Når du investerer i en varmepumpe, vil det få betydning for din økonomi og for din bolig i mange år frem. Derfor er det en god idé at se sig rigtig godt for. Her har vi samlet vores 5 bedste råd til, hvordan du undgår de mest almindelige faldgruber.
Der er mange varmepumper på markedet, og det kan derfor være svært at vide, om den varmepumpe, du har fået tilbudt, er af god kvalitet. Heldigvis er der hjælp at hente.
Brug Energistyrelsen varmepumpeliste til at tjekke den varmepumpe, du har fået tilbudt. Varmepumpelisten er baseret på tests fra uafhængige testlaboratorier.
Inden du vælger en varmepumpe, er det vigtigt, at en rådgiver foretager en beregning af dit varmebehov. Det er nemlig afgørende for, om du får installeret en varmepumpe af den rette størrelse og med den rette ydelse. Det er med andre ord vigtigt, at den hverken er for lille eller for stor.
Er varmepumpen for lille, vil du stadig kunne varme dit hus op, selv når det er bidende koldt. Men det vil sende varmepumpens elpatron på overarbejde. Og det, der skulle være en billig opvarmningsform, kan ende med at blive rigtig dyr. Elpatronen er kun beregnet til kortvarige situationer med spidsbelastning – ikke til langvarige perioder med kulde.
Er varmepumpen for stor, kan det medføre for mange start og stop, som forringer varmepumpens effektivitet og levetid. Tjek altid varmepumpens energimærke for at se, hvor stor dens ydelse er.
Din fremtidige varmeregning vil afhænge af, hvor effektiv din varmepumpe er, og hvilken elaftale du har. En varmepumpes effektivitet hen over opvarmningssæsonen betegnes som SCOP (Seasonal Coefficient Of Performance) eller SPF (Seasonal Performance Factor). En høj SCOP-værdi betyder høj effektivitet.
Vær opmærksom på, at en høj SCOP-værdi på papiret ikke er nogen garanti for effektivitet i praksis. Er installationen af din varmepumpe ikke udført korrekt, og er anlægget ikke indreguleret i forhold til dit behov, så vil SCOP-værdien falde.
Hvis du ikke har prøvet at købe en varmepumpe før, så kan det være svært at vide, hvornår et tilbud er rigtig godt.
1.
En god varmepumpe (tjek varmepumpelisten)
2.
En VE-godkendt installatør
3.
Afmontering og bortskaffelse af nuværende anlæg
4.
Komplet VVS-installation inkl. bimåler
5.
Isolering af hele installationen
6.
Opstart og indregulering
7.
Vejledning i brug af varmepumpen
8.
En garanti på mindst 5 år
9.
Mulighed for at lave en serviceaftale
En varmepumpe ved skel må ikke støje mere end 35 dB, hvilket er mindre end en lydsvag opvaskemaskine støjer. Men hvordan ved man, om varmepumpen vil overholde reglerne?
Varmepumper støjer mest, når de er i drift, og når temperaturen er under frysepunktet. Men i produktblade og på varmepumpelisten er varmepumpernes lydniveau angivet ved drift i en temperatur på +7 grader.
Spørg til varmepumpens lydniveau, når den kører for fuld kraft (fuldlast), som normalt er ved -7 grader. Når du kender varmepumpens lydniveau ved fuldlast, kan du bruge Energistyrelsens støjberegner til at undersøge, om varmepumpen vil kunne overholde reglerne.