Billigere strøm

Det kan være svært at sige, hvordan du får den billigste strøm. Hvis du har variabel elpris, vil din pris nemlig gå op og ned i takt med markedet. Derfor vil din strøm i perioder være billigere og i andre perioder være dyrere, hvis markedsprisen stiger. Omvendt vil en fast pris sikre dig mod svingninger i markedet og låse din pris så længe aftalen løber.

Derfor vil din elpris afhænge af din elaftale – og hvad der er den billigste løsning kan være svært at spå om. Det kommer an på markedsprisens udvikling. Og svingninger i elprisen kan være svære at forudsige.

Er fast eller variabel elpris det billigste?

Du kan enten vælge en fast elpris eller en variabel elpris. Men er du udelukkende på udkig efter at finde den billigste strøm, hvilken elpris skal du så vælge? 

Du kan starte med at se på prisen for hvert elprodukt. Vi opdaterer hver uge de faste elpriser, så du kan se, hvad du skal betale pr. kilowatt-time, hvis du vælger en fast pris. Og hver måned opdaterer vi den variable elpris baseret på et gennemsnit af månedens priser. På den måde kan du hurtigt finde den billigste elpris lige nu – og vælge den løsning, der passer til dig. 

Men vær opmærksom på, at der er tale om et øjebliksbillede. Elprisen går op og ned. De danske elpriser bliver påvirket af vind, vejr, udbud og efterspørgsel. Og det gør, at den billigste elaftale i dag, måske ikke er det i morgen. 

Det kan være, at den billigste elaftale er en elaftale til fast pris lige nu. I så fald er det den, du skal vælge, hvis du vil spare penge på din strøm. Her er du også sikret mod stigninger i elprisen. Hvis prisen på el stiger, vil du altså have billigere el, end dem med en variabel elpris. 

Men falder elprisen, så er det dem, der har valgt en variabel elpris, der har en billigere elaftale. 

Det er altså svært at svare på, om det er en fast eller variabel elaftale, der giver dig den billigste el. Fordelen ved den faste elpris er, at du altid ved, hvad du betaler pr. kilowatt-time. Fordelen ved den variable elaftale er, at du kan få billigere strøm, hvis de markedsprisen på el falder.

Det er kun en lille del af din elregning, du kan spare penge på

Når du sammenligner den samlede pris på din regning, så er det faktisk kun en lille del af prisen, der kan variere fra elselskab til elselskab. Faktisk er det kun ca. 13 % af den samlede elregning, der kan være dyrere eller billigere.

Grafik
Kilde: Dansk Energi

For at få leveret strøm til din bolig, betaler du for et abonnement hos dit elselskab. Det koster et fast beløb om måneden. Men du betaler også til dit elnetselskab for at få transporteret din strøm. Dit elnetselskab kan for eksempel være Radius Elnet, Cerius eller et andet af de over 70 netselskaber i Danmark. Du kan ikke selv vælge dit elnetselskab. Det afhænger af, hvor du bor. Betalingen til elnetselskabet er medregnet i den samlede pris, du betaler til dit elselskab.

En betydelig del af din elregning går til skatter og afgifter til staten. Ca. 59 %. Du betaler også for PSO – Public Service Obligation. PSO dækker over et bidrag til forskning og udvikling af grøn energi. Disse udgifter kan du ikke spare på. Dem betaler du, uanset hvilket elselskab du vælger.

Du kan læse meget mere om, hvad du betaler til, når du betaler din elregning her.

Hvordan sparer jeg på min elregning?

Du kan mindske din elregning og få billigere strøm på flere måder. Bliv klogere på, hvad der påvirker din elregning, og hvordan du kan spare penge på din strøm, så du kan få den billigste el.

Vi har en helt univers af artikler og guides, der hjælper dig med at spare penge på din elregning og dit elforbrug. Du finder alle vores guides til at spare på strømmen her.

Hvordan får jeg billig strøm?

Det kan virke simpelt, at vælge det billigste elselskab til at levere din strøm. Men den pris dit elselskab udbyder, er ikke det eneste der er afgørende for din elregning. Du kan nemlig selv gøre noget for at gøre dit strømforbrug billigere – uden at skifte elselskab, hver gang prisen svinger.

For at få billig el kan du ændre måden, du bruger strøm på. Du kan også undersøge, om du er godkendt til at få reduceret din elregning.

Kan jeg få reduceret min elafgift?

Ja, hvis din bolig opfylder to bestemte krav:

  1. El er den primære opvarmningsform i din bolig
  2. Din bolig opfylder de specifikke krav, der er listet i Bygnings- og Boligregistret (BBR)

Hvis du kan sige ja til disse to krav, kan du spare penge på det forbrug, der overstiger 4000 kilowatt-timer om året.

Du skal selvfølgelig tjekke, at du ikke allerede har fået en reduktion i din elafgift. Det vil i så fald stå på din elregning. Dernæst skal du sørge for, at din bolig er registreret som helårsbolig i BBR-registeret. Hvis du kan du spare penge på din elafgift og få billig el.

Vil du vide mere om, hvordan du kan få reduceret din elafgift?

Sådan får du billig el: Tænd for strømmen når den er billigst

Strømmen er billigere på bestemte tidspunkter. Hvis du har en elaftale med fleksibel kWh-pris, kan du spare på din elregning, hvis du bruger strømmen når den er billigst.

Hvis du kan gemme de større, strømtunge aktiviteter til senere på aftenen, er der penge at spare. Det vil altså sige, at hvis du vasker tøj eller sætter opvaskeren i gang i nattetimerne, bruger du strømmen, når du har billig el i stikkontakten. Og så sparer du penge pr. kilowatt-time.

Uanset om du bor øst eller vest fra Storebælt, kan du spare penge, hvis du venter med tøjvasken eller opladningen af elbilen. Kl. 21 til 06 er strømmen oftest billigere, da der ikke er så stor belastning på elnettet. Du kan altså få billig strøm, hvis du er villig til at vente til prisen falder.

Se, hvornår strømmen er billig i vores app Andel Energi

I vores app Andel Energi kan du se prisen på el indtil midnat. Så kan du nemt planlægge dit forbrug og spare på elregningen!

Hent appen Andel Energi

I vores app Andel Energi kan du holde øje med dit elforbrug og se, hvornår strømmen er billigst.

Hvad påvirker prisen på min el?

Der er mange faktorer, der kan påvirke prisen på din el.

Dit strømforbrug vil skifte med årstiden. Helt naturligt vil dit elforbrug stige i løbet af vinteren, hvor vi skruer op for varmen og tænder mere lys. Om sommeren er det til gengæld lettere at spare på strømmen, når dagene er lange og lyse og nætterne lune.

Hvis du har en elaftale med variabel pris og betaler time for time for dit elforbrug, vil du derfor også kunne se, at din elregning sandsynligvis er billigere om sommeren, end den er om vinteren.

Vejret spiller en stor rolle for prisen på din strøm. Især for de energiformer, der bruger vejrets kræfter til at lave el. Altså de vedvarende energikilder. Vind- og vandkraft er afhængig af, at det blæser og regner. Så bliver der produceret meget strøm, og du kan få billig strøm. Er vejret vindstille og tørt, vil priserne omvendt stige. Det er fælles for alle elselskaber.

Markedet for energi og prisen på el på den nordiske elbør Nord Pool bliver også påvirket af bekymring og uro i omverdenen. Hvis der er nyheder om krig, terror eller naturkatastrofer, påvirker det priserne på markedet. Politik og regulering spiller også ind på din elpris. Læs mere om, hvad der påvirker prisen på din el her.

Vær opmærksom på, om den billige el er for billig

Billige elpriser er selvfølgelig tillokkende. Hvem vil ikke gerne have et godt tilbud? Men når du skal finde billig el, så skal du være opmærksom på, at du skal have helheden med i dine overvejelser.

Læs altid det med småt. Se, om der er en urimeligt lang bindingsperiode. Hvis den er på mere end seks måneder, bør du være skeptisk. Regn også ud, om den billige el virkelig er så billig på sigt. Hvis prisen pr. kilowatt-time ændrer sig efter introperioden, så ender du måske med at betale overpris i længden.

Det kan også være, at din abonnementspris ændrer sig. Det er alt sammen noget, der gør, at den samlede elpris ikke forbliver billig og kan koste dig mange penge.

Men dermed ikke sagt, at der ikke findes gode tilbud fra ærlige elselskaber. Det gør der. Og du kan sagtens finde en attraktiv elaftale fra et elselskab, der er til at stole på. Du skal bare altid være opmærksom på alt det med småt.

Skift til Andel Energi

Se vores elprodukter og vælg det, der passer til dig!