Hvad sker der med elpriserne?

I denne tid hopper priserne op og ned. Hvorfor sker det lige nu, og hvad kan du selv gøre for at holde styr på din energiregning?

Derfor er prisen høj lige nu

  • Den generelle energikrise i Europa betyder, at der ikke er så meget naturgas til salg som tidligere. Det betyder først, at gaspriser over hele Europa stiger, og så bliver det dyrere at producere el på de gasfyrede kraftværker i specielt Tyskland. Og det er ikke så godt, når Danmark importerer en del strøm fra Tyskland.

  • Den meget varme sommer betyder, at vandstanden i de europæiske flodsystemer er på et historisk lavt niveau: Så kan franske og tyske kraftværker ikke producere så meget el, da de ikke kan få nok kølevand.

  • Der har den seneste tid været meget lidt vind så de danske vindmøller, så de kan ikke producere billig vindenergi

  • Der er flaskehalse i transporten af el, så den billige vandkraft kan ikke komme fra vandkraftværkerne i det nordlige Norge og Sverige ned sydpå.

Hør status på de høje elpriser fra vores ekspert, Jack Kristensen

poster

Ofte stillede spørgsmål om de stigende priser

Hvad koster el lige nu?

Diagrammet er til dig, der har en aftale med variabel timepris. Du kan følge prisen på el time for time inklusiv moms – dog uden transport og afgifter.

Har du en elaftale med fast pris, koster en kilowatt-time det samme døgnet rundt i hele aftalens periode. Så du kan bruge diagrammet nedenunder til at se, hvad du ellers skulle have betalt, hvis du havde en aftale med variabel timepris.

Kl. er prisen
kr./kWh
kr./kWh

Er de viste priser med transport og afgifter?

Nej. Priserne her på siden er de rene elpriser uden transport og afgifter. Har du en elaftale med variabel timepris, og vil du se priserne inklusiv transport og afgifter, så log ind i selvbetjeningen eller vores app, Andel Energi.

Hvad kan du selv gøre for at spare?

Heldigvis kan du selv gøre noget for at spare på energien. Et godt sted at starte er at blive mere bevidst om dit forbrug. Dette kan i nogen grad spare dig fra den helt store elregning. Vi anbefaler, at du følger med i hvor meget strøm, du bruger på Min side eller i app’en, Andel Energi. Her kan du også se alle dine regninger og holde styr på, hvad du har betalt for din strøm. Måske kan du gøre noget anderledes og spare en del? Alene det at være bevidst om dit forbrug gør, at du kan spare op til 10 % på forbruget.

poster

Få mange flere gode spareråd

Hvor får du din energi fra? Hvad bruger du din energi på? Og kan du gøre det billigere? Det kan du finde svaret på i vores store energiunivers.