Gå til indhold

Køleskab

Køleskabet kører året rundt, og cirka 13 procent af elforbruget i et enfamiliehus går til køleskab og fryser. Så der er gode penge at spare ved at købe en energirigtig model og bruge det fornuftigt.

Sådan vælger du den rigtige størrelse

Den optimale størrelse for køleskabet afhænger af, hvor mange personer I er i husstanden. Som tommelfingerregel har 1 person behov for 100 liter kølekapacitet. For hver ekstra person beregnes 50 liter.

Temperaturen skal være 5 grader

Køleskabet bør have en temperatur på 5 grader. For hver grad temperaturen sænkes yderligere, stiger energiforbruget med 2–5 procent. Du kan kontrollere temperaturen ved at stille et termometer i et glas vand midt i køleskabet. Lad glasset stå et døgn, inden du aflæser temperaturen.

Gode råd om køleskabet

  • Sørg for, at der er mest mulig luft omkring køleskabet, så det kan komme af med varmen fra kondensator og kompressor.
  • Indbygger du køleskabet, skal du følge brugsanvisningens indbygningsmål nøje.
  • Hold kompressor og kondensator rene. Støv isolerer og øger energiforbruget.
  • Sørg for, at køleskabsdøren slutter tæt. Tjek tætningslisterne ved at sætte en papirstrimmel i døren. Bliver papiret hængende, er døren tæt.
Det årlige energiforbrug for et nyt C-mærket køleskab på ca. 200 liter er 77 kilowatt-timer, mens et køleskab i samme størrelse, men med energimærke F, bruger 147 kilowatt-timer.  Forskellen er 154 kr. om året ved at vælge et C-mærket køleskab fremfor et F-mærket.

Tø mad op i køleskabet

Lad dine frysevarer tø op i køleskabet, og udnyt kulden fra de frosne madvarer til at spare på energien. Lang optøningstid giver også en bedre kvalitet på kød, fisk og fjerkræ. Kulden fra 1 kg frosset kød svarer til cirka 1 times energiforbrug i køleskabet.

Tjek elforbruget med en elmåler

Har du et gammelt køleskab, som du mistænker for at bruge for meget energi? Lån en af vores elmålere, og tjek energiforbruget. Så kan du nemt vurdere, om det kan betale sig at udskifte køleskabet. Lån en elmåler her.