
Hvordan bruger du din energi bedst?
Vil du tænde for de gode energivaner? Du kan nemt spare en god del af dit el-, naturgas- og varmeforbrug med energirigtige apparater og gode vaner – til glæde for både klimaet og din pengepung. Se her, og få gode råd til at spare på energien.
Spar på strømmen, og spar penge
Hvorfor skal du spare på strømmen? Udover, at du får en billigere elregning, skåner klimaet og slider mindre på dine elektriske apparater, er der ikke mange fordele ved at spare på strømmen. Men lyder det ikke også som rigeligt med fordele?
Det er vigtigt, at du sparer på strømmen i hjemmet, sommerhuset eller fritidsboligen. Jo mere vi alle sparer, desto mindre belaster vi planeten. Og det er godt for både os og de fremtidige generationer.
Men hvordan gør du så? Tag et kig på dine elektriske apparater samt andet udstyr, der står på standby eller sluger meget strøm. Det lyder ret simpelt, men det behøver heller ikke at være indviklet at spare på strømmen.
Herunder får du et par konkrete råd til, hvordan du sparer på strømmen.

Hvad koster det at bruge dine apparater?
Hvad gør en reel forskel på elregningen? Vi har lavet et redskab til dig, så du kan se, hvad det ca. koster dig at bruge de mest almindelige elapparater derhjemme.
Få flere tips til, hvordan du kan spare på energien
Få gode energivaner, og spar penge året rundt
Tag kampen op mod uvanerne, og mærk det på pengepungen og miljøsamvittigheden.
Se, hvad der er op og ned på EU's Energimærkning
Energimærket kan give dig andre oplysninger om dine apparater.
Har du elvarme?
Flere og flere vælger at udskifte elvarmen eller supplere med en mere energirigtig løsning.
Isoleringsmaterialer til din bolig
Der er mange materialer at vælge mellem, når du skal isolere boligen.
Gode råd til vandvarmer
Op til 20 procent af boligens energiforbrug til opvarmning går til det varme brugsvand.
Gode råd om cirkulationspumper
Læs om cirkulationspumpers effekt og driftstid.
Overvejer du at skifte til varmepumpe?
Bliv klogere på, om en varmepumpe er noget for dig.
Sådan sparer du på gulvvarmen
Gulvvarne har mange fordele, men også ulemper. Se, hvordan du bruger den klogt.
Brug brændeovnen bedst og mest miljørigtigt
Brændeovnen er som regel kun velegnet som supplement til boligens primære opvarmning.
Plusser og minusser ved elradiatorer
Ingen elradiatorer er særligt energirigtige. Men de kan have en god eller dårlig regulering, og det kan gøre en stor forskel for dit elforbrug.
Se, hvor I bedst sætter ind, når I vil spare el i sommerhuset
Vi har samlet de bedste råd til, hvordan du skruer ned for elforbruget i sommerhuset.
Spar på varmeforbruget i sommerhuset
Se her, hvordan du kan spare op til 50 procent af dit varmeforbrug og samtidig få et sundere indeklima.
Gode råd til at spare på hjemmets apparater
Vælg en energivenlig kogeplade
Kogeplader, induktion eller glaskeramisk – hvad skal jeg vælge?
Opvaskemaskine – gode råd til energivenlig brug
Udnyt opvaskemaskinens kapacitet – fyld den helt op, inden du starter den.
Vaskemaskine – gode råd til energivenlig brug
Få gode råd til at spare på energien, når du bruger din vaskemaskine.
Tørretumbler – gode råd til energivenlig brug
Få gode råd til at spare på energien, når du bruger din tørretumbler.
Køleskab – gode råd til energivenlig brug
Sådan vælger du den rigtige størrelse.
Fryser – gode råd til energivenlig brug
Udskift den gamle fryser, og spar op til 80% af energiforbruget.

Få kontakt til en energirådgiver
Når du er kunde hos os, kan du få gratis rådgivning af vores erfarne energirådgivere.
Konkrete råd til at spare på strømmen
Hvis du gerne vil spare på strømmen, kan du glæde dig over, at det både er simpelt og nemt. Med få ændringer i din hverdag kan du skære en betydelig del af din elregning væk. Herunder får du et par konkrete råd til, hvordan du kan spare penge og undgå at bruge for meget strøm.
- Fyld din vaskemaskine helt op. En moderne vaskemaskine kan sagtens klare, at du fylder den godt op og stadig vaske tøjet grundigt. Hvis du fylder den godt op, behøver du heller ikke vaske lige så ofte. Og når du vasker, kan du med fordel vaske ved en lavere temperatur.
- Fyld din opvaskemaskine helt op. Hårde hvidevarer som opvaskemaskiner og vaskemaskiner bruger rigtig meget strøm. Derfor kan du med fordel fylde dem godt op, så de ikke skal køre lige så ofte.
- Brug tørresnoren og drop tørretumbleren, når vejret tillader det.
- Gå målrettet efter elektriske apparater med et lavt standby-forbrug. Og hvis det er muligt, så sluk helt for apparater du ikke bruger. El-apparater med et højt standby-forbrug står for en betydelig del af elforbruget i hjemmet. Helt op mod 15 procent.
- Husk at slukke lyset. Det lyder simpelt, og det er det også. Og dine forældre har nok sagt det til dig masser af gange. Men sluk lyset, når du forlader et rum. Det har en betydning for din elregning på den lange bane.
- Sæt LED-pærer i alle lyskilder. LED-pærer er meget mere energivenlige end traditionelle glødepærer. Og så holder de længere.
Skift dine gamle apparater ud, og spar på strømmen
Hvis du sørger for at skifte dine gamle husholdningsapparater ud løbende, kan du også spare på strømmen. Der er nemlig stor forskel på, hvor meget strøm et ældre apparat bruger sammenlignet med et nyt. Du skal selvfølgelig ikke bare skifte alle apparater ud, hvis de dur. Men ved apparater du bruger meget kan det sandsynligvis betale sig at skifte en gammel model ud med en nyere og mere energivenlig.
Til at sammenligne elapparaters strømforbrug kan du bruge Energimærket. Energimærket går fra A til G, og jo tættere på A, desto mindre strøm bruger apparatet.
Og det kan virkelig betale sig. Der kan være 200-300 kroner at spare på forbruget om året, hvis du vælger et elapparat med Energimærke A frem for Energimærke G. Især på køleskabet eller din fryser, der kører døgnet rundt. Du kan læse mere om Energimærket lige her.
Spørgsmål og svar
Hvis du har apparater stående på standby, så husk at slukke dem. Især om natten, hvor du alligevel ikke bruger dem. Flyt dit forbrug til natten. Vasketøj, opvaskemaskine, lade din elbil op. Strøm er nemlig oftest billigere om natten. Og undlad helt at tænde for tørretumbleren, hvis du har mulighed for at tørre dit tøj udenfor.
Strøm er oftest billigst om natten. Det er den fordi færre mennesker bruger strøm om natten, og derfor er belastningen af elnettet mindre og strømmen derfor billigere. Hvis du vil spare penge på din elregning, kan du altså med fordel vente med at vaske tøj, bruge din opvaskemaskine eller lade din elbil op til om natten.
Husk, at du udover den rene elpris betaler for transport af strøm hen til din bolig – ligesom hvis du køber noget på nettet og skal betale transport for at få pakken hjem. Prisen for transport bliver kaldt nettarif og er bestemt af dit netselskab.
Nettariffen svinger i løbet af året og døgnet. F.eks. er nettariffen dyrere i vinterhalvåret mellem 17-21. Så selv om du har fast pris på selve din elpris, kan det stadig betale sig at rykke så meget af dit forbrug væk fra denne periode som muligt.
Hvis du skal vaske tøj, er det billigere at gøre sent på aftenen eller om natten. Her er der nemlig færre mennesker, der bruger strøm. Og så er strømmen billigere. Derfor vælger mange at gemme større strømopgaver til nattetimerne, hvor maskinerne selv udfører opgaven. Det er billigere at gøre på den måde.