Solcelleanlæg bliver ofte nævnt som en del af de fremtidssikrede energiløsninger i den grønne omstilling. Men der er en del forskellige typer solcelleanlæg, herunder hybrid solcelleanlæg. Det er dem, du kan blive klogere på her på siden.
Et hybrid solcelleanlæg er en kombination af et traditionelt solcelleanlæg og et såkaldt energilagringssystem. Det betyder helt konkret, at anlægget både kan producere og lagre energi fra solen, hvilket giver en grønnere og mere effektiv energiløsning.
Traditionelle solcelleanlæg konverterer solens stråler til elektricitet, som kan bruges i hjemmet eller sendes tilbage til elnettet. Disse anlæg er gode til at gøre elregningen billigere, og så bidrager de til den grønne omstilling. Med strøm fra solenergi bliver vi nemlig mindre afhængige af fossile brændstoffer.
Men et hybrid solcelleanlæg tager skridtet videre ved at tilføje et energilagringssystem, typisk i form af et batteri. Det betyder, at den energi, som dit solcelleanlæg producerer, kan du gemme og bruge på et senere tidspunkt, når solen ikke skinner. Eksempelvis til at lade din elbil op om natten.
Prisen på et solcelleanlæg afhænger af flere ting. Prisen svinger afhængigt af dit hus, dit forbrug og størrelsen på anlæget.
Ved en standard installation med 12 solcellepaneler, som dækker 5.000 kWh årligt, koster et solcelleanlæg mellem 80.000 kr. – 140.000 kr. afhængigt af, om du ønsker et batteri, og om der er særlige forhold ved din bolig, der giver ekstra udgifter i forbindelse med installationen.
Når det kommer til levetiden for et hybrid solcelleanlæg med batterilager, er der – ligesom med prisen – flere faktorer, der spiller en rolle. Det kan vi koge ned til batteriets kvalitet, brugsmønstre og vedligeholdelse.
Den forventede levetid for et hybrid solcelleanlæg afhænger af kvaliteten af både solceller og batterier. Solceller har generelt en længere levetid end batterier og kan som regel holde i over 30 år med korrekt vedligeholdelse.
Batterier, derimod, har en kortere levetid og skal som regel udskiftes hvert 15. – 20. år, afhængigt af brug og vedligeholdelse.
Men hvis du vedligeholder både anlæg og batteri, så har du altså gavn af det i mange år – år nok til at tjene din investering ind igen.