmepumper også bedst som en supplerende varmekilde i helårshuse eller sommerhuse.

Luft til vand varmepumpe

En jordvarmepumpe er den mest energieffektive varmepumpe, men den kræver også en større investering, og et stort udeareal til jordvarmeslangerne.

Fordele ved en varmepumpe 

1. Spar på varmeregningen 

En varmepumpe bruger betydeligt mindre energi end traditionelle opvarmningsmetoder som elvarme, olie- eller gasfyr. Varmepumper udnytter den tilførte energi op til fire gange bedre end andre former for opvarmning. Det betyder, at du ved at installere en varmepumpe ville kunne spare penge på din varmeregning måned for måned.

2. Du får miljøvenlig opvarmning 

En varmepumpe er også et miljøvenligt valg til opvarmning, hvis du i dag bruger el, olie eller gas. Det gælder, uanset om du installerer en luft til vand-varmepumpe, luft til luft-varmepumpe eller jordvarmepumpe.

3. Forbedrer energimærke og salgspris 

Vidste du, at en varmepumpe også kan have en positiv effekt på energimærket på dit hus? Da en varmepumpe reducerer dit energiforbrug og dermed også kan reducere dine udgifter til varme, så kan det bidrage til at forbedre energimærket på dit hus. Og hvis du overvejer at sælge dit hus, kan en varmepumpe også være med til at øge salgsprisen. Potentielle købere er nemlig ofte mere villige til at betale for et energieffektivt hus med et godt energimærke.

Det skal du være opmærksom på 

Selvom der er en lang række fordele ved at erstatte traditionelle opvarmningsformer med en varmepumpe, så er der også en række faktorer, som du bør være opmærksom på, inden du køber en varmepumpe. 

1. En jordvarmepumpe kræver et stort udeareal

Hvis du overvejer at investere i en jordvarmepumpe, er det også vigtigt at huske på, at anlægget kræver et stort udeareal. Det kan derfor være en udfordring, hvis du bor i et område med begrænset plads. Der hører også en indedel med, som kræver en smule plads. Men har du i forvejen et olie- eller gasfyr, kan varmepumpens indedel erstatte fyrets placering.

2. En varmepumpe virker bedst, hvis din bolig er godt isoleret

Det er vigtigt at være opmærksom på, at varmepumpens effektivitet blandt andet afhænger af, hvor godt din bolig er isoleret. Jo bedre huset er isoleret, desto lavere fremløbstemperatur skal varmepumpen produce, for at opretholde ønsket rumtemperatur.  

3. Varmepumper kan støje

Sidst men ikke mindst så slipper du ikke helt for støj, hvis du investerer i en luft/vand-varmepumpe. Det er derfor vigtigt at overveje, hvor du placerer varmepumpen, så den generer mindst muligt.

Få overblik over økonomien  

Hvis du skifter til en varmepumpe, så vil det påvirke din økonomi på flere måder. Du sparer på varmeregningen, men der er også en række startomkostninger forbundet med at installere en varmepumpe. Vær opmærksom på: 

1. Om du kan få tilskud

Hvis du har planer om at få installeret en varmepumpe, så kan du søge om at få energitilskud. Vær dog opmærksom på, at du skal have godkendt dit tilskud, inden du køber og aftaler installationen af varmepumpen. Læs mere om tilskud til varmepumper her

2. Om du kan få refunderet din elafgift. 

Hvis din primære opvarmning kommer fra el, så kan du også få en reduktion af elafgiften – og det gælder både for helårsbolig og sommerhuse.
 

3. Lovpligtige servicetjek

Det er lovpligtigt, at varmepumper skal serviceres én gang om året, og som kunde hos Andel Energi kan du lave en serviceaftale med vores datterselskab Enova Energy. De sørger for, at din varmepumpe bliver vedligeholdt og serviceret hvert eneste år.

Få rådgivning

Bliv ringet op af en af vores dygtige rådgivere. Så får vi en uforpligtende snak om din bolig, dine behov og dine muligheder for en varmepumpe.

Prøv vores beregner

Fortæl os, hvor du bor, så henter vi oplysninger om din bolig og beregner, hvor meget du kan spare med en varmepumpe.