Gå til indhold

Typer af varmepumper

Der findes forskellige typer af varmepumper. Her på siden kan du blive klogere på, hvilken type, der passer bedst til dig og din bolig.

Har du elvarme, olie- eller gasfyr i din bolig, er en varmepumpe sandsynligvis en god investering. Den vil nemlig kunne give dig en besparelse på dit varmeforbrug på op til 60 %.

Hvad er en varmepumpe?

En varmepumpe optager energi fra luften eller jorden, og ved hjælp af en kompressor omdanner den energien til varme, som kan bruges til at opvarme dit brugsvand og din bolig.

Man kan sige, at en varmepumpe i grove træk fungerer som et omvendt køleskab. Hvor et køleskab bruger kompressoren til at tage varme (energi) ud af luften i køleskabet, så tager kompressoren i varmepumpen energi fra udendørsluften eller jorden og omsætter den til varme, der kan bruges indenfor.

Kan jeg lave en 1:1 udskiftning med mit olie-/gasfyr?

Ja, det kan du godt. En luft til vand-varmepumpe og en jordvarmepumpe kan både levere varme og varmt brugsvand.

Uanset hvilken type varmepumpe du vælger, skal en del af varmepumpen placeres indenfor. Den placeres typisk der, hvor det gamle gasfyr har stået, men den vil ofte kræve lidt mere plads end det gamle olie/-gasfyr.

Hvis dit gamle gasfyr og varmtvandsbeholderen er væghængt, findes der også løsninger, hvor varmepumpens varmtvandsbeholder, styring og øvrige komponenter kan monteres på væggen.

Hvad er forskellen mellem de forskellige typer varmepumper?

Der findes forskellige typer af varmepumper, der kan erstatte et olie- eller gasfyr:

  • Jordvarmepumper
  • Luft til vand-varmepumper

Der findes også luft til luft-varmepumper, men da de ikke kan lave varmt brugsvand, kan de ikke erstatte et olie-/gasfyr. Luft til luft-varmepumper bruges derfor ofte i sommerhuse eller som supplerende varmekilde i helårshuse.

Her kan du få et overblik over nogle af forskellene på luft til vand-varmepumper og jordvarmepumper. Du kan også læse mere om dem længere nede på siden.

Luft til vandJordvarmeLuft til luft
Bedst tilHelårshuseHelårshuse på store grundeSommerhuse, og
som supplement i helårshuse.
Bruges tilOpvarmning og
varmt brugsvand
Opvarmning og
varmt brugsvand
Opvarmning
Krav til installationVandbårne radiatorer og/eller
vandbåren gulvvarme
Vandbårne radiatorer og/eller
vandbåren gulvvarme
Ingen
Krav – indenforIndedelen er på størrelse med et højskab, der typisk står på gulvet.Indedelen er på størrelse med et højskab, der står på gulvet.Indedelen skal placeres et sted med god varmefordeling.
Krav – udenforPlads til udedelPlads til nedgravning af jordslanger. Min. 300 m2 grund.Plads til udedel

Luft til vand-varmepumpe

En luft til vand-varmepumpe kan installeres i de fleste huse, men det kræver, at huset har et radiatorsystem eller gulvvarme. En luft til vand-varmepumpe består af en synlig udedel og en indedel.

Jordvarmepumpe

En jordvarmepumpe er en af de mest energieffektive varmepumper, men den kræver som udgangspunkt, at man har et stort udeareal. Det kan f.eks. være en have eller en mark, der grænser op til haven.

For at finde ud af, om din grund er stor nok til et jordvarmeanlæg, kan du bruge denne tommelfingerregel: For hver kvadratmeter bolig, der skal opvarmes, skal der ca. bruges 2,5 m2 af din grund. Et jordvarmeanlæg består af en udedel og en indedel.

Hvad er en buffertank?

En buffertank er en akkumuleringsbeholder til radiatorvandet, der er integreret i varmepumpens indvendige del eller placeret ved siden af. Den kan udjævne varmepumpens drift, så mange start og stop kan undgås. Det betyder, at driften bliver mere energieffektiv, og at levealderen på varmepumpens kompressor forlænges.

Vælger du en varmepumpe med en buffertank, kan du altså lagre energien i buffertanken. Og så kan du lade varmepumpen stå stille, når strømmen er dyrest.

Den typiske størrelse på en buffertank er mellem 40 og 100 liter. Har du meget plads, kan det være en fordel at vælge en stor buffertank. I særlige tilfælde kan det betale sig at installere buffertanke på op til 300-500 liter.

Få rådgivning

Bliv ringet op af en af vores dygtige rådgivere. Så får vi en uforpligtende snak om din bolig, dine behov og dine muligheder for en varmepumpe.

Prøv vores beregner

Fortæl os, hvor du bor, så henter vi oplysninger om din bolig og beregner, hvor meget du kan spare med en varmepumpe.

Mere om varmepumper