Gå til indhold

Find et billigt elselskab, der også er det bedste for dig

Strøm er en nødvendighed for os alle. Derfor vil de fleste også gerne betale så lidt som muligt for sin strøm. Og så går jagten på et billigt elselskab og den billigste el i gang. Men når det kommer til valget af dit elselskab, er der mere end bare prisen, du bør have med i dine overvejelser.

Hvad skal du overveje, når du vælger elselskab?

Alt fra, hvilken type strøm – grøn eller ikke grøn – din aftale er dækket af, alt det med småt, bindingsperioder, intropriser og meget andet gør, at det billigste elselskab ikke altid er lige til at spotte. Og måske er det billigste elselskab heller ikke det bedste elselskab for dig. 

Du skal også være opmærksom på, at et såkaldt ‘billigt elselskab’ kun kan skrue på omkring 15-20% af prisen på din regning. Den resterende del af elprisen består nemlig af moms, afgifter, transport af el og andet, der ikke kan reguleres på. En stor del af din regning går nemlig til staten og dit netselskab. Og de udgifter vil forblive de samme, uanset hvilket elselskab du vælger. Dermed er det kun den rene elpris pr. kilowatt og prisen på dit elabonnement, som elselskaber kan skrue op eller ned for. 

Sådan sikrer du dig, at det billigste elselskab også er det bedste

De færreste ønsker at vælge et billigt elselskab, som efterfølgende ikke lever op til forventningerne. Derfor giver det rigtig god mening både at gå efter billig strøm og det rette match. Når du vil skifte elselskab, skal du altså finde det elselskab, der både er billigt og bedst for dig.

Hos Andel Energi garanterer vi dig, at dit elforbrug bliver dækket af grøn strøm fra danske vindmøller og andre vedvarende energikilder, hvis du vælger en bladmærket elaftale. Vi tilbyder dig også personlig energirådgivning – og kan altid hjælpe dig med at finde den bedste elaftale for dig. Tilmed tilbyder vi strøm til konkurrencedygtige priser.

Din pris afhænger også af, om du betaler en fast pris eller en variabel pris. Hvis du finder den billigste strøm til en fast pris, så ændrer din rene elpris pr. kilowatt-time sig ikke. Men er den billigste elaftale baseret på en variabel elpris, så kan den billigste elpris hurtigt ændre sig – både op og ned. Hvis din pris skifter time for time, kan du måske flytte noget af dit forbrug fra de dyreste timer og bruge strømmen når den er billigst. Og så er der penge at spare.

Sådan sikrer du dig mod ubehagelige overraskelser

Den store fare ved at jagte et nyt og billigt elselskab er, at du kan blive fanget af et tilbud, der måske er for godt til at være sandt. Det behøver ikke at være sådan. Men det kan være sådan. For at undgå det, er det vigtigt, at du altid læser det med småt.

Hvis aftalen giver den absolut billigste el og ligger markant lavere end andre billige elselskaber, så skal du nok være ekstra kritisk.

Se, om der er tale om en intropris. Hvis der er det, vil – eller kan – prisen stige markant efter en periode, og så er det langt fra en billig elpris, som du skal betale i sidste ende. Her kan du også være låst i en bindingsperiode i lang tid, så du ikke kan skifte elselskab igen før bindingen udløber. Og så kan det hurtigt blive dyrt. 

Derfor skal du altid læse det med småt, når du jagter det absolut billigste elselskab. Og få alle dine aftaler på skrift, så du ved præcis, hvad du er gået ind til. 

Sådan skifter du nemt dit nuværende elselskab ud

Det er nemt at skifte elselskab. Har du fundet et godt og billigt elselskab, som du gerne vil skifte til, kan du heldigvis oftest nemt skifte elselskab. Hvis du gerne vil skifte til Andel Energi – det håber vi i hvert fald – kan du bare vælge din nye elaftale lige her. 

Når du skifter elselskab til os, skal du bare vælge din nye elaftale – og så klarer vi resten. Vi søger for at opsige din elaftale med dit nuværende selskab, så du ikke behøver at gøre mere.

Det er altid gratis at skifte elselskab, så længe du ikke er underlagt en bindingsperiode. Dette er også en af grundene til, at du altid skal læse det med småt. Er du bundet i lang tid, kan du ikke skifte nu og her. Medmindre du betaler et gebyr. Det afhænger af din elaftale. 

Derfor skal du vælge et elselskab med en grøn profil

Vi – både Danmark og resten af verden – er i gang med en grøn og bæredygtig omstilling. Fossile brændstoffer skal udfases, og bæredygtige energikilder skal i højere grad udgøre de ressourcer, vi får vores energi fra.

Den omstilling kan du have direkte indflydelse på, hvis du vælger et elselskab, der dækker dit forbrug med grøn strøm fra vedvarende energikilder. Vi er allerede nået langt i Danmark, og snart vil over halvdelen af vores elproduktion bestå af strøm fra vedvarende energikilder. Vedvarende energikilder er eksempelvis:

  • Vindenergi
  • Solenergi
  • Vandenergi
  • Energi fra biomasse

Fælles for disse energiformer er, at de er uudtømmelige. Deraf navnet vedvarende. Og de forurener ikke vores atmosfære, som fossile brændstoffer gør.

Men ingen elselskaber kan garantere dig, at der kommer grøn strøm ud af netop din stikkontakt. Det kan hverken de billigste elselskaber eller dem, der tager en højere pris pr. kilowatt-time. På det danske elnet bliver al strøm nemlig blandet sammen, så både grøn og “sort” strøm bliver sendt ud til de danske husstande.

Men derfor er det muligt, at vælger et grønt elprodukt, hvor dit elselskab køber garantier for, at der bliver produceret samme mængde grøn strøm som du, og alle andre med et grønt elprodukt, forbruger årligt. Det skal være let af være grøn, og derfor har forbrugerombudsmanden skabt en mærkningsordning, så det er let for dig at gennemskue, hvilke elaftaler der er grønne. Du kan læse mere om bladmærkeordningen for elprodukter her.