Gå til indhold

Hvad er elafgift?

Elafgifter er en stor del af din elregning. Uanset hvilket elselskab du har. Her kan du læse mere om, hvad elafgift er, hvorfor vi betaler elafgift, og hvor stor en del af din elregning, der består af skatter og afgifter. 

Elafgift: Hvad er det, og hvorfor skal jeg betale afgifter?

Du kender det fra spiritus, tobak, nødder og chokolade. Når du køber pose nødder eller en æske chokolade, betaler du nemlig en afgift. Og strøm er ingen undtagelse. I Danmark skal du betale elafgift på den strøm, du bruger. Der er altså en del af din pris pr. kilowatt-time, der går til at betale elafgift. Ca. 25%. Vi betaler elafgiften videre til staten. Så det er altså ikke noget, du kan slippe for. Uanset hvilket elselskab du vælger. Se, hvad din elregning består af.

Tanken bag statens elafgift er at få os til at bruge mindre el og på den måde skåne miljøet. Ved at spare på strømmen, skruer vi ned for forbruget af fossile brændstoffer som gas og kul, som stadig er en betydelig del af den strøm, der kommer ud af din stikkontakt. Og det er selvfølgelig godt for planeten.

Samtidig bliver vores hverdag mere og mere elektrificeret. Alt fra biler til opvarmning bliver i højere grad baseret på el – for eksempel hvis du køber en elbil eller skifter opvarmningsform til varmepumpe. Så vi kan ikke helt undgå, at vi med tiden bruger mere og mere strøm. Men har du elvarme eller elbil, så kan du faktisk få reduceret elafgift eller refusion af din elafgift.

Kan jeg få reduceret min elafgift?

Ja, du kan få reduceret elafgift, hvis du – eller rettere din bolig – lever op til en række krav. Hvis din bolig opfylder betingelserne, kan du få reduceret elafgiften på den del af dit elforbrug, der ligger over 4.000 kilowatt-timer om året.

Det handler først og fremmest om, at din bolig bliver opvarmet med en form for elvarme. Herunder er der mange forskellige måder at gøre det på. Det er blandt andet via:

  • Luft-til-vand varmepumpe
  • Luft-til-luft varmepumpe
  • Jordvarmeanlæg
  • Elpaneler
  • Elradiatorer

Det kan også være en anden form for elopvarmning, du bruger. Men det betingelsen for reduceret elafgift er, at du bruger el som den primære opvarmning i din bolig.

Derudover skal du sikre dig, at din bolig er registreret i din kommunes BBR-register. Den skal være registreret som enten helårsbolig, sommerhus eller feriebolig, hvor den er angivet til at være til eget brug og – meget vigtigt – har el som sin primære opvarmning.

Hvis din bolig opfylder kravene, og bruger du mere end 4.000 kilowatt-timer om året, så kan du med al sandsynlighed få reduceret elafgiften på resten af din elregning. Læs mere om at få reduceret din elafgift her.