Gå til indhold
Andel Energi, spar strøm i sommerhuset

Spar vand i sommerhuset

Alle de almindelige vandspareråd du kender, gælder også i sommerhuset. Samtidig kan du med nogle enkle tiltag mindske varmespild, udnytte ressourcerne bedre og sikre dig mod vandskader, der kan blive alvorlige, hvis du ikke opdager dem i tide.

Udnyt solens energi

Bruger du primært sommerhuset om sommeren, kan du overveje at montere et solvarmeanlæg på taget. Det kan nemlig producere al det varme brugsvand i sommerhalvåret, du skal bruge – og så kan du slukke for elvandvarmeren og slippe for at bruge penge på varmt vand. Har du pool i sommerhuset, kan det være en særlig god idé med et solvarmeanlæg, da opvarmning af så meget vand er en dyr affære.

Bliv advaret i tide om utætte rør

Et utæt toilet, vandhane eller vandrør kan blive en dyr fornøjelse, hvis du ikke opdager det i tide. En vandalarm sladrer, hvis forbruget er usædvanlig højt eller ændrer aftapningsmønster – vælg eventuelt en model, der selv lukker for vandet. Så risikerer du ikke en stor vandregning og vandskade, når du ikke er i sommerhuset.

Bruger du for meget el i sommerhuset?

Se, hvor I bedst sætter ind, når I vil spare strøm i jeres sommerhus.

Gå glad i bad under sparebruseren

Da vandvarmerne typisk ikke er ret store i sommerhuset, kan det være en rigtig god idé at installere en sparebruser, der nemt reducerer vandpjaskeriet med omkring 50 procent. Så i stedet for at bruge 50-100 liter vand pr. brusebad på 5 minutter, bruger du kun 30-50 liter med sparebruseren. Helt enkelt.

Gem regnvandet

Det regner en hel del i Danmark, og derfor er det oplagt at opsamle regnvandet i en regnvandstank og genbruge det til f.eks. at vande potteplanterne eller vaske bilen. Så får du både gratis vand, og du sparer på jordens ressourcer. Det er da ikke så tosset.

Nyd badet i haven

Ah, om sommeren er det ekstra skønt at bade under åben himmel. En havebruser beregnet til solvarme kan give dig masser af lunt badevand, så elvandvarmeren ikke behøver at køre så meget. Du fylder bare beholderen med haveslangen, så klarer solen resten.

De varme, dyre dråber

I de fleste sommerhuse opvarmes vandet i en elvandvarmer. Vandvarmeren bruger meget energi til opvarmning af brugsvand. Derfor er det et oplagt sted at sætte ind, hvis du gerne vil kappe toppen af energiforbruget. En stor del af det samlede energiforbrug til opvarmning går nemlig til det varme brugsvand.

  • Elvandvarmere i sommerhuse er typisk på 30-35 liter. Bruger du sommerhuset året rundt, bør vandvarmeren være på 55-60 liter.
  • Sørg for, at det varme brugsvand er 55-60 grader. Er det koldere, kan der vokse sundhedsfarlige bakterier i varmtvandsbeholderen. Er det varmere, øger det kalkaflejring og varmetab.
  • Sluk kun elvandvarmeren, hvis du ikke skal bruge huset i mindst fem dage. Det kan ikke betale sig at slukke om dagen og kun tænde om aftenen – det spares der ikke noget ved.
  • Hvis vandvarmeren er over 20 år gammel, er den sandsynligvis dårligt isoleret. Du bør derfor overveje at udskifte den til en ny og mere energieffektiv model med energimærke B. Så får du både en stor besparelse på elregningen og færre omkostninger til reparationer.

Spar på varmen i sommerhuset

Flere og flere vælger elvarmen fra og ser på helt andre måder at varme sommerhuset op på. Se hvordan her.

Minimer varmetabet i vandrørene

Undgå at føre varmtvandsrørene længere væk end nødvendigt. Vandvarmeren bør placeres så tæt ved tappestedet som muligt, og vandrørene bør isoleres for at minimere varmetab. Kontrollér jævnligt, om afgangsrøret på vandvarmeren er helt koldt, inden du åbner for vandet om morgenen. Er det ikke koldt en halv meter fra vandvarmeren, kan der være rør eller en vandhane, der drypper, så vandvarmeren opvarmer spildt vand.

Har du cirkulationspumpe på brugsvandet?

Hvis du har en ældre cirkulationspumpe på brugsvandet til vandhanen og bruseren, så kan der være penge at spare ved at skifte til en ny selvregulerende og behovsstyret en af slagsen. Den gamle pumpe kører konstant, og derfor er der også et konstant varmetab fra vandrørene, der holdes varme selvom, der ikke bliver tappet vand.

Har du spørgsmål?

Så er du altid velkommen til at kontakte vores dygtige energirådgivere. De sidder klar til at hjælpe dig med både stort og småt om både dit helårs- og sommerhus.