Vaske i måneskin?

Der er desværre ikke et entydigt svar, og lige nu kan vi godt forstå, at det kan være en jungle at finde rundt i, hvornår der er mest at spare. Men heldigvis kan du blive klogere her på siden.

Bliv klogere på de forskellige typer elaftaler – hvilken skal jeg vælge?

Hvis du vil vide, hvornår der er mest at spare, er det et godt sted at starte med din egen elaftale. Så bliver det lettere at finde ud af, om du skal vaske tøj og starte opvaskemaskinen om natten.

De 3 mest almindelige elaftaler er:

  • Variabel pris
  • Fast pris
  • Måneds- eller kvartalspris

Det er svært at sige noget generelt om hvilken elaftale, der bedst kan betale sig for dig. Det kommer nemlig helt an på faktorer som dit forbrug, din økonomi og om du har mulighed for at flytte en del af dit forbrug til de tidspunker, hvor strømmen er billigst.

En fast pris kan være god for dig, der ønsker stabilitet i budgettet ved at kende sin pris på den rene strøm et stykke ud i fremtiden. Det kan også være en god idé, hvis du har et konstant forbrug, som ikke kan flyttes til de billigste tidspunkter. For eksempel hvis du har en varmepumpe.

Har du derimod mulighed for at holde øje med elpriserne og flytte en del af dit forbrug til de billigste tidspunkter, kan variabel timepris være noget for dig.

Strøm med variabel pris

Her skifter prisen hver time døgnet rundt. Priserne følger markedet og bliver fastlagt fra time til time. Det betyder, at prisen på din aftale både kan stige og falde. Har du en elaftale med variabel timepris, kan det betale sig at holde øje med, hvornår prisen er lav. Så kan du vælge at starte din vaskemaskine og sætte en stor gryde simremad over, når strømmen er billigst.

Der kan være penge at spare med en variabel elaftale, men det kræver, at du har mulighed for at flytte noget af dit forbrug uden for spisetid, hvor strømmen som regel er dyrest (mellem 17-21). Og så skal du selvfølgelig være klar til at holde øje med, hvornår det kan betale sig at bruge strømmen.

Har du en variabel elaftale hos os, hedder den enten “TimeEnergi” eller “Basis El med Variabel Timepris”. (Du kan bestille TimeEnergi her.)

Kvartalspris/spotpris/månedspris

Disse elaftaler er en blanding mellem en variabel og en fastpris, fordi kilowatt-timeprisen bliver låst fast i en kortere periode som en måned eller et kvartal ad gangen. Det betyder, at prisen pr. kilowatt er den samme døgnet rundt, men bliver opdateret automatisk hvert kvartal eller måned i løbet af året, så prisen følger udviklingen på elmarkedet.

Hos os hedder en kvartalsaftale BasisEnergi Sol&Vind, og en månedsaftale hedder Spotpris Måned. Spotpris Måned er en udgået aftale, som du desværre ikke kan vælge længere.

Fast pris (kan ikke bestilles i øjeblikket)

Med en fastprisaftale kender du din pris på forhånd, og du betaler dermed et fast beløb pr. kilowatt-time. Aftalen varer typisk mellem 12 og 36 måneder.

Prisen pr. kilowatt er fast døgnet rundt og svinger derfor ikke, selvom vindmøllerne drejer hurtigt, eller solen skinner.

Hos os hedder aftalerne “BasisEl med Fast pris” eller “FastEnergi”. På grund af situationen på det europæiske elmarked kan du ikke bestille sådan en aftale hos os i øjeblikket.

Du skal altid betale for at få strømmen hjem til dig

Du betaler både for den strøm, du bruger, og for at få strømmen transporteret hjem til din bolig. Det gælder uanset hvilken aftale, du har valgt, eller hvilket selskab du har.

Du betaler for transport af strøm efter bestemte eltariffer, hvor du betaler tariffer for hver kilowatt-time, du bruger. Dog er tarifferne ikke de samme døgnet rundt. Tariffen er nemlig dyrest, når elnettet er mest belastet, og billigst på de tidspunkter, hvor elnettet er mindst belastet.

Det vil sige, at du skal huske, at den endelige pris på transport af strøm skifter – også selv om du har en fastprisaftale. Det kan derfor altid betale sig at flytte noget af dit forbrug væk fra tidspunkter, hvor elnettet er mest belastet.

Det mest belastede tidspunkt er mellem kl. 17-21, hvor både strømmen og tarifferne er dyrest. Kan du flytte noget af dit forbrug væk fra det tidsrum, så er der altså noget at spare.

Så det korte svar er: Ja, det kan for det meste betale sig at vaske i måneskin

Sådan finder du din elaftale i selvbetjeningen

  • Log ind på 'Min side' (Øverst på denne side)

  • Tryk på 'Profil' i den grå menu

  • I bunden af din profilside finder du dine aktive aftaler

TimeEnergi – brug strømmen, når den er billigst

Med TimeEnergi varierer din pris time for time. Du kan bedre selv holde øje med dit elforbrug og planlægge, hvornår du for eksempel skal bruge vaskemaskinen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så lander vores bedste sparetips, viden om energiforbrug, nye tiltag, konkurrencer og grønne tilbud direkte i din indboks.