Gå til indhold

Bliv klogere på solceller

Solceller er populære som aldrig før. Flere og flere husejere vælger at få monteret solceller på deres tage og producere deres egen bæredygtige energi. Et solcelleanlæg kan være et supplement til dit elforbrug eller helt overtage produktionen af el, så du bliver selvforsynende. Det kræver dog en del solceller, men det er muligt. Hvis du tilmed producerer mere strøm, end du kan bruge, kan du sælge din strøm til resten af elnettet. 

Solceller er derfor en god mulighed for at nedsætte dit personlige CO2-aftryk og samtidig spare på din elregning. 

Bemærk, at Andel Energi ikke er produktionselleverandør

Hos Energinet kan du se en samlet oversigt over produktionselleverandører.

Læs med herunder, hvis du vil blive klogere på solceller og solcelleanlæg, samt hvad det koster at installere solceller.

Hvad er solceller, og hvordan fungerer et solcelleanlæg?

Et solcelleanlæg producerer elektricitet ved at udnytte solens stråler. Helt lavpraktisk sker der det, at når solens stråler rammer solcellerne, bliver der produceret jævnstrøm. Det sker fuldkommen uden forurening eller udledning af CO2, og derfor er solceller fuldkommen bæredygtige. 

Det smarte ved solceller er også, at de kan producere strøm, selvom der er overskyet. Ganske vist producerer de mere strøm, når solen skinner. Men solcelleanlægget producerer stadig energi, selvom der er skyer på himlen. 

Hvis du har investeret i et såkaldt solcellebatteri, er endnu en fordel, at dit solcelleanlæg producerer så meget strøm i løbet af dagen, at du ikke kommer til at mangle strøm om natten. Solcellerne producerer nemlig ofte mere, end du kan bruge om dagen, og derfor er der som regel rigeligt med strøm til de mørke nattetimer. 

Hvis du ikke har et solcellebatteri bliver din overproduktion ført ud i elnettet. Så kan du tjene penge på din overproduktion fra dit solcelleanlæg. 

Husk i øvrigt, at et solcelleanlæg ikke er det samme som en solfanger. En solfanger varmer brugsvand op, hvor et solcelleanlæg producerer strøm.

Skal jeg koble mit solcelleanlæg til elnettet eller et batteri?

Hvis du kobler dit solcelleanlæg til elnettet, kan du få betaling for den overskydende strøm, du producerer. Du kan også let købe strøm fra elnettet, hvis du mangler. Dermed er det nemt for dig at få det maksimale ud af din produktion fra solcellerne. Bemærk dog, at du skal betale skat af en eventuel indtjening på de kilowatt-timer, dine solceller producerer. 

Hvis du derimod gerne vil lagre din strøm til senere brug uden at sælge den, kan du gøre det med et batteri. Det giver god mening, hvis du har et stort elforbrug om natten, eksempelvis hvis du lader din elbil i løbet af natten. 

Dog er et batteri til et solcelleanlæg en ret stor investering, så for de fleste er det den rette løsning at slutte sine solceller til elnettet. 

Hvad koster det at få installeret solceller?

Det er en betydelig investering at få installeret et solcelleanlæg på dit tag. Prisen afhænger af størrelsen på dit hus, samt hvor mange solceller du ønsker. 

Dit forbrug er også med til at afgøre prisen på solcellerne. For jo flere kilowatt-timer du forbruger, desto flere solceller har du brug for.

Derfor er det også svært at sige, hvad solceller koster. Udover størrelsen og forbruget, afhænger prisen på dine solceller også af kvaliteten, du vælger. Hvis du vil have et pejlemærke, kan du gå ud fra, at det koster omkring 1.500-1.700 kr. pr. kvadratmeter at få installeret et solcelleanlæg. 

Kan det betale sig for mig at investere i et solcelleanlæg?

Måske. Det afhænger af din situation, og hvor længe du planlægger at bo i din nuværende bolig. Solceller kan tjene sig selv hjem på omkring 10 år. Også et par år før i nogle tilfælde. 

Derfor giver det ikke mening for dig at investere i solceller, hvis du planlægger at flytte fra din bolig inden længe.

Til gengæld kan du også opleve, at din bolig får en værdistigning, hvis du installerer et solcelleanlæg. Hvis du får lavet en flot løsning, der pynter på dit hus, vil det gøre huset mere værdifuldt. Ligeledes vil muligheden for at spare penge på elregningen også presse prisen op. 

Solcelleteknologien er også så udviklet i dag, at prisen på solceller er lavere end før i tiden. Derfor skal du ikke vente lige så længe før din investering er tjent ind. Solcellerne er altså billigere og bedre til at producere energi i dag. Alt i alt giver det dig en økonomisk fordel, hvis du installerer et solcelleanlæg på dit hus.