Gå til indhold

Hvor får du din energi fra?

Indrømmet. Selvom energi er en stor del af vores allesammens hverdag, kan det være svært at gennemskue, hvor den kommer fra og hvordan energimarkedet fungerer. Men bare rolig, det kan du blive klogere på her.

Den strøm, du har i din stikkontakt, kommer fra flere forskellige energikilder. Al strøm der bliver produceret i Danmark – og i vores nabolande – bliver nemlig blandet sammen i det danske elnet, inden det transporteres hjem til dig. Men derfor kan du stadig sørge for, at der bliver produceret mere strøm baseret på strøm fra vedvarende energikilder ved at vælge et energiselskab, som gennem oprindelsesgarantier garanterer, at der produceres nok strøm fra sol og vind til at dække dit årlige elforbrug.

Den strøm der flyder gennem din stikkontakt ud i dine elektriske apparater, kommer fra mange forskellige energikilder. Og det er uanset, hvilket energiselskab du har.

Andel Energi har som Danmarks største energiselskab et stort ansvar for at bidrage til den grønne omstilling. Derfor får du som kunde naturligvis også dækket dit årlige elforbrug af strøm fra sol og vind, uanset hvilken elaftale du vælger hos os. Vi kan ikke levere 100 % strøm fra vedvarende energikilder direkte i din stikkontakt – det er der ingen elselskaber, der kan – men vi køber oprindelsesgarantier, som garanterer, at der produceres nok strøm fra sol og vind til at dække dit og alle vores andre privatkunders årlige elforbrug. Det er vores måde at sørge for, at du som kunde er med til at støtte den grønne omstilling i Danmark, hver gang du tænder lyset eller bruger opvaskemaskinen. ​

Grøn energi fra dit elselskab. Se hvornår der er klimavenlig og billig el i dag

Brug strømmen, når den har et lavt CO2-aftryk​

I appen, Andel Energi, kan du se, hvor strømmen kommer fra lige nu og 24 timer frem. Måske kan du flytte dit forbrug og spare både penge og CO2?

Hvilken type strøm, der er mest af i elnettet lige nu, skifter som vinden blæser. Bogstaveligt talt. Det afhænger nemlig af, om der er gang i vindmøllerne, solskin til solcellerne eller tryk på vandkraftværkerne. Hvis der bliver produceret nok energi fra vedvarende energikilder, er der nemlig ikke samme behov for strøm baseret på eksempelvis kul og gas.

Hvis vi alle bliver bedre til at flytte vores forbrug til de tidspunkter, hvor CO2-aftrykket er lavest, mindsker vi forbruget af fossile brændstoffer. Du kan se, hvor strømmen kommer fra nu og de næste 24 timer i appen, Andel Energi. Se, om du kan flytte tøjvasken eller opladningen af elbilen til et tidspunkt, hvor strømmen har et lavt CO2-aftryk​.

El og gas forsyningsselskab

Klogere på vedvarende energi

Hvad er strøm fra sol og vind? Hvorfor er vedvarende energi fremtiden? Og kan vi ikke bare stoppe med at bruge fossile brændstoffer nu? Læs mere og få svarene.

Alt om vindstrøm

Hvad er vindstrøm? Og hvordan bliver det produceret?

Hvad består gasprisen af?

Se, hvordan forbrug, transport og afgifter fordeler sig på din gasregning.

Hvad består elprisen af?

Læs mere om, hvad du betaler for på din elregning og bliv klogere på, hvad en kilowatt er for en størrelse.

Solceller giver grøn energi og el

Bliv klogere på solceller

Flere og flere husejere vælger at få monteret solceller på deres tage og producere deres egen energi. Vil du vide mere om solceller?

Hvad er en kilowatt-time?

Vores elforbrug opgøres i kilowatt-timer (kWh). Men hvad er en kilowatt-time egentlig for en størrelse?

  • k står for kilo eller, som i dette tilfælde, 1.000
  • W står for watt, og er et udtryk for den effekt, et apparat yder, når det er tændt
  • h er en forkortelse for ”hour”, der er det engelske ord for time.

1 kWh er altså det samme som 1.000 watt i en time. Bruger du 1.000 watt i en time, har du brugt 1 kWh. Eksempelvis bruger en elkedel med en effekt på 2.000 watt 2 kWh, hvis den står tændt i 1 time.

Det svinger fra apparat til apparat, hvor mange watt de bruger i timen. Derfor er det vigtigt, at du er mest opmærksom på de apparater, der sluger mest strøm. Det er nemlig her, du kan spare flest kilowatt-timer.

Hvad bruger du din energi på?

Vil du blive klogere på, hvilke strømslugere du har i hjemmet og hvordan dit forbrug fordeler sig? Læs med her.

Hvordan bruger du din energi bedst?

Vil du tænde for de gode energivaner og få gode spareråd og værktøjer til at mindske dit forbrug til glæde for din pengepung og planeten? Tag et kig her.

Se elpriser time for time og spar penge på el

Få en fleksibel elpris

Strømprisen svinger time for time. Få en elaftale med fleksibel elpris og spar penge, når strømmen er billig.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så lander vores bedste sparetips, viden om energiforbrug, nye tiltag, konkurrencer og tilbud direkte i din indboks.