Gå til indhold

Søg tilskud til installation af varmepumpe

Har du planer om at få en varmepumpe? Så er der en række startomkostninger forbundet med skiftet, men der er altså god hjælp at hente. Du kan nemlig søge om tilskud fra flere forskellige puljer. 

Her på siden har vi samlet alt, du skal vide om dine muligheder, så du kan komme i gang med at optimere dit hjem med en ny varmeløsning. Du kan også finde en guide til, hvordan du søger om tilskud til din varmepumpe. På nuværende tidspunkt kan du søge tilskud fra to forskellige puljer:

Evidas afkoblingsordning

Afkoblingspuljen åbnede den 18. januar 2024. Har du gasfyr og ønsker at skifte til en anden opvarmningsform, kan du søge om tilskud fra afkoblingsordningen i forbindelse med, at du opsiger din gasforsyning hos Evida, og i 2023 var beløbet på omkring 10.000 kr.

Energistyrelsens varmepumpepulje

Energistyrelsens varmepumpepulje er lukket for ansøgninger i 2023, og det forventes at varmepumpepuljen åbner for nye ansøgninger igen i foråret 2024.
I 2023 var kunne du få tilskud hvis du opfyldte de fem krav til at få tilskud til en varmepumpe. Hvis du fik godkendt din ansøgning til Varmepumpepuljen i 2023, fik du 17.000 kr. ved skift til en en luft-vand varmepumpe og 27.000 kr. ved skift til en jord-vand varmepumpe.

Søg varmepumpe tilskud før du køber

Du skal søge tilskuddet fra Energistyrelsens varmepumpepulje FØR du går i gang med at købe varmepumpen. Men det er en god idé at være i gang med at finde den rigtige løsning til dig inden du søger. Udfyld formularen nedenfor, så hjælper vi dig godt i gang.

Bliv ringet op og få rådgivning

Bliv ringet op af en rådgiver fra Andel Energi eller vores datterselskab Enova Energy, og få en uforpligtende snak og eventuelt et tilbud på en varmepumpe, der passer til din bolig.

Det skal du vide, før du søger varmepumpe tilskud

Før du søger om tilskud til din varmepumpe, er der en række faktorer, du skal være opmærksom på. Din bolig skal nemlig opfylde en række krav for at være berettiget til tilskud. Kravene inkluderer:

  • Dit hus skal være en helårsbolig – og du skal selv eje det
  • Dit hus opvarmes med oliefyr, gasfyr, elvarme eller biokedel
  • Dit hus må ikke ligge i et område, hvor der er fjernvarme eller vedtaget fjernvarme
  • Du er ikke allerede i gang med at skifte til en varmepumpe. Du må for eksempel ikke på forhånd have underskrevet et tilbud på en varmepumpe installation
  • Du ønsker en luft til vand-varmepumpe eller jordvarmepumpe

Det er vigtigt at være opmærksom på disse krav, før du søger om tilskud, så du ikke spilder tid og ressourcer på en ansøgning, der ikke opfylder betingelserne. Ved at følge retningslinjerne øger du dermed dine chancer for at få tilskud til din varmepumpe.

Sådan søger du tilskud

Vælg varmepumpe type

Du skal først og fremmest finde ud af, om du skal have en jordvarmepumpe eller en luft til vand-varmepumpe. Du skal også finde ud af, hvor stor varmepumpen skal være og at energiklassen er tilskudsberettiget.

Vores datterselskab Enova Energy kan hjælpe dig med at finde den helt rigtige løsning til dig.

Søg tilskud til din varmepumpe

Derefter er det tid til at søge varmepumpe-tilskud. Ansøgningen om tilskud sker digitalt på SparEnergi.dk

Der kan du også få vejledning i, hvordan du søger. Du skal være opmærksom på, at der ofte er mange, der søger tilskud. Hvis du vil have en chance for at opnå tilskud, skal du derfor sidde klar den dag puljen åbner.

Få varmepumpen installeret

Når du har fået godkendt din ansøgning og fået tilsagn af Energistyrelsen, må du skrive kontrakt med Enova Energy, som er VE-godkendt installatør, og gå i gang med at få installeret varmepumpen.

Regningen skal være sendt til den person, der har søgt tilskuddet, og den skal blandt andet indeholde information om, hvornår varmepumpen er installeret.

Få udbetalt dit tilskud

Når varmepumpen er installeret, og du har betalt alle regninger fra varmepumpefirmaet, skal du inden for 30 dage søge om at få dit tilskud udbetalt.

Som dokumentation skal du bruge dit tilsagn om tilskud og dokumentation for, at du har betalt alle regningerne fra varmepumpefirmaet. Husk derfor at gemme regningen fra Enova Energy, da du skal bruge den til at få udbetalt dit tilskud.

Hvorfor kan man få tilskud til en varmepumpe?

I Danmark er det besluttet, at vi skal sænke vores energiforbrug. Og særligt skal vi begrænse vores afhængighed af fossile brændstoffer. Det er i tråd med de politiske beslutninger, der sigter mod at fremme bæredygtige og miljøvenlige energiløsninger.

Energistyrelsens tilskudsordning er en udmøntning af Energiaftalen fra 2018 og Klimaaftalen for energi og industri mv. fra 2020. Tilskudsordningen dækker luft til vand-varmepumper og jordvarmepumper, mens luft til luft-varmepumper ikke er berettiget til tilskud.

Formålet med at give tilskud til varmepumper er altså at gøre det mere attraktivt og økonomisk overkommeligt for boligejere at investere i energieffektive opvarmningsløsninger. Ved at tilbyde tilskud til varmepumper ønsker regeringen at fremme udbredelsen af den miljøvenlige teknologi og bidrage til at opnå klima- og energimålene. Det gavner både miljøet og boligejernes pengepung, da varmepumper kan reducere energiomkostningerne og mindske CO2-udledningen på samme tid.

Indhent tilbud mens du venter på tilsagn om tilskud

Mens du venter på at få at vide, om du kan få tilskud, kan du gå i gang med at indhente tilbud og få lavet en projektbeskrivelse. Men husk at du først må underskrive en aftale med en installatør eller købe materialer, når din ansøgning er blevet godkendt. Gør du det før du har tilsagn om tilskud, kan det i værste fald betyde, at du ikke kan få tilskud.

Få rådgivning

Bliv ringet op af en af vores dygtige rådgivere. Så får vi en uforpligtende snak om din bolig, dine behov og dine muligheder for en varmepumpe.

Prøv vores beregner

Fortæl os, hvor du bor, så henter vi oplysninger om din bolig og beregner, hvor meget du kan spare med en varmepumpe.