Sammenlign elpriser – og få overblikket

Synes du også, det er svært at finde den bedste elaftale? Det kan vi godt forstå. Derfor giver vi dig et overblik over vores elpriser – så bliver det måske lidt lettere at vælge.

Prisen på el går op og ned. Hvis du har en elaftale med varibel pris, vil din pris følge elmarkedet. Hvis du har en elaftale med fast pris, vil din pris være den samme – uafhængigt af markedsprisen, der svinger i forhold til udbud og efterspørgsel.

Variabel Pris øst for Storebælt

144,33

øre/kWh

inkl. moms

Variabel Pris vest for Storebælt

139,41

øre/kWh

inkl. moms

Hvorfor er der forskel på prisen øst og vest for Storebælt?

I Danmark er elprisen delt op i to prisområder. Det er fordi, der er begrænsninger for, hvor meget strøm, der kan blive transporteret igennem kabelforbindelsen under Storebælt.

Der er altså begrænset kapacitet på transporten af el. Derfor kan der være mere el tilgængelig enten på den ene eller anden side af Storebælt. Og det påvirker priserne.

Faktisk svinger prisen på el, som vinden blæser eller floden bruser. Bogstaveligt talt. For hvis du bor vest for Storebælt, er din kilowatt-timepris afhængig af, om der bliver produceret vandenergi i Norge. Bor du øst for Storebælt, er du koblet på det svenske elnet, hvor der bliver produceret både vand- og vindenergi.

Hvad består elprisen af?

Elprisen består af flere dele. Og det er faktisk kun abonnementsprisen samt prisen pr. kilowatttime, der kan variere. Den del udgør omkring 20% af din samlede elregning. Resten af din elregning, som består af skatter og afgifter, er fastlagt af staten. Og den del af elregningen er den samme, uanset hvilket elselskab du vælger.

Når du skal sammenligne elpriser, er det altså abonnementsprisen og prisen pr. kilowatttime, du kan sammenligne med. Nogle elselskaber skilter nemlig med billige elpriser, hvor du som udgangspunkt kan spare penge. Men hvis de billige elpriser drukner i en højere abonnementspris samt høje gebyrer, så er du lige vidt.

Omvendt kan du opleve gratis abonnementer, men så er der ofte ekstra omkostninger tilføjet til kilowatt-timeprisen.

Derfor er det vigtigt, at du får helheden med, når du skal sammenligne elpriser. Det afhænger også af dit forbrug og dine behov, om det er en lav abonnementspris eller en lav kilowatttimepris, der er bedst for dig.

Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg sammenligner elpriser?

  1. Husk det med småt, og fald ikke i tilbudsfælden

De gode tilbud gælder ofte kun i en kort periode. Derfor bør du tjekke, hvornår intro-rabatten slutter – for så stiger elprisen sandsynligvis igen.

Det er altså et vigtigt parameter at bruge, når du sammenligner elpriser. Det er nemlig den samlede elpris, du skal se efter og ikke kun den gode tilbudspris, du får stillet i sigte på den korte bane.

  1. Tjek bindingsperioden, når du sammenligner elpriser

De fleste elaftaler har en bindingsperiode. Hvis du har en elaftale med variabel pris, kan du typisk opsige din aftale med en måneds varsel. Ved elaftaler med fast pris, er bindingsperioden ofte 6 måneder. Altså kan du begynde at kigge efter en ny elaftale efter 5 måneder.

Det er vigtigt at holde øje med, hvor længe du binder dig. Hvis du ikke kan komme ud af din aftale, kan det i sidste ende betyde, at du betaler for meget for din strøm. Derudover kan din bindingsperiode overlappe med, at prisen stiger fra introprisen til den “normale” pris. Dette skal du være særligt opmærksom på, når du sammenligner elpriser.

  1. Hold øje med gebyrer

Det kan virke tiltalende at vælge den aftale med laveste elpris. Men hvis prisen for abonnement er høj, er regningen måske knap så sjov. Derfor bør du tage et grundigt kig på priserne, før du vælger elaftale.

Tag udgangspunkt i dig selv og dine behov, når du sammenligner elpriser

Når du skal sammenligne prisen på el blandt forskellige elselskaber, er det vigtigt, at du overvejer dine behov. For det er dem, der afgør, hvilket elselskab og hvilken elaftale, der passer dig bedst.

Hvis du går meget op i miljøet og den grønne omstilling, bør du vælge et elaftale, der garanterer, at dit forbrug bliver dækket med grøn strøm. Det kan du hos os. Hvis du vælger et af vores produkter med ét grønt blad i mærkningsordningen for grøn strøm, garanterer vi, at dit årlige elforbrug bliver dækket med grøn strøm.

Hvis du alene går i op i kilowatttimeprisen og vil spare penge, er det udelukkende abonnementsprisen og prisen på el, du skal se efter. Men det afhænger også af dit elforbrug. Hvis du har et lavt elforbrug, vil prisen pr. kilowatttime være mindre afgørende. Til gengæld er prisen pr. kilowatttime meget afgørende for størrelsen på din elregning, hvis du har et højt forbrug.

Tænk også over, om du skal vælge en fast elpris eller en variabel pris. En fast elpris giver dig sikkerhed og tryghed. Du ved, hvad du betaler hver måned. Med variabel pris kan du dog være heldig at få en lavere elpris, men hvis priserne på el stiger, stiger din elpris også.

Husk at sammenligne elpriser ud fra samme grundlag

Når du skal sammenligne elpriser, skal du være opmærksom på, at der findes to typer elaftaler: elaftaler med fast elpris eller med variabel elpris. Når du sammenligner elpriser, bør du altså sammenligner variable priser med hinanden. Og ligeledes sammenligner en faste elpriser med faste elpriser.

Hvis du vælger en variabel elpris, kan du være heldig at spare penge, hvis elprisen falder. For din elpris falder sammen med markedsprisen. Dermed kan du også fra dag til dag se en forandring i prisen på el, hvis du sammenligner elpriser med variabel pris.

Fordelen ved at vælge en fast elpris er, at du kender din elpris nu og indtil elaftalen slutter. Hos Andel Energi har du muligheden for at vælge en fast elpris – du kan vælge mellem vores produkt Basis El med Fast Pris i 12 måneder eller vælge vores produkt FastEnergi Sol&Vind. Du kan få det fulde overblik over vores elpriser lige her.