Gå til indhold

Hvad sker der med elpriserne?

Hvorfor svinger priserne på el?

[Opdateret 19. september 2023]

I dag har vi lave elpriser

I dag går det rigtigt fint, og vi har generelt meget lave elpriser. Det sker typisk på dage, hvor vi producerer lige så meget strøm, som vi bruger.

Men på dage, hvor vi ikke selv producerer nok strøm, er vi nødt til at købe den fra vores nabolande. Og her ser vi stadig ind i de uheldige sammentræf at begivenheder, vi fortalte om den 12. september. Der er normal vedligeholdelse på svenske A-kraftværker på denne tid af året. Men når det falder sammen med en række andre vedligeholdelsesopgaver i vores nabolande, så er det med til at hæve prisen på strøm i en kortere periode.

Strejken på det australske gasværk har efterhånden været i gang i et stykke tid. Det viser sig, at den ikke har haft den store påvirkning på de europæiske gaspriser, og derfor heller ikke de europæiske elpriser. Men situationen er stadig usikker, så vi kan ikke afvise, at det kommer til at ske.

Det er normalt at prisen på el stiger henimod vinterhalvåret. De prisstigninger, vi lige har set, skyldes dog de omtalte begivenheder og ikke sæsonen.

Vi forventer stadig at strømpriserne falder til et mere normalt leje inden for et par uger. Og så starter efteråret rigtigt, og priserne vil igen stige på grund af årstiden. Og så må vi alle sammen krydse fingre for, at der ikke kommer flere uventede begivenheder, der kan skubbe elpriserne op igen.

[Opdateret 12. september 2023]

Situationen nogle dage frem

Der er flere årsager til at elpriserne stiger. Til at starte med kigger vi fortsat ind i nogle dage med meget lidt vind. Og generelt i Europa har det været overskyet, så solen har heller ikke hjulpet til. Desuden står solen lavere på himlen og har mindre magt end i sommermånederne. Derfor skal vi importere strøm fra vores nabolande. Her er vi uheldige med, at der på grund af vedligeholdelse er lukket for flere forbindelser mellem Danmark og Sverige. Det er efter alt at dømme et sammentræf af enkeltstående tilfælde.

Derfor er der ikke forventninger i markedet om meget højere priser, når vi ser længere fremad. Priserne bør falde til noget, der ligner normalen inden for 2-3 uger.

Hvad tænker vi om den næste tid?

Der foregår dog også andet ude i verden, som kan være med til at påvirke det generelle prisniveau på vores strøm:

  • Der er strejke på et stort gasanlæg i Australien. Det påvirker priserne i hele verden. Dette anlæg står for ca. 10% af den globale forsyning af flydende gas. Vi lægger os meget op ad den tyske elpris, og Tyskland er afhængig og påvirket af Australien. Derfor kan det være med til at få vores elpriser til at stige.
  • A-kraftværker i Sverige og Finland, bliver i sensommeren hvert år vedligeholdt, og der er, helt typisk, værker der ikke kommer til producere el i samme grad, mens det sker.

Ofte stillede spørgsmål om de stigende priser

Hvad koster el lige nu?

Diagrammet er til dig, der har en aftale med variabel timepris. Du kan følge prisen på el time for time inklusiv moms – med og uden transport og afgifter.

Har du en elaftale med fast pris, koster en kilowatt-time det samme døgnet rundt i hele aftalens periode. Så du kan bruge diagrammet nedenunder til at se, hvad du ellers skulle have betalt, hvis du havde en aftale med variabel timepris.

Kl. er prisen
kr./kWh
kr./kWh

Vil du se netop dine priser inkl. transport og afgifter?

Prisen for transport varierer alt efter hvilket netselskab du har. På grafen kan du se priserne inkl. transport og afgifter for Radius Elnets område. Hvis du har et andet netselskab, kan du i vores app, Andel Energi, eller på Min side se priserne inkl. transport og afgifter for netop dig.

Hvad kan du selv gøre for at spare?

Heldigvis kan du selv gøre noget for at spare på energien. Et godt sted at starte er at blive mere bevidst om dit forbrug. Dette kan i nogen grad spare dig fra den helt store elregning. Vi anbefaler, at du følger med i hvor meget strøm, du bruger på Min side eller i app’en, Andel Energi. Her kan du også se alle dine regninger og holde styr på, hvad du har betalt for din strøm. Måske kan du gøre noget anderledes og spare en del? Alene det at være bevidst om dit forbrug gør, at du kan spare op til 10 % på forbruget.

For at se indholdet skal du give samtykke til at anvende cookies. Det gør du ved at klikke på knappen nedenfor og vælge “Accepter alle”

poster

Få mange flere gode spareråd

Hvor får du din energi fra? Hvad bruger du din energi på? Og kan du gøre det billigere? Det kan du finde svaret på i vores store energiunivers.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så lander vores bedste sparetips, viden om energiforbrug, nye tiltag, konkurrencer og grønne tilbud direkte i din indboks.