Gå til indhold

Sådan sparer du på gulvvarmen

Det bliver stadig mere almindeligt at installere gulvvarme. Enten i kombination med radiatorer eller som fuld opvarmning i alle rum. Det har mange fordele, men også ulemper, da gulvvarme reagerer langsomt og ofte er tændt hele året. Herunder kan du blive klogere på gulvvarme samt få tips til, hvordan du sparer på din gulvvarme.

Fordele og ulemper ved gulvvarme

 • Med gulvvarme slipper du for radiatorer – det er pænt og gør indretningen nemmere.
 • Lune gulve giver en højere komfort og en behagelig varmefordeling. 
 • Med gulvvarme slipper du for radiatorer – det er pænt og gør indretningen nemmere. Lune gulve giver en højere komfort og en behagelig varmefordeling. Gulvvarme reagerer langsomt, da det som regel støbes ned i beton, der skal varmes op, før overfladen af gulvet skifter temperatur.
 • Gulvvarme kan øge varmeforbruget, fordi varmen er tændt en større del af året, da det er rart med lune gulve. Det kan også skyldes utilstrækkelig isolering under gulvvarmen.

Gode råd til dig, som har gulvvarme

 • Har du stengulve med vandbåren gulvvarme, kan det ikke betale sig at skrue ned om natten. Gulvvarmen er støbt ned i gulvet, og reagerer derfor langsomt. Har du trægulve, kan det til gengæld godt betale sig at sænke temperaturen med to grader om natten.

 • Husk at slukke for gulvvarmen i årets fem varmeste måneder. Da du lufter mere ud om sommeren, kan et tændt gulvvarmeanlæg tabe meget varme, selvom behovet for opvarmning er mindre end om vinteren.

 • Har du elbaseret gulvvarme og er væk i under en uge i vinterhalvåret, kan det ikke betale sig at slukke for varmen. Sænk i stedet temperaturen med fem grader. Er du væk længere, kan du stille gulvvarmetermostaten på 10 grader.

 • Har du vandbåren gulvvarme, bør du aldrig slukke helt om vinteren. Heller ikke selv om du er bortrejst. Det skyldes, at gulvvarmerørene kan frostsprænge.

Føles gulvet køligt trods gulvvarme? 

Installerer du gulvvarme under et stengulv, føles det ikke nødvendigvis lunt, selvom det varmer rummet op. Sten og fliser skal nemlig have en højere temperatur end for eksempel træ, før de føles lune. Faktisk skal de op på mindst 27 grader. Skruer du så højt op, får du en højere rumtemperatur end de anbefalede 21 grader og en større varmeregning.

Hvor meget bruger du på elgulvvarme?

Få overblik over, hvor meget el din gulvvarme bruger: Aflæs en uges elforbrug i vores app Andel Energi eller på Min side. Sluk for gulvvarmen i en uge, og aflæs igen. Når du trækker de to tal fra hinanden, får du gulvvarmens elforbrug og kan let regne ud, hvad det koster om året.

Hvornår er der billig strøm i dag? Se elpris i appen

Hent Andel Energi

I appen, Andel Energi, kan du holde øje med dit forbrug time for time og se, hvornår strømmen er mest klimavenlig.

Før du installerer gulvvarme

 1. 1.

  Sørg for tilstrækkelig isolering under gulvvarmen og af gulvets randområder. Ellers kan væggene fungere som kuldebroer, der sender store mængder varme ned i fundamentet.

 2. 2.

  Vandet i gulvvarmen er koldere end i radiatorer, og der skal cirkuleres mere vand rundt for at holde den samme rumtemperatur. Vælg derfor en A-mærket cirkulationspumpe med et lavt energiforbrug. 

 3. 3.

  Alle gulvvarmekredse bør styres af deres egen rumføler. Den skal sidde 1,5 meter over gulvet på et centralt sted uden direkte sol, træk eller påvirkning fra anden opvarmning.

Skal jeg vælge vandbaseret gulvvarme eller el-gulvvarme?

Ser du på økonomien, bør du altid vælge vandbåren gulvvarme frem for elbaseret gulvvarme, fordi vandbåren gulvvarme er billigere i drift. I dag installeres der kun elbaseret gulvvarme ved begrænsede renoveringsprojekter, som for eksempel i badeværelser. Men det er ikke hele fortællingen. Herunder kan du blive klogere på både el-gulvvarme og vandbaseret gulvvarme. 

Værd at vide om vandbåren gulvvarme

Vandbaseret gulvvarme er et fremragende alternativ til radiatorer, hvis du ønsker at skifte dem ud rundt omkring i dit hjem. Med vandbaseret gulvvarme er der aldrig fodkoldt, og du skal ikke tage højde for radiatorer, når du indretter din bolig. 

Der er en række fordele ved at vælge vandbaseret gulvvarme. Det er først og fremmest billigt i drift. Du sparer penge ved at vælge vandbaseret gulvvarme over el-gulvvarme på den lange bane. Men det er dyrere at installere, og skal du have vandbaseret gulvvarme i hele huset og under det eksisterende gulv, er det et meget stort projekt, du skal ud i.

Derfor er vandbaseret gulvvarme også noget, der oftest bliver installeret i helt nye huse. Det er bare nemmere, og det er sjældent noget, som huskøbere synes, er en ærgerlig ting. Tværtimod, så kan det forhøje prisen på huset, når der er installeret vandbaseret gulvvarme. 

Værd at vide om elektrisk gulvvarme

El-gulvvarme har de samme opvarmningsfordele, som vandbaseret gulvvarme har. I stedet for at der er slanger med varmt vand, der løber rundt under gulvet, så er det elektriske tråde, der bliver varmet op med strøm. 

El-gulvvarme kan du støbe direkte i gulvet eller lægge gulvvarme under dit eksisterende gulv i træ. Og med elvarme under gulvbrædderne får du samme lærke komfort, som du får med den vandbaserede gulvvarme. 

Men her stopper lighederne også. For elektrisk gulvvarme er markant dyrere i drift, end vandbaseret gulvvarme er. Energitjenesten vurderer, at det er mellem to og tre gange så dyrt at have elbaseret gulvvarme. 

Denne type gulvvarme er altså bedst, hvis du skal have gulvvarme i enkelt rum eller et fritidshus. Skal du have dækket hele din bolig med gulvvarme, så skal du lægge gulvvarme med vand som opvarmningskilde. 

Kan jeg få installeret gulvvarme under mit eksisterende gulv?

Du kan godt få installeret gulvvarme under dit eksisterende gulv. Men uanset hvad, så skal du have pillet dit gulv af, inden gulvvarmen kan blive lagt. Det afhænger også af typen af gulv, hvad du lige skal gøre. Eller kan gøre. 

Hvis du har et betongulv eller klinkegulv, så kan du faktisk lægge elektrisk gulvvarme oven på det, og så kan du støbe en tynd overflade oven på gulvet. På den måde behøver du ikke at grave ud. Denne løsning passer bedst til fritidshuse eller i bryggerse i helårsboliger. 

Du kan installere gulvvarme under stort set alle typer gulve. Herunder: 

 • Trægulve – Her skal du tjekke ekstra godt op på din egen træsort først
 • Vinylgulve
 • Korkgulve
 • Fliser
 • Klinker
 • Linoleumsgulve
 • Laminatgulve