
Tjen penge på din strøm med et solcelleanlæg
Her på siden kan du blive klogere på økonomien i et solcelleanlæg. Hvad det ca. koster, hvordan du kan spare på elregningen og tjene penge på at sælge din overskudsstrøm.
Hvad koster det at få installeret solceller?
Prisen for et solcelleanlæg afhænger af flere ting: størrelse, kvalitet, batteri og monteringssted. Hos os koster en standard installation med 12 solcellepaneler, som dækker 5.000 kWh årligt mellem 80.000 kr. – 140.000 kr. afhængigt af om du ønsker et batteri og om der er særlige forhold ved din bolig, der giver ekstra udgifter i forbindelse med installationen.
Kan det betale sig for mig at investere i et solcelleanlæg?
Måske. Der er flere faktorer, der afgør, om det kan betale sig for dig ved at investere i et solcelleanlæg:
- Elprisen: Hvis elprisen er lav, er besparelsen du opnår ved at producere din strøm i et solcelleanlæg tilsvarende lav. Omvendt er din besparelse høj i de perioder, hvor elprisen også er høj. Samtidig tjener du mere ved at sælge eventuel overproduktion fra dit anlæg.
- Investeringen: De årlige besparelser i kroner og øre, som du opnår med et solcelleanlæg, tjener efter en årrække solcelleanlæggets købspris ind. Men hvor lang tid der går før dit anlæg er tjent ind kan variere. Hvis dit solcelleanlæg har en høj købspris, kan tilbagebetalingstiden blive lang.
- Elforbrug og elforbrugsmønster: Hvis en stor del af dit elforbrug ikke ligger i solskinstimerne, vil størstedelen af solcelleanlæggets produktion blive solgt på elnettet eller lagret i et batteri. Og selv hvis du har et solcelleanlæg med tilhørende batteri, vil eventuel overproduktion blive solgt på elnettet, når batterier er fuldt opladt. Derfor spiller både dit elforbrug og forbrugsmønster en væsentlig rolle. Investeringen er bedst, jo mere af produktionen, du selv kan bruge.
- Vedligeholdelse: Det kan også koste dig lidt at vedligeholde dit solcelleanlæg. Og disse udgifter bør du også tage med i regnestykket. Det kan for eksempel være vask af dine solcellepanelerne for at opretholde deres effektivitet.
- Levetid: Inverteren er det komponent i solcelleanlægget, som oftest har den korteste levetid. En inverter har en levetid på cirka 10-15 år, hvorimod solcellerne gerne ofte kan holde i over 20 år.
- Boligens værdistigning: Når du får installeret et solcelleanlæg, kan du opleve, at din bolig stiger i værdi. Når udgifterne til strøm bliver lavere, er det billigere at bo i din bolig. Og det gør det mere attraktiv for en køber, hvis du en dag vil sælge din bolig. Solceller kan også være med til at løfte energimærkningen på din bolig. Og et godt energimærke kan også hæve værdien af din bolig. Hvor stor en værdistigning din bolig får, er svært at give et konkret svar på. Det kommer an på de ovenstående faktorer.
Hvordan fungerer solcelleafregning?
Køb og salg af solcellestrøm
Elselskaberne har udelukkende data fra din elmåler. Det vil sige, at vi kender kun de kilowatt-timer, der udveksles med elmåleren. Altså køb og salg. Vi har ikke adgang til din inverter, og derfor kender vi heller ikke dit solcelleanlægs totale produktion – og heller ikke de kilowatt-timer, du forbruger af din egen produktion.
Hvordan følger jeg min produktion?
På de fleste invertere er der et display, der viser hvor mange kilowatt-timer anlægget producerer. Det er derfor nødvendigt, at du selv registrerer aflæsninger fra inverteren for at kunne følge med i, hvor mange kilowatt-timer du bruger af din egen produktion.
Bruger jeg altid min egenproduktion først?
Når solcellerne producerer strøm, og du bruger strøm, så bruger du som udgangspunkt din egen strøm først. Der kan være to grunde til, at det ikke sker.
- Hvis din inverter ikke dækker alle 3 faser i huset
- Hvis din måler er en ”pr. fase måler
Oplysning om målertypen kan du få hos dit Netselskab.