Gå til indhold

Spar på energien – ikke på lyset

Du kan let spare 15 til 20 procent på elforbruget til belysning og samtidig få bedre lys i din bolig. Lyset er et af de nemmeste steder at spare – ofte skal du bare placere lamperne bedre, udnytte dagslyset og vælge de rigtige lyskilder.

Gode råd, når du vælger lys til boligen

  • Vælg primært LED-pærer. Vælg så høj Ra-værdi som muligt – gerne over 90. Så får dine omgivelser den mest naturtro farve.
  • Placer lamper tilpas tæt på og ret dem direkte mod det, du skal se på. Men de må ikke blænde.
  • Lyse farver på vægge, loft, tæpper og gardiner kaster mere lys tilbage end mørke farver. Dermed er der behov for mindre elektrisk lys.
  • Nogle lamper som for eksempel glaspendler spreder lyset og egner sig godt til rumbelysning. Andre giver et mere nedadrettet lys og er gode til spot- og arbejdsbelysning.
  • Vælg lyse lampeskærme. Mørke lampeskærme sluger let mere end halvdelen af lyset.
  • Udnyt dagslyset ved at flytte de mest lyskrævende funktioner hen til vinduerne. Hold samtidig vinduerne fri for store planter og mørke gardiner.
  • Bland forskellige lyskilder, og få bedre og mere spændende belysning med et lavere elforbrug.

Brug pæren, og sluk lyset

Det er stadig det allerbedste spareråd. Også når du bruger lysstofrør og sparepærer. Som tommelfingerregel bør du slukke lyset, hvis du forlader et rum i mere end fem minutter.

Omregn watt til lumen

En pæres lysstyrke vises i lumen. I skemaet kan du se, hvilken lumen du skal vælge for at få den samme mængde lys som fra en glødepære.

WattLumen
15W140 lm
25W250 lm
40W470 lm
60W800 lm
75W1050 lm
100W1520 lm

Guide til nyt lys

Hent Energistyrelsens app Lysguiden, og få gode råd om valg af pærer. Den giver blandt andet specifikke anbefalinger til valg af pære, watt osv. til boligens forskellige rum.

Belysning udgør cirka 10 procent af boligens elforbrug.

Så der kan være en del at spare ved at få gode vaner og energirigtig beslysning.

Sådan smider du dine pærer ud

  • Halogenpærer: din skraldespand (pakket forsvarligt ind)
  • Sparepærer: genanvendelse på affaldsstation
  • LED-pærer: genanvendelse på affaldsstation
  • Lysstofrør: genanvendelse på affaldsstation.

Vælg efter energimærket

Alle pærer skal have et energimærke, der skal være trykt eller fastgjort på ydersiden af emballagen. Vælg D eller bedre for at få den mest energirigtige pære – det er typisk en LED-pære.


Den 1. september 2021 kom der nyt energimærke på lys. Skalaen på det nye energimærke går fra A-G, mens den på det gamle var A++ til E. Du kan dog stadig støde på lys med gamle energimærker et stykke tid endnu. Med det nye energimærke har EU strammet kravene, så selvom energimærke D kan lyde dårligt, er det noget af det mest effektive på markedet på den nye skala i øjeblikket.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så lander vores bedste sparetips, viden om energiforbrug, nye tiltag, konkurrencer og grønne tilbud direkte i din indboks.