Gå til indhold

Søg tilskud til installation af varmepumpe

Har du planer om at få installeret en varmepumpe, kan du søge om tilskud fra to forskellige puljer:

  • Energistyrelsens varmepumpepulje
  • Evidas afkoblingsordning (hvis du har naturgas).

Søg varmepumpe tilskud før du køber

Du skal søge tilskuddet fra Energistyrelsens varmepumpepulje FØR du går i gang med at købe varmepumpen. Men det er en god idé at være i gang med at finde den rigtige løsning til dig inden du søger. Udfyld formularen nedenfor, så hjælper vi dig godt i gang.

Vi er klar til at snakke varmepumpe med dig

Bliv ringet op af vores datterselskab Enova Energy og få en uforpligtende snak om en varmepumpe til dine behov

Her på siden kan du blive klogere på, hvad der skal til for at få varmepumpe tilskud fra Energistyrelsen, og hvordan du søger om tilskuddet. Bygningspuljen er på nuværende tidspunkt lukket for tilskudsansøgninger.

Energistyrelsens varmepumpepulje forventes at åbne for ansøgninger i sommeren 2023.

Har du naturgasfyr, kan du søge om tilskud fra afkoblingsordningen på omkring 10.000 kr. i forbindelse med, at du opsiger din gasforsyning hos Evida, og skifter til anden varmeform. Du kan læse mere om afkoblingsordningen hos Evida her.

Så meget kan du få i tilskud fra Energistyrelsen

Hvis du opfylder kravene til at få tilskud til en varmepumpe, afhænger størrelsen af dit tilskud af, hvor stort et areal du skal varme op og varmepumpens energimærke.  

Tilskuddet fra Energistyrelsen i 2023 er 17.000 kr. på en luft-vand varmepumpe og 27.000 på en jord-vand varmepumpe.

Det skal du vide, før du søger varmepumpe tilskud

For at få tilskud til en varmepumpe, skal du og din bolig opfylde en række krav.  

  • Du skal være ejer af bygningen
  • Din bolig skal være en helårsbolig
  • Din bolig må ikke være udlagt til fjernvarme
  • Du må ikke være gået i gang med installationen af varmepumpen
  • Det er ikke muligt at få energitilskud med tilbagevirkende kraft

Sådan søger du tilskud

Vælg den type varmepumpe, du vil søge tilskud til

For at kunne søge tilskud til varmepumpe, skal du lave noget forarbejde.

Du skal først og fremmest finde ud af, om du skal have en jordvarmepumpe eller en luft til vand-varmepumpe. Du skal også finde ud af, hvor stor varmepumpen skal være, og hvilken energiklasse der passer til din bolig.

Vores datterselskab Enova Energy kan hjælpe dig med at finde ud af, hvilken type varmepumpe, du skal have, hvor stor den skal være, og hvilken energiklasse varmepumpen er. Gå til Enovas hjemmeside

Søg tilskud fra bygningspuljen

Du kan søge tilskud fra Energistyrelsens bygningspulje tre gange om året. Se mere på SparEnergi.dk

Ansøgningen om tilskud sker digitalt på SparEnergi.dk

Der kan du også få vejledning i, hvordan du søger. Du skal være opmærksom på, at der ofte er mange, der søger tilskud. Hvis du vil have en chance for at opnå tilskud, skal du sidde klar den dag, hvor puljen åbner.

Indhent tilbud mens du venter

Mens du venter på at få at vide, om du kan få tilskud, kan du gå i gang med at indhente tilbud og få lavet en projektbeskrivelse.

Men du må først underskrive en aftale med en installatør, eller købe materialer, når du har fået godkendt din ansøgning. Gør du det før, du har fået tilsagn om tilskud, kan det i værste fald betyde, at du ikke kan få tilskud.

Få varmepumpen installeret

Når du har fået godkendt din ansøgning og fået tilsagn om tilskud, må du skrive kontrakt med et varmepumpefirma og gå i gang med at få installeret varmepumpen. Vær opmærksom på, at varmepumpefirmaet skal være en VE-godkendt installatør.

Det er vigtigt, at du gemmer regningen fra varmepumpefirmaet, da du skal bruge den til at få udbetalt dit tilskud. Regningen skal være sendt til den person, der har søgt tilskuddet, og den skal bl.a. indeholde information om, hvornår varmepumpen er installeret, hvilken varmepumpe der er installeret, og hvad der er blevet brugt til installationen i materialer og tid.

Få udbetalt dit tilskud

Når varmepumpen er installeret, og du har betalt alle regninger fra varmepumpefirmaet, skal du inden for 30 dage søge om at få dit tilskud udbetalt.

Som dokumentation skal du bruge dit tilsagn om tilskud og dokumentation for, at du har betalt alle regningerne fra varmepumpefirmaet.

Hvorfor kan man få tilskud til en varmepumpe?

I Danmark er det politisk besluttet, at vi skal sænke vores energiforbrug og særligt forbruget af fossile brændstoffer. Derfor har man valgt at oprette en tilskudsordning til bl.a. at installere luft til vand-varmepumper og jordvarmepumper. Det er ikke muligt at få tilskud til luft til luft-varmepumper.

Tilskudsordningen administreres af Energistyrelsen og er en udmøntning af Energiaftalen fra 2018 og Klimaaftalen for energi og industri mv. fra 2020.