De fleste ønsker at få el så billigt som muligt. Men det kan være svært at sige, hvordan du får den billigste el. Det kommer nemlig an på, hvilken type elaftale du har og dine energivaner.
Hvis du har variabel elpris, vil din pris nemlig gå op og ned i takt med markedet. Derfor vil din strøm i perioder være billigere og i andre perioder være dyrere, hvis markedsprisen stiger. Har du en fast pris på el, er du omvendt sikret mod svingninger i markedet og din pris er låst, så længe aftalen løber. Men du kan også risikere, at din faste pris i længden er dyrere end den variable.
Derfor vil din elpris afhænge af din elaftale – og hvad der er den billigste løsning kan være svært at spå om. Det kommer an på markedsprisens udvikling. Og svingninger i elprisen kan være svære at forudsige.
Billige elpriser er selvfølgelig tillokkende. Hvem vil ikke gerne have et godt tilbud? Men når du skal finde billig el, så skal du være opmærksom på, at du skal have helheden med i dine overvejelser.
Læs altid det med småt og vær særlig opmærksom på:
Bindingsperiode. Se, om der er en urimeligt lang bindingsperiode. Hvis den er på mere end seks måneder, bør du være skeptisk.
Intropris. Regn ud, om den billige el virkelig er så billig på sigt. Hvis prisen pr. kilowatt-time ændrer sig efter introperioden, så ender du måske med at betale overpris i længden.
Abonnementspris. Det kan også være, at din abonnementspris ændrer sig.
Oprettelsesgebyr. Der kan være betaling for at blive kunde.
Forudbetaling eller aconto. Det mest reelle er, at du betaler for den strøm, du rent faktisk har brugt – efter, at du har brugt den. Nogle elselskaber opkræver et aconto beløb, altså forudbetaling for det, de tror, at du kommer til at bruge. Det kan være for en måned eller endda et kvartal i forvejen. Ikke alene skal du lægge ud for elselskabet, det kan også være besværligt at få penge tilbage, hvis man har betalt for meget.
Det er alt sammen noget, der gør, at den samlede elpris ikke forbliver billig og kan koste dig mange penge. Læs mere om at finde et billigt elselskab, der er det rigtige for dig.
Men dermed ikke sagt, at der ikke findes gode tilbud fra ærlige elselskaber. Det gør der. Og du kan sagtens finde en attraktiv elaftale fra et elselskab, der er til at stole på. Du skal bare være opmærksom på alt det med småt.
Du kan almindeligvis vælge enten en fast elpris, variabel elpris eller kvartalspris. Men er du udelukkende på udkig efter at finde den billigste strøm, hvilken type elaftale skal du så vælge?
Du kan starte med at se på prisen for hvert elprodukt. Vi opdaterer de faste elpriser hver uge, så du kan se, hvad du skal betale pr. kilowatt-time, hvis du vælger en fast pris. Den faste elpris er baseret på prognoser om elprisens udvikling i den periode, din fastpris løber. Og hver måned opdaterer vi den variable elpris baseret på et gennemsnit af den forrige måneds elpriser. På den måde kan du hurtigt finde den billigste elpris lige nu – og vælge den løsning, der passer til dig.
Men vær opmærksom på, at der er tale om et øjebliksbillede. Elprisen går op og ned. De danske elpriser bliver påvirket af vind, vejr, udbud og efterspørgsel. Og det gør, at den billigste elaftale i dag, måske ikke er den billigste elaftale i morgen.
Det er altså svært at svare på, om det er en fast pris, kvartalspris eller variabel pris, der er den billigste elaftale på sigt. Fordelen ved den faste elpris er, at du altid ved, hvad du betaler pr. kilowatt-time. Fordelen ved den variable elaftale er, at du kan få billigere strøm, hvis markedsprisen på el falder. Ved en kvartalspris, får du en blanding, en fast pris i tre måneder, som følger markedet.
Derfor er din pris også afhængig af dine energivaner. Hvis du kan flytte dele af dit forbrug til de tidspunkter, hvor strømmen er billigst, kan det være en god idé at have en elaftale med variabel pris. Hvis du vil bruge energien når som helst og ikke planlægge dit forbrug efter elprisen, kan det være billigst at vælge en fast pris.
Uanset om du har en elaftale med fast pris, kvartalspris eller variabel pris, kan du selv gøre noget for at spare på din elregning. Hvis du har en elaftale med variabel elpris, kan det betale sig at flytte dit forbrug til de tidspunkter, strømmen er billigst.
Og selvom du har en kvartalspris eller fast elpris, kan det faktisk også have betydning for din elregning, hvornår du bruger strømmen. Prisen for transporten af el til din stikkontakt skifter nemlig i løbet af døgnet.
Det kan derfor altid betale sig at flytte noget af dit tunge elforbrug væk fra tidspunkter, hvor elnettet er mest belastet – omkring kl. 17.00-21.00, hvor både strømmen og transport af strømmen, som regel er dyrest.
Nedenfor kan du se, hvordan udgifterne fordeler sig på din elregning. De fordeler sig ca. sådan her (afhængigt af din elpris):
For at få leveret strøm til din bolig, betaler du for et abonnement hos dit elselskab. Det koster et fast beløb om måneden. Men du betaler også til dit elnetselskab for at få transporteret din strøm. Dit elnetselskab kan for eksempel være Radius Elnet, Cerius eller et andet af de over 70 netselskaber i Danmark. Du kan ikke selv vælge dit elnetselskab. Det afhænger af, hvor du bor. Betalingen til elnetselskabet er medregnet i den samlede pris, du betaler til dit elselskab.
En betydelig del af din elregning går til transport og afgifter. Disse udgifter kan du ikke undgå. Dem betaler du, uanset hvilket elselskab du vælger.
Du kan læse meget mere om, hvad du betaler til, når du betaler din elregning her.
Du kan mindske din elregning og få billigere strøm på flere måder. Det bedste du kan gøre, er at blive klogere på, hvad der påvirker din elregning, og hvordan du kan spare penge på din strøm, så du kan få den billigste el.
Vi har en helt univers af artikler og guides, der hjælper dig med at spare penge på din elregning og dit elforbrug. Du finder alle vores guides til at spare på strømmen her.
Det kan virke simpelt at vælge det billigste elselskab til at levere din strøm. Men den pris dit elselskab udbyder, er ikke det eneste der er afgørende for din elregning. Du kan nemlig selv gøre noget for at gøre dit strømforbrug billigere – uden at skifte elselskab, hver gang prisen svinger.
For at få billig el kan du ændre måden, du bruger strøm på. Det er nemlig den mest effektive vej til en lavere elregning, hvis du forbedrer dine energivaner.
Du kan også undersøge, om du er godkendt til at få reduceret din elregning.
Ja, hvis din bolig opfylder to bestemte krav:
Hvis du kan sige ja til disse to krav, kan du spare penge på det forbrug, der overstiger 4000 kilowatt-timer om året.
Du skal selvfølgelig tjekke, at du ikke allerede har fået en reduktion i din elafgift. Det vil i så fald stå på din elregning. Dernæst skal du sørge for, at din bolig er registreret som helårsbolig i BBR-registeret. Hvis du kan du spare penge på din elafgift og få billig el.
Strømmen er billigere på bestemte tidspunkter. Hvis du har en elaftale med variabel timepris, kan du spare på din elregning, hvis du bruger strømmen når den er billigst.
Hvis du kan gemme de større, strømtunge aktiviteter til de billigste tidspunkter, er der penge at spare. Det vil altså sige, at hvis du vasker tøj eller sætter opvaskeren i gang, når strømmen er billigst, vil det kunne mærkes på elregningen på den lange bane.
Uanset om du bor øst eller vest fra Storebælt, kan du spare penge, hvis du venter med tøjvasken eller opladningen af elbilen. Kl. 21 til 06 er strømmen oftest billigere, da der ikke er så stor belastning på elnettet. Du kan altså få billig strøm, hvis du er villig til at vente til prisen falder.
Har du fast pris, vil din rene elpris være den samme hele døgnet rundt. Og så betyder det mindre, hvornår du sætter dine apparater i gang. Men prisen for transporten af din strøm til din bolig kan stadig ændre sig i løbet af døgnet. Mange netselskaber sætter prisen for transport op i de perioder, hvor der er størst belastning på elnettet.
Selvom du har en elaftale med en fast pris, kan det stadig betale sig, at bruge strømmen, når transportprisen er billigst. Du kan læse mere om lastperioder og prisen på transport af din strøm her.
Hvis du har en elaftale med variabel pris hos os, kan du se prisen på el indtil midnat i vores Andel Energi. Så kan du nemt planlægge dit forbrug og spare på elregningen!
Du kan også følge med i elprisen her.
Der er mange faktorer, der kan påvirke prisen på din el og størrelsen af din elregning.
Dit strømforbrug vil skifte med årstiden. Helt naturligt vil dit elforbrug stige i løbet af vinteren, hvor vi skruer op for varmen og tænder mere lys. Om sommeren er det til gengæld lettere at spare på strømmen, når dagene er lange og lyse og nætterne lune.
Vejret spiller en stor rolle for prisen på din strøm. Især for de energiformer, der bruger vejrets kræfter til at lave el. Altså de vedvarende energikilder. Vind- og vandkraft er afhængig af, at det blæser og regner. Så bliver der produceret meget strøm, og du kan få billig strøm. Er vejret vindstille og tørt, vil priserne omvendt stige. Det er fælles for alle elselskaber.
Markedet for energi og prisen på el på den nordiske elbør Nord Pool bliver også påvirket af bekymring og uro i omverdenen. Hvis der er nyheder om krig, terror eller naturkatastrofer, påvirker det priserne på markedet. Politik og regulering spiller også ind på din elpris. Læs mere om, hvad der påvirker prisen på din el her.