Sådan sparer du på gulvvarmen

Det bliver stadig mere almindeligt at installere gulvvarme. Enten i kombination med radiatorer eller som fuld opvarmning i alle rum. Det har mange fordele, men også ulemper, da gulvvarme reagerer langsomt og ofte er tændt hele året.

Fordele og ulemper ved gulvvarme

 • Med gulvvarme slipper du for radiatorer – det er pænt og gør indretningen nemmere.
 • Lune gulve giver en højere komfort og en behagelig varmefordeling. 
 • Med gulvvarme slipper du for radiatorer – det er pænt og gør indretningen nemmere. Lune gulve giver en højere komfort og en behagelig varmefordeling. Gulvvarme reagerer langsomt, da det som regel støbes ned i beton, der skal varmes op, før overfladen af gulvet skifter temperatur.
 • Gulvvarme kan øge varmeforbruget, fordi varmen er tændt en større del af året, da det er rart med lune gulve. Det kan også skyldes utilstrækkelig isolering under gulvvarmen.

Gode råd til dig, som har gulvvarme

 • Har du stengulve med vandbåren gulvvarme, kan det ikke betale sig at skrue ned om natten. Gulvvarmen er støbt ned i gulvet, og reagerer derfor langsomt. Har du trægulve, kan det til gengæld godt betale sig at sænke temperaturen med to grader om natten.

 • Husk at slukke for gulvvarmen i årets fem varmeste måneder. Da du lufter mere ud om sommeren, kan et tændt gulvvarmeanlæg tabe meget varme, selvom behovet for opvarmning er mindre end om vinteren.

 • Har du elbaseret gulvvarme og er væk i under en uge i vinterhalvåret, kan det ikke betale sig at slukke for varmen. Sænk i stedet temperaturen med fem grader. Er du væk længere, kan du stille gulvvarmetermostaten på 10 grader.

 • Har du vandbåren gulvvarme, bør du aldrig slukke helt om vinteren. Heller ikke selv om du er bortrejst. Det skyldes, at gulvvarmerørene kan frostsprænge.

Føles gulvet køligt trods gulvvarme? 

Installerer du gulvvarme under et stengulv, føles det ikke nødvendigvis lunt, selvom det varmer rummet op. Sten og fliser skal nemlig have en højere temperatur end for eksempel træ, før de føles lune. Faktisk skal de op på mindst 27 grader. Skruer du så højt op, får du en højere rumtemperatur end de anbefalede 21 grader og en større varmeregning.

Hvor meget bruger du på elgulvvarme?

Få overblik over, hvor meget el din gulvvarme bruger: Aflæs en uges elforbrug i vores app Andel Energi eller på Min side. Sluk for gulvvarmen i en uge, og aflæs igen. Når du trækker de to tal fra hinanden, får du gulvvarmens elforbrug og kan let regne ud, hvad det koster om året.

Hent Andel Energi

I appen Andel Energi kan du holde øje med dit forbrug time for time. Og se, hvornår strømmen er mest klimavenlig.

Før du installerer gulvvarme

 1. 1.

  Sørg for tilstrækkelig isolering under gulvvarmen og af gulvets randområder. Ellers kan væggene fungere som kuldebroer, der sender store mængder varme ned i fundamentet.

 2. 2.

  Vandet i gulvvarmen er koldere end i radiatorer, og der skal cirkuleres mere vand rundt for at holde den samme rumtemperatur. Vælg derfor en A-mærket cirkulationspumpe med et lavt energiforbrug. 

 3. 3.

  Alle gulvvarmekredse bør styres af deres egen rumføler. Den skal sidde 1,5 meter over gulvet på et centralt sted uden direkte sol, træk eller påvirkning fra anden opvarmning.

Vand er bedre end el

Ser du på økonomien, bør du altid vælge vandbåren gulvvarme frem for elbaseret gulvvarme, fordi vandbåren gulvvarme er billigere i drift. I dag installeres der kun elbaseret gulvvarme ved begrænsede renoveringsprojekter, som for eksempel i badeværelser.