
Priserne på strøm og naturgas er fortsat høje
På grund af situationen i Ukraine har vi fortsat høje naturgaspriser og dermed også høje elpriser. Og det ser ikke ud til, at dette ændrer sig foreløbigt.
Hvordan kan jeg mindske gasregningen?
Hvis du har et gasfyr, bør du tjekke, om der er vand nok på anlægget. Et fyr kører med et vandtryk på 1 til 1,5 bar, men hvis der mangler vand, falder trykket, og så når varmen ikke ud til radiatorerne. Et gasfyr med et korrekt vandtryk sænker anlæggets gasforbrug og giver dig mere varme for pengene.
Har du et naturgasfyr med klimastyring, kan du måske spare gode penge på at sænke anlæggets varmekurve, uden at der bliver koldere i huset. Mange nyere naturgasfyr har klimastyring, som sender en besked til gasfyret om, hvornår det skal producere varme og hvor meget. Det sker ud fra en såkaldt varmekurve, som i mange tilfælde er indstillet lidt højere af hensyn til driftsstabiliteten. Hvis det er tilfældet, kan en justering måske give samme varme for færre penge.
Test nemt selv, om du kan sænke varmekurven, uden at rumtemperaturen falder:
1. Vælg en dag hvor udetemperaturen er cirka 0 grader
2. Sæt dine radiatorer i stuen på cirka 3,5
3. Parallelforskyd naturgasfyrets varmekurve en tak nedad
4. Hold øje med, om temperaturen i stuen falder i løbet af et par timer
5. Gentag eventuelt øvelsen, indtil du rammer en kurve, der ikke kan holde en rumtemperatur på 20-21 grader.
Hvad kan jeg gøre, så elregningen ikke løber løbsk?
Sluk helt for de elapparater, du ikke bruger. Hvis du har mange apparater på standby, kan det koste dig op til 1.000 kr. om året.
Spar cirka 100 kr. om året ved at fylde vaskemaskinen helt op. I gennemsnit vasker vi kun 3,2 kg tøj ad gangen, selvom vores vaskemaskiner er beregnet til op til 7-8 kg.
Sluk lyset i de rum, du ikke opholder dig i. Og skift løbende til LED-pærer. Du kan spare 250 kr. pr. år, hvis du slukker lyset i to rum, du ikke er i. Det gælder eksempelvis med to halogenpærer på 40 watt og to sparepærer på 11 watt.
Spar cirka 200 kr. om året ved at vaske ved 20 eller 30 °C i stedet for 40 °C og 60 °C. Halverer du temperaturen fra 40 til 20 °C, sparer du 55 % af elforbruget. Husk at bruge vaskepulver til koldt vand.
Spar 100 kr. på de hårde hvidevarer ved at holde 5 °C i køleskabet og -18 °C i fryseren. Går du under, stiger forbruget 5 % pr. grad i køleskabet og 2-3 % pr. grad i fryseren.
Hvis du har variabel elpris, kan det betale sig at rykke lidt om på dit elforbrug, så du undgår at bruge strøm i den dyre periode fra oktober til marts mellem kl. 17 og 20. Her hæver netselskaberne nemlig prisen for at transportere strømmen hjem til dig, da der er stor belastning på elnettet.
Selvom aftensmaden ikke kan rykkes, kan støvsugningen eller opvasken måske vente til de billigere tider?
Status på de stigende energipriser

Hvorfor steg priserne til at begynde med?
Det var desværre en blanding af forskellige ting, der førte til, at energipriserne steg til at begynde med. Bl.a. en rekordvarm og vindstille sommer i Europa sidste år. Desuden gik vi mod vinteren. Og når det bliver koldere og mørkere, er vi også mere indenfor og bruger mere energi.
Hvorfor har vi fortsat høje energipriser?
Efterspørgslen på naturgas har været usædvanligt høj. Det gør, at lagrene af naturgas verden over har være lavere end normalt. Dette, kombineret med krisen i Ukraine har medført stigende gaspriser. Og frygten for en langvarig krise, der potentielt betyder, at forsyningerne kan blive afbrudt, har været med til at påvirke priserne i den høje retning. Situationen er stadig meget usikker. Men i EU arbejder man på højtryk for at gøre sig så uafhængige af russisk gas som muligt.
Lige nu og her er der ifølge Energistyrelsen ingen grund til at frygte, at Danmark kommer til at mangle gas, da forbruget vil falde i takt med højere temperaturer. Hvis situationen skulle ændre sig til det værre, er du som privat forbruger dækket så lang tid som muligt. Det er en række store produktionsvirksomheder, som må sige farvel til gasforsyningen først.
Hvad kan du selv gøre for at spare lidt?
Heldigvis kan du selv gøre lidt for at spare på energien. Et godt sted at starte er at blive mere bevidst om dit forbrug. Dette kan i nogen grad spare dig fra den helt store elregning. Vi anbefaler, at du følger med i hvor meget strøm, du bruger på Min side. Her kan du også se alle dine regninger og holde styr på, hvad du har betalt for din strøm. Måske kan du gøre noget anderledes og spare lidt? Alene det at være bevidst om dit forbrug gør, at du kan spare op til 10 % på regningen.
4 grunde til at energipriserne steg til at begynde med
-
1.
For det første har det blæst mindre end normalt. Og det har gjort, at der ikke er blevet produceret lige så meget vindstrøm, som der plejer.
-
2.
For det andet har vejret været tørt og varmt, og derfor har produktionen af strøm fra de nordiske vandkraftværker også har været mindre.
-
3.
Dele af den europæiske naturgasforsyning kommer med skibe som flydende naturgas (LNG). Meget af den flydende naturgas bliver købt i Asien, og Europa får derfor mindre forsyning, sammenlignet med sidste år. Samtidig er de europæiske naturgaslagre mindre fyldte på nuværende tidspunkt end normalt. Det betyder, at naturgaspriserne vil være højere i den kommende vinter.
-
4.
Derudover har efterspørgslen på energi været høj, efter at corona-pandemien er stilnet af, og der er kommet gang i markedet igen. Det har gjort, at priserne på råvarer er steget, og at energipriserne er blevet skubbet endnu mere i vejret.
FAQ om højere priser på el og naturgas
Stiger priserne kun hos Andel Energi?
Nej, det er hele energimarkedet, der er ramt af prisstigninger. Derfor vil dine energipriser stige, uanset om du er kunde hos Andel Energi eller et andet energiselskab. Det er udelukkende prisen på den rene el og naturgas – og altså ikke prisen på transport og afgifter – som er steget.
Hvor længe regner I med, at priserne er høje?
Det er svært at forudsige. Der produceres stadig mindre el fra vandkraftværker end normalt. Til gengæld har der været mere gang i vinden og dermed produktionen af vindenergi. Vejrudsigten forudsiger dog mindre vind end normalt i den kommende tid. Vi går samtidig mod sommeren og produktionen af solenergi får større og større betydning, hvilket kan mindske presset på elpriserne.
Naturgaspriserne påvirkes i høj grad af vores evne til at reducere det samlede gasforbrug samt evnen til at erstatte forbruget af den russiske naturgas med andre kilder. Vi går desuden mod sommeren, og der vil derfor være mindre efterspørgsel efter naturgas til opvarmning.
Gælder prisstigningerne både variabel og fast pris?
Ja, de prisstigninger, vi har set i den seneste periode, gælder både på variable og på faste priser, som begge er på et meget højt niveau for tiden.
Men hvis du har en el- eller naturgasaftale med fast pris, vil din pris selvfølgelig forblive den samme i hele aftaleperioden til den pris, som var gældende, da du valgte aftalen.
Hvilke fordele er der ved at have en fast pris?
Har du et fastprisprodukt, har du fastlåst din pris, og har sikret dig mod mulige udsving i prisen et stykke tid ud i fremtiden. Kommer der igen en periode med store stigninger som nu, vil man altså ikke blive ramt af det.
Hvilke fordele er der ved at have variabel pris?
Har du et variabelt produkt er fordelen, at hvis kurven vender, og priserne begynder at falde igen, så har man ikke låst sig fast på en pris, mens prisniveauet var højt.
Hvor køber I min strøm fra?
Din strøm bliver, ligesom det er tilfældet for alle andre elhandelsvirksomheder, købt på den nordiske elbørs Nordpool.
Hvor kommer min strøm fra?
Den strøm, vi køber på den nordiske elbørs, Nordpool, indeholder strøm fra mange forskellige kilder, som bliver blandet sammen i elnettet. Derfor er der ingen elselskaber, der kan give dig 100 % vindstrøm i stikkontakten. Til gengæld kan vi give dig grønne garantier, som sikrer, at der produceres nok strøm fra danske havvindmøller til at dække dit årlige elforbrug.
Hvor køber I min naturgas fra?
Din naturgas bliver købt på den nordiske gasbørs, Gaspoint Nordic. Udover gasbørsen køber vi også biogas fra danske biogasproducenter.
Hvor kommer min naturgas fra?
I perioden frem til Tyrafeltet åbner igen i 2023, vil din gas komme fra Tyskland, hvor det er en blanding af biogas, gas fra Nordsøen (især Norge) og Rusland samt flydende naturgas, som bliver blandet med biogas fra produktionen her i Danmark.