Gå til indhold

Hvornår er strømmen billigst?

Det svinger. Og der findes desværre ikke én gylden regel for, hvornår elprisen er billigst. Elprisen bliver nemlig påvirket af mange ting.  

Husk, at din rene elpris kun svinger, hvis du har en elaftale med timepriser. Hvis du har månedspris, er din elpris fast en måned ad gangen. Og hvis du har en fast pris på el, behøver du ikke bekymre dig om udsving i elprisen. Så er din rene elpris nemlig den samme døgnet rundt i hele aftaleperioden. Vær også opmærksom på, at prisen på transport og afgifter stadig kan svinge. Du kan læse mere om nettariffen her.

Hvis du har timepris, kan det være en god idé at følge med i elprisen. Så kan du bruge strømmen, når strømmen er billigst. Når du skal spare på elregningen, handler det nemlig ikke bare om at skære ned på dit forbrug. Det handler også om at udnytte de helt rigtige tidspunkter til at vaske tøj, tænde for opvaskemaskinen eller lade elbilen.  

Elpriser. Hvornår er strømmen billigst

Hvordan finder du et billigt elselskab, der også er det bedste for dig? Der er mange faktorer at overveje. Lad os dykke ned i, hvordan tidspunktet, ugedagen, årstiden og vejret påvirker elprisen. 

Hvorfor svinger elprisen? 

Ligesom prisen på fastelavnsboller, flybilletter og fast ejendom, er elprisen baseret på udbud og efterspørgsel. Så når der bliver produceret mere strøm end vi bruger, så falder prisen. Og omvendt. Men hvornår er strømmen billigst?

  • Tidspunktet: Det er som regel billigere at bruge strøm når månen er oppe og byen sover. Om natten er efterspørgslen på strøm nemlig lavere. Derfor kan det være en god idé at flytte dit strømforbrug til nattetimerne. Lad dine apparater tage nattevagten, og sæt vasketøjet eller opvaskemaskinen til at køre i de billige timer.
  • Årstiden: Strømpriserne følger også årets gang. Generelt er strømmen billigst i sommermånederne. På de lange, lyse og lune dage bruger vi mindre strøm. Og så er efterspørgslen lavere. Om vinteren stiger vores behov for at skrue op for hyggen og varmen. Og så stiger efterspørgslen og prisen på strøm igen.
  • Ugedagen: Strømprisen går også på weekend. Generelt er strøm nemlig billigere i weekenden. Når arbejdspladserne lukker og slukker fredag efter fyraften, falder efterspørgslen på strøm. Og det giver dig mulighed for at spare penge ved at flytte noget af dit strømforbrug til weekenderne.
  • Vejret: Strømprisen svinger som vinden blæser. Bogstaveligt talt. Vejret spiller nemlig også en stor rolle i prisen på strøm. For når blæsten puster gang i vindmøllerne, solen skinner på solcellerne eller regnen sætter gang i vandkraftværkerne, bliver der produceret masser af strøm fra vedvarende energikilder. Og så falder elprisen. På den måde er elprisen helt naturlig kan man sige. Hvis du har en elaftale med timepriser, kan det derfor være en fordel at holde øje med vejret, inden du sætter en vask over eller tænder for komfuret.

Husk, at selvom der er mønstre i strømprisen afhængigt af klokkeslættet, ugedagen, årstiden eller vejret, så kan det være en god idé at tjekke prisen. Den kan du altid følge her på siden om elpriser, i appen Andel Energi eller på Min side.

Brug strømmen, når den er billigst

Vil du gerne spare penge på din elregning, men er du i tvivl om, hvordan du kommer godt i gang? Det handler både om at spare på strømmen og om at bruge strømmen, når den er billigst.

Og det kræver ikke nødvendigvis store ændringer i din hverdag. Her er 3 råd til dig, der vil udnytte de billige timer:

  1. Skift til TimeEnergi: Hvis du vil bruge strømmen, når den er billigst, skal du have en elaftale med variabel pris. Har du ikke allerede en? Så kan du nemt skifte her. Der er ingen binding og ingen forudbetaling. Du betaler 0 kr. i oprettelse og kun 18 kr. pr. måned i abonnement.
  1. Planlæg dit strømforbrug: Tjek, hvornår elprisen er lavest. På den måde kan du planlægge dit strømforbrug, så du vasker tøjet, lader elbilen og bruger din opvaskemaskine, når strømmen er billigst. 
  1. Brug en timer: Investér i en timer til dine elektriske apparater, så de automatisk tænder og slukker, når strømmen er billigst. Det kan være en nem måde at flytte dit strømforbrug til de bedste tidspunkter. 

Hvornår er strømmen grønnest?

Der er som regel en sammenhæng mellem hvornår strømmen er billigst og hvornår den er grønnest. Prisen er nemlig lavere når det blæser og solen skinner – og her er den også grønnest. Vi har lavet en graf, der gør det nemt for dig at se, hvornår du skal bruge strømmen, hvis du gerne vil have et grønnere forbrug.

Bestil en elaftale med timepriser

Er du på udkig efter en ny elaftale med variabel timepris? Hvis du vælger el med timepris, skifter din elpris time for time. Og det gør det muligt for dig at planlægge dit forbrug, så du bruger strømmen, når den er billigst.