Gå til indhold

Bliv klogere på, hvordan gasprisen er skruet sammen 

Hvad består min gaspris af? 

Din gaspris består af flere dele og er fordelt på to regninger. Du betaler os for den gas, du bruger. Og så betaler du distributionsselskabet, Evida, for at få transporteret gas til dit hjem. Du betaler også afgifter. Den del opkræver Evida på vegne af staten. 

Indrømmet. Det er lidt kompliceret, men giver god mening, når man ser nærmere på det. 

Når du betaler 100 kr…

Kilde: Gasprisguiden

MånedsGas

4,64

kr./m3

inkl. moms

FastPrisGas

7,80

kr./m3

inkl. moms

Det betaler du for 

Herunder kan du få det fulde overblik over, hvad du betaler for, når du betaler for gas. 

Gasforbrug og abonnement

Du betaler gasabonnement og for den gas, du bruger, til dit gasselskab – for eksempel Andel Energi.

Prisen på gasbørsen går op og ned. Ligesom meget andet, afhænger prisen nemlig af udbud og efterspørgsel. Din pris afhænger også af, hvilken gasaftale, du har. Hvis du har FastPrisGas, er din pris pr. kubikmeter gas låst i hele aftaleperioden. Har du MånedsGas, følger din pris markedet og skifter hver måned. 

Transport af gas

Din gas køber du af os. Men du betaler dit distributionsselskab, Evida, for at få gassen leveret til din bolig. Det er nemlig dem, der ejer rørene, der transporterer gassen til dig. Og det, du betaler til Evida, går bl.a. til at vedligeholde gasnettet. 

Moms og afgifter

På vegne af staten opkræver dit distributionsselskab, Evida, moms og følgende afgifter: 

  • CO2-afgift
  • Gasafgift
  • NOx-afgift
  • Nødforsyningstarif

Du kan læse mere om de enkelte afgifter på Evidas hjemmeside. 

Strøm

Fast eller variabel pris?

Find den gasaftale, der passer bedst til dit behov

Skal jeg vælge fast pris eller månedspris? 

Når du skal vælge en gasaftale, kan du vælge mellem en fast pris eller månedspris. Hvilken type aftale, der er bedst, er op til dig. 

Gas med månedspris

Vælger du MånedsGas hos os, får du en gasaftale, hvor din pris skifter hver måned i takt med markedsprisen. Når prisen på gasbørsen falder, falder din pris – og omvendt. 

En aftale med månedspriser er en god løsning til dig, der potentielt vil spare penge på gasregningen, når prisen på gas falder. Og samtidig kan have ro maven, selvom gasprisen svinger måned for måned. 

Gas med fast pris

Med FastPrisGas er din pris låst fast i hele aftaleperioden. Fast pris er til dig, der ønsker tryghed i budgettet. Selvom gasprisen svinger, binder vi os til at give dig en fast pris. Kort sagt undgår du overraskelser på din gasregning. Men samtidig nyder du ikke godt af, hvis gasprisen falder i en periode. 

Hvad koster en kubikmeter gas?

Det svinger. Og det er svært at sige, hvor meget en kubikmeter gas koster. Du kan få et overblik over prisudviklingen for gas de sidste par år her.

El og gas

Er dit forbrug højt eller lavt?

Test dit gasforbrug og få tre gode spareråd.

Er regningen volapyk?

Hvis du synes, gasregningen er svær at forstå, har vi lavet en guide til, hvordan den er skruet sammen her.

Det vigtigste du skal vide er, at du får en regning hver måned og en opgørelse efter hvert kvartal. 

Din gasmåler kan ikke fjernaflæses, så dine opgørelser hvert kvartal er baseret på de aflæsninger, du sender til dit distributionsselskab Evida. Evida sender din aflæsning videre til os – din gasleverandør. Og vi opgør dit gasforbrug i forhold til de beløb, du har betalt forud. 

I vinterhalvåret, hvor de fleste bruger mest gas, vil dine regninger til sammen dække 75 % af dit forventede årsforbrug. I de varme måneder af året, hvor du sandsynligvis ikke bruger så meget gas, vil dine regninger derfor typisk være lavere. 

Hvad har indflydelse på gaspriser?

Prisen på gas er ligesom meget andet baseret på udbud og efterspørgsel. Udbuddet kan blive påvirket af det, der sker rundt omkring i verden. For eksempel hvis der er krig i og omkring et land, der leverer store mængder gas. Det gør, at prisen kan skyde i vejret.  

Når produktionsvirksomheder eller private forbrugere har behov for at skrue op for gassen, mens der ikke bliver produceret tilsvarende mængder, eller der er problemer med at levere gassen, så stiger priserne på gassen.  

Vejret spiller også en rolle. Jo varmere vejret er, jo mindre har man typisk brug for at brænde gas af. Og så kan prisen på gas falde.

Den pris du betaler for gas svinger altså, hvis altså du har en variabel gaspris. Har du en gasaftale med fast pris, så ændrer din pris sig ikke så længe aftalen løber, selvom der enten er faldende eller stigende priser på markedet. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så lander vores bedste sparetips, viden om energiforbrug, nye tiltag, konkurrencer og grønne tilbud direkte i din indboks.