Ofte kan nogle få ændringer gøre en stor forskel på elregningen – vi har samlet vores bedste råd til, hvordan du skruer ned for elforbruget i sommerhuset.
Flere og flere danskere bruger sommerhuset året rundt, også om vinteren. Vi tager på weekendophold, holder ferie eller, som i de sidste par år, går i hi for corona-epidemien. Derfor er elforbruget i sommerhusene mere aktuelt end nogensinde.
Hvis du er en af de mange, der bruger elvarme til at holde huset lunt, kan der være mange penge at spare. Elvarme er en dyr opvarmningsform, der stadig er meget almindelig i sommerhuse – især fordi den er billig at installere.
Flere og flere vælger dog at udskifte elvarmen eller supplere den med en mere energirigtig løsning – og det er en god idé. Vidste du for eksempel, at du kan reducere elforbruget med op til 10 procent ved at bruge elradiatorer med elektroniske termostater i stedet for mekaniske? Og hvis du supplerer elradiatoren med en luft til luft-varmepumpe, så sparer du ca. 50 procent på elregningen og får op til fem gange mere varme pr. kilowatt-time. Det er da til at tage og føle på!
Bruger du primært sommerhuset i sommerhalvåret, kan du overveje at montere solceller og solvarmeanlæg på taget, der både kan levere strøm og varmt vand til dit ophold. Men du skal overveje, om du har pladsen, om taget kan bære det, og om du kan holde det skyggefrit.
Mange af os sætter de hårde hvidevarer på pension i sommerhuset, når vi skifter til nye derhjemme. Men det kan være en dårlig idé, da de gamle apparater typisk har et langt større elforbrug end tilsvarende nyere modeller.
Ud over et højt elforbrug har nogle gamle – og en del nye køle-fryseskabe – det problem, at de kun har én termostat, der styrer både køleskab og fryser. Hvis temperaturen i sommerhuset kommer under 5 grader, vil kompressoren ikke køre i lang tid, da temperaturen i køleskabet allerede er lav. Det betyder desværre også, at fryseren ikke længere fryser ned til -18 grader, og der vil være risiko for, at indholdet tør op. Det er derfor en god idé at vælge et køle-fryseskab med to termostater. Og selvfølgelig helst et i den nye energiklasse B eller C.
Det kan i nogle tilfælde også betale sig at reparere de gamle hårde hvidevarer – og så er det i samme omgang en god idé at få afiset fryseren og tjekket tætningslisterne.
LED-pærer bruger typisk 90 % mindre strøm end gammeldags glødepærer. Samtidig har gode LED-pærer et langt bedre lys end gamle sparepærer, og så tænder de på fuld lysstyrke med det samme. Gå efter en Ra-værdi på 90 eller mere, så får du en rigtig god farvegengivelse.
Har du mange ældre apparater i sommerhuset, kan de tilsammen få elmåleren til at løbe stærkt. Du kan derfor med fordel købe en energimåler. Så kan du selv kontrollere de enkelte apparaters forbrug og få en idé om, hvor der kan spares på strømmen ved at begrænse brugen eller skifte til nyt.
På Min side kan du nemt følge med i dit forbrug. Faktisk kan du spare på strømmen ved blot at holde øje og lave små ændringer i dit sommerhus og dine vaner.
Hvis du er kunde hos Andel Energi, er du altid velkommen til at spørge vores dygtige energirådgivere til råds om stort og småt – ganske gratis. De sidder altid klar til at hjælpe dig med at finde ud af, hvor du kan spare mest – både derhjemme og i sommerhuset.
Når du følger med i elpriserne og har en elaftale med fleksible priser, kan du spare både strøm og penge.
Brug strømmen, når den er billigst. Med TimeEnergi får du fleksible elpriser.
Gyldne sparetips. Grønne nyheder. Nul spam.
Alt om energi, spareråd og forbrug.