Gå til indhold

Nettarif: når din strøm skal sendes fra os til dig

Når du betaler din elregning, betaler du til to forskellige selskaber. Du betaler til dit elselskab og til dit netselskab. Hos dit elselskab, som er os i Andel Energi, køber du den strøm, du bruger. Dit netselskab ejer elnettet og din elmåler. De står for transporten af strømmen til dit hjem. Det er fuldstændig ligesom, når du køber en vare på nettet – der skal du også betale for at få leveret pakken hjem til din dør. Det samme gælder for strøm, uanset hvilket elselskab du har valgt, og elaftale du har. Det er nettariffen.  Læs mere om fordelingen af elprisen her.

Vi bestemmer ikke prisen for transport af el. Det gør dit netselskab sammen med Staten. De nuværende nettariffer er baseret på den tarifmodel, som Forsyningstilsynet har godkendt. Modellen gælder fra 1. januar 2023.  

Sommer- vs. vintertariffer

Vær opmærksom på, at den 1. oktober skifter nettarifferne fra sommer- til vintertarif. Fordi vi bruger mere strøm i vinterhalvåret, er prisen for transport også højere her. Undtagen i nattetimerne, hvor vi alle sover alligevel. Nattetimerne kan derfor være et glimrende tidspunkt at oplade din elbil – hvis du er den heldige ejer af én

Der er forskel på nettarifferne, både i løbet af døgnets 24 timer og i løbet af året – sommer til vinter. Langt de fleste netselskaber kører efter det samme mønster. Hvis du vil se priserne hos dit netselskab, har vi listet dem for de største netselskaber længere nede på siden. Brug ”Find dit netselskab”, hvis du er i tvivl om, hvilket netselskab du har. 

Der er selvfølgelig mening med det hele. Formålet med tarifmodellen er at understøtte den grønne omstilling og elektrificeringen af vores samfund. Flere og flere får for eksempel elbiler og varmepumper. Derfor er det nødvendigt, at vi spreder vores elforbrug mere ud i løbet af døgnet og dermed undgår, at elnettet bliver overbelastet.  

Find dit netselskab

Se dine nettariffer enten her på siden eller dit lokale netselskab.

Vælg dit netselskab, og se nettarifferne for dit område

Ofte stillede spørgsmål

Hent vores app

Er du nysgerrig på, hvornår din strøm er billigst? Så hold øje i appen, Andel Energi, hvor du kan tjekke prisen time for time. Du kan også tjekke ugeprognosen og se din forventede elpris en hel uge frem. Så du kan se, om det bedst kan betale sig at svinge støvsugeren torsdag eller lørdag.

Få gode spareråd

Du er altid velkommen til at skrive til vores energirådgivere og få en snak om, hvordan du bedst kan spare på strømmen.