Gå til indhold

Hvilken varmepumpe skal jeg vælge?

Der findes forskellige typer af varmepumper. Her på siden kan du blive klogere på, hvilken type, der passer bedst til dig og din bolig.

Har du elvarme, oliefyr eller gasfyr i din bolig, og overvejer du at udskifte din nuværende opvarmningsform med en varmepumpe? Det kan vi godt forstå, for en varmepumpe er nemlig en energieffektiv løsning, der kan give dig en lavere varmeregning og samtidig mindske dit CO2-udslip. Faktisk kan den give dig besparelser på op til 60%, afhængig af din nuværende varmekilde. 

Men hvilken varmepumpe skal du så vælge? Du kan blive klogere på det der med varmepumper her på siden. Vi hjælper dig med at finde frem til, hvilken varmepumpe du skal vælge, så du kan komme godt i gang med at optimere din bolig med en komplet varmeløsning. 

Hvad er en varmepumpe?

Inden vi dykker ned i, hvilken varmepumpe du skal vælge, er det vigtigt at slå fast, hvad en varmepumpe egentlig er. En varmepumpe er en energieffektiv varmekilde. 
En varmepumpe bruger varmen fra sine omgivelser til at generere varme og varmt vand til en bolig. Varmeenergien fra omgivelserne optages af varmepumpens kølemiddel, som pga. sit lave kogepunkt fordamper til gas. Herefter komprimeres gassen af en kompressor, som får temperaturen til at stige. Til sidst overføres varmen til boligens varmesystem og brugsvandopvarmning, som får kølemidlet til at kondensere og blive til væske igen. Processen er tilsvarende i et køleskab, men i stedet for at fjerne energi fra køleskabet, tilføres der nu energi til boligen.

Kan jeg lave en 1:1 udskiftning med mit olie-/gasfyr?

Ja, det kan du godt. En luft til vand-varmepumpe og en jordvarmepumpe kan både levere varme og varmt brugsvand.

Uanset hvilken type varmepumpe du vælger, skal en del af varmepumpen placeres indenfor. Den placeres typisk der, hvor det gamle gasfyr har stået, men den vil ofte kræve lidt mere plads end det gamle olie/-gasfyr.

Hvis dit gamle gasfyr og varmtvandsbeholderen er væghængt, findes der også løsninger, hvor varmepumpens varmtvandsbeholder, styring og øvrige komponenter kan monteres på væggen.

Derfor skal du vælge en varmepumpe 

Mange boligejere vælger at investere i en varmepumpe, og det er der god grund til. Der er nemlig flere fordele ved at vælge en varmepumpe som opvarmningsform til din bolig. Inden vi dykker ned i, hvilken varmepumpe du skal vælge, har vi samlet et par af de væsentligste fordele ved en varmepumpe: 

  1. Spar på varmeregningen: En af de største fordele ved at installere en varmepumpe er besparelsen på din varmeregning. Varmepumper bruger nemlig betydeligt mindre energi end traditionelle opvarmningsform som olie eller gas. Det skyldes, at varmepumper udnytter den tilførte energi op til fire gange bedre end andre opvarmningsformer. 
  1. CO2-venlig opvarmning: Varmepumper er et CO2-venligt alternativ til opvarmning af både bolig og brugsvand. Uanset om du vælger en luft til vand-varmepumpe, luft til luft-varmepumpe eller jordvarmepumpe, så udnytter varmepumpen den varme, der allerede er i luften eller jorden omkring os. Det betyder, at du ved at vælge en varmepumpe faktisk kan reducere dit CO2-udslip. 
  1. Nem og driftssikker opvarmningsform: Varmepumper kræver minimal vedligeholdelse, og anlægget kører helt af sig selv. Du behøver derfor ikke længere at bekymre dig om at bestille olie eller fylde brændsel på, og det gør opvarmning med en varmepumpe til en bekvem løsning.

Flere typer varmepumper: Hvad er forskellen? 

Der findes to forskellige typer varmepumper, der kan erstatte et olie- eller gasfyr: 

  • Jordvarmepumper og
  • Luft til vand-varmepumper 

Der findes også luft til luft-varmepumper, men da de ikke kan lave varmt brugsvand, kan de ikke erstatte et olie-/gasfyr. Luft til luft-varmepumper bruges derfor ofte i sommerhuse eller som supplerende varmekilde i helårshuse. 
 
Her kan du få et overblik over nogle af forskellene på luft til vand-varmepumper og jordvarmepumper. Du kan også læse mere om dem lidt længere nede på siden. 

Luft til vandJordvarmeLuft til luft
Leveres ikke hos Andel Energi eller Enova Energy
Bedst tilHelårshuseHelårshuse på store grundeSommerhuse, og
som supplement i helårshuse.
Bruges tilOpvarmning og
varmt brugsvand
Opvarmning og
varmt brugsvand
Opvarmning
Krav til installationVandbårne radiatorer og/eller
vandbåren gulvvarme
Vandbårne radiatorer og/eller
vandbåren gulvvarme
Ingen
Krav – indenforIndedelen er på størrelse med et højskab, der typisk står på gulvet.Indedelen er på størrelse med et højskab, der står på gulvet.Indedelen skal placeres et sted med god varmefordeling.
Krav – udenforPlads til udedelPlads til nedgravning af jordslanger. Min. 300 m2 grund.Plads til udedel

Luft til vand-varmepumpe

Luft til vand-varmepumper er en god løsning i både nybyggeri og eksisterende boliger, men den kræver, at din bolig har et vandbåren varmesystem som radiatorer eller gulvvarme. 

En luft til vand-varmepumpe består af en synlig udedel og en indedel.  

Jordvarmepumpe

Hvis du overvejer at investere i en energieffektiv varmepumpe, så er en jordvarmepumpe et godt valg. Det er dog nødvendigt at have et stort udeareal, som en have eller en mark, for at kunne installere jordvarme. 

En jordvarmepumpe fungerer ved at udnytte den naturlige varme i jorden til at opvarme din bolig. For at afgøre om din grund er stor nok til et jordvarmeanlæg, kan du anvende følgende tommelfingerregel: For hver kvadratmeter bolig, du skal opvarme, skal du afgive 2,5 kvadratmeter af din grund.

Hvis du vælger en jordvarmepumpe får du en energieffektiv og økonomisk løsning, der kan reducere dine varmeudgifter betydeligt. Det er dog vigtigt at tage højde for de specifikke krav til udeareal og grundforhold, før du træffer dit valg.

 
Et jordvarmeanlæg består af en udedel og en indedel.

Luft til luft-varmepumpe 

En luft til luft-varmepumpe fungerer ved at udnytte varmen i udeluften og omdanne den til varm luft, som den derefter blæser ind i dit hjem. Den er særlig velegnet til sommerhuse eller som supplerende varmekilde i helårshuse, og den kan reducere dine energiudgifter betydeligt. Vær dog opmærksom på, at luft til luft-varmepumper ikke kan lave varmt brugsvand. ​Disse leveres ikke hos Andel Energi eller Enova Energy.

Hvilken varmepumpe skal du vælge? 

For at finde frem til hvilken varmepumpetype du skal vælge til din bolig, er der flere faktorer, du bør tage højde for. Vi har samlet en liste over nogle af de overvejelser, der kan hjælpe dig med at træffe det rigtige valg for dig og din bolig herunder: 

  1. Ønske og behov: Først og fremmest skal du vurdere om du ønsker at erstatte nuværende varmekilde med en varmepumpe, eller om du blot ønsker en supplerende varmekilde, som en luft til luft-varmepumpe til f.eks. udestuen eller spisestuen. Hvis du ønsker at erstatte din nuværende varmekilde helt med en varmepumpe, skal du overveje om du helt vil have en luft til vand-varmepumpe eller jordvarmepumpe. Uanset hvad, så skal du have en rådgiver fra et varmepumpe firma ud, som kan snakke med dig om dine behov og muligheder.
  1.  Energibehov, klimaskærm og varmefordelingsanlæg:  
    Når du sammen med rådgiveren skal finde ud af, hvilken varmepumpe du skal vælge, vil dit nuværende varmeforbrug have en betydning for, hvor stor en varmepumpe du skal bruge. Herudover har din boligs klimaskærm og varmefordelingsanlæg også have en stor betydning, som skal tages i betrækning.  
  1. Pladsforhold: Du skal være opmærksom på at en varmepumpes indedel kan kræve mere plads, end dit nuværende varmeanlæg. Pladsbehovet varier afhængig af mærke og model, men herudover skal der altid være plads til rør og ventiler, som skal kunne serviceres.  
  1. Udeareal og naboer: Hvis du overvejer en jordvarmepumpe, så skal du have et stort udeareal til jordvarmeslanger. Hvis du ønsker en luft til vand-varmepumpe, skal du sikre dig at den ville kunne overholde støjkrav til naboskel. Du kan kontakte en rådgiver fra et varmepumpefirme, for at få rådgivning til begge dele.  

Skal du vælge en buffertank til?

Når du vælger din varmepumpe, kan du også tage stilling til om du vil have en buffertank med. En buffertank er en akkumuleringsbeholder til radiatorvandet, der er integreret i varmepumpens indvendige del eller placeret ved siden af. Den kan udjævne varmepumpens drift, så mange start og stop kan undgås. Det betyder, at driften bliver mere energieffektiv, og at levealderen på varmepumpens kompressor forlænges.

Den typiske størrelse på en buffertank er mellem 40 og 100 liter. Har du meget plads, kan det være en fordel at vælge en stor buffertank. I særlige tilfælde kan det betale sig at installere buffertanke på op til 300-500 liter.

Vælger du en varmepumpe med en buffertank, kan du altså lagre energien i buffertanken. Og så kan du lade varmepumpen stå stille, når strømmen er dyrest.

Bestil din varmepumpe hos os

Er du på udkig efter en varmepumpe? Så kan vi hjælpe dig godt i mål. Sammen med vores datterselskab Enova Energy kan vi hjælpe dig igennem hele processen – lige fra køb til installation.

Få rådgivning

Bliv ringet op af en af vores dygtige rådgivere. Så får vi en uforpligtende snak om din bolig, dine behov og dine muligheder for en varmepumpe.

Prøv vores beregner

Fortæl os, hvor du bor, så henter vi oplysninger om din bolig og beregner, hvor meget du kan spare med en luft til vand-varmepumpe.