Synes du også, det er svært at finde den bedste elaftale? Det kan vi godt forstå. Derfor giver vi dig et overblik over vores elpriser – så bliver det måske lidt lettere at vælge.
Prisen på el går op og ned. Hvis du har en elaftale med varibel pris, vil din pris følge elmarkedet. Hvis du har en elaftale med fast pris, vil din pris være den samme – uafhængigt af markedsprisen, der svinger i forhold til udbud og efterspørgsel.
I Danmark er elprisen delt op i to prisområder. Det er fordi, der er begrænsninger for, hvor meget strøm, der kan blive transporteret igennem kabelforbindelsen under Storebælt.
Der er altså begrænset kapacitet på transporten af el. Derfor kan der være mere el tilgængelig enten på den ene eller anden side af Storebælt. Og det påvirker priserne.
Faktisk svinger prisen på el, som vinden blæser eller floden bruser. Bogstaveligt talt. For hvis du bor vest for Storebælt, er din kilowatt-timepris afhængig af, om der bliver produceret vandenergi i Norge. Bor du øst for Storebælt, er du koblet på det svenske elnet, hvor der bliver produceret både vand- og vindenergi. Se elpriserne time for time lige her.
Elprisen består af flere dele. Og det er faktisk kun abonnementsprisen samt prisen pr. kilowatt-time, der kan variere fra elselskab til elselskab. Resten af din elregning, som består af skatter og afgifter, er fastlagt af staten og dit netselskab. Og den del af elregningen er den samme, uanset hvilket elselskab du vælger.
Når du skal sammenligne elpriser, er det altså abonnementsprisen og prisen pr. kilowatt-time, du kan sammenligne med. Nogle elselskaber skilter nemlig med billige elpriser, hvor du som udgangspunkt kan spare penge. Men hvis de billige elpriser drukner i en højere abonnementspris samt høje gebyrer, så er du lige vidt.
Omvendt kan du opleve gratis abonnementer, men så er der ofte ekstra omkostninger tilføjet til kilowatt-timeprisen.
Prisen på el er sammensat. Derfor er det vigtigt, at du får helheden med, når du skal sammenligne elpriser. Det afhænger af dit forbrug og dine behov, om det er en lav abonnementspris eller en lav kilowatt-timepris, der er bedst for dig. Læs mere her om at finde et billigt elselskab, der også er det rette for dig.
Du betaler både for den strøm, du bruger, og for at få strømmen transporteret hjem til din bolig. Det er ligesom når du køber en vare på nettet. Så skal du også betale for transporten af pakken hjem til dig. Det samme gælder for strøm, og uanset, hvilket elselskab og elaftale, du har valgt.
Du betaler for transport af strøm efter bestemte tariffer. Nettariffen bliver lagt oven i hver kilowatt-time, du bruger. Men tariffen er ikke den samme hele døgnet – eller hele året. Tariffen er nemlig dyrest, når elnettet er mest belastet, og billigst på de tidspunkter, hvor elnettet er mindst belastet.
Det kan derfor altid betale sig at flytte noget af dit tunge elforbrug væk fra tidspunkter, hvor elnettet er mest belastet – omkring kl. 17.00-21.00, hvor både strømmen og tarifferne som regel er dyrest. Måske kan du udskyde tøjvasken eller opladning af elbilen?
Nettariffen er fastlagt af dit netselskab og ikke af Andel Energi.
Se nærmere på, hvad elprisen består af her.
De gode tilbud gælder ofte kun i en kort periode. Derfor bør du tjekke, hvornår intro-rabatten slutter – for så stiger elprisen sandsynligvis igen.
Det er altså et vigtigt parameter at bruge, når du sammenligner elpriser. Det er nemlig den samlede elpris, du skal se efter og ikke kun den gode tilbudspris, du får stillet i sigte på den korte bane.
De fleste elaftaler har en bindingsperiode. Hvis du har en elaftale med variabel pris, kan du typisk opsige din aftale med en måneds varsel. Ved elaftaler med fast pris, er bindingsperioden ofte 6 måneder. Altså kan du begynde at kigge efter en ny elaftale efter 5 måneder.
Det er vigtigt at holde øje med, hvor længe du binder dig. Hvis du ikke kan komme ud af din aftale, kan det i sidste ende betyde, at du betaler for meget for din strøm. Derudover kan din bindingsperiode overlappe med, at prisen stiger fra introprisen til den “normale” pris. Dette skal du være særligt opmærksom på, når du sammenligner elpriser.
Det kan virke tiltalende at vælge den aftale med laveste elpris. Men hvis prisen for abonnement er høj, er regningen måske knap så sjov. Derfor bør du tage et grundigt kig på priserne, før du vælger elaftale.
Når du skal sammenligne prisen på el blandt forskellige elselskaber, er det vigtigt, at du overvejer dine behov. For det er dem, der afgør, hvilket elselskab og hvilken elaftale, der passer dig bedst.
Hvis du går meget op i miljøet og den grønne omstilling, bør du vælge et elaftale, der garanterer, at dit forbrug bliver dækket med grøn strøm. Det kan du hos os. Hvis du vælger et af vores produkter med ét grønt blad i mærkningsordningen for grøn strøm, garanterer vi, at dit årlige elforbrug bliver dækket med grøn strøm.
Hvis du alene går i op i kilowatt-timeprisen og vil spare penge, er det udelukkende abonnementsprisen og prisen på el, du skal se efter. Men det afhænger også af dit elforbrug. Hvis du har et lavt elforbrug, vil prisen pr. kilowatt-time være mindre afgørende. Til gengæld er prisen pr. kilowatt-time meget afgørende for størrelsen på din elregning, hvis du har et højt forbrug.
Tænk også over, om du skal vælge en fast elpris eller en variabel pris. En fast elpris giver dig sikkerhed og tryghed. Du ved, hvad du betaler hver måned. Med variabel pris kan du dog være heldig at få en lavere elpris, men hvis priserne på el stiger, stiger din elpris også.
Når du skal sammenligne elpriser, skal du være opmærksom på, at der findes to typer elaftaler: elaftaler med fast elpris eller med variabel elpris. Når du sammenligner elpriser, bør du altså sammenligne variable priser med hinanden. Og ligeledes sammenligne faste elpriser med faste elpriser.
Hvis du vælger en variabel elpris, kan du være heldig at spare penge, hvis elprisen falder. For din elpris falder sammen med markedsprisen. Dermed kan du også fra dag til dag se en forandring i prisen på el, hvis du sammenligner elpriser med variabel pris.
Fordelen ved at vælge en fast elpris er, at du kender din elpris nu og indtil elaftalen slutter. Hos Andel Energi har du muligheden for at vælge mellem vores aftaler FastEnergi med med fast pris pr. kilowatt-time i 6 måneder, MånedsEnergi med fast pris pr. kilowatt-time i 1 måned eller vælge vores timepris-aftale TimeEnergi, hvor kilowatt-timeprisen skifter hver time. Du kan få det fulde overblik over vores elpriser lige her.