Gå til indhold

Spar på energien – ikke på lyset

Du kan let spare 15 til 20 procent på elforbruget til belysning og samtidig få bedre lys i din bolig.

Få gode råd om lys og lumen

Vidste du, at belysning faktisk udgør cirka 10 procent af din boligs samlede elforbrug? Af den grund kan der også være en hel del at spare ved at tænke en anelse mere over, hvordan du bruger lyset derhjemme.

Faktisk kan du let spare 15-20 procent på elforbruget til belysning. Lyset er et af de nemmeste steder at spare – ofte skal du bare placere lamperne bedre, udnytte dagslyset og vælge de rigtige lyskilder.

Her på siden dykker vi ned i, hvordan du kan spare på energien uden at skulle spare på lyset. Bliv også klogere på, hvordan du vælger de rette lyskilder, og få helt styr på det der med lumen.

Din guide: Sådan kan du spare på lys og lumen

Lys er et af de letteste steder at spare. Og faktisk behøver du ikke at spare på lyset for at spare på energien. Ofte skal du nemlig bare placere dine lamper bedre, udnytte det naturlige dagslys eller vælge de helt rigtige lyskilder. Lad os guide dig herunder.

  1. Skift til LED-pærer: LED-pærer er langt mere energieffektive end traditionelle glødepærer og halogenpærer, og du kan derfor spare på både energiforbruget og pengepungen ved at udskifte dine traditionelle pærer med LED. Vi anbefaler, at du primært vælger pærer med så høj en Ra-værdi som muligt for at opnå den mest naturtro farvegengivelse – gerne over 90.
  1. Vælg pærer med en passende lumen-værdi: Lumen er et mål for, hvor meget lys en pære afgiver. Vælg derfor pærer med en passende lumen-værdi til formålet. Det vil sige, at du skal vælge pærer med lavere lumen til hyggebelysning og pærer med højere lumen til arbejdsbelysning. 
  1. Placering af lamper: Sørg for at placere dine lamper tæt på det, du skal se på, og ret dem direkte mod det. På den måde udnytter du lyset bedst muligt. Undgå dog at placere lamperne, så de blænder dig. 
  1. Vælg lyse farver: Lyse farver på både vægge, lofter, tæpper og gardiner reflekterer mere lys end mørke farver. Ved at have lyse farver i boligen er der dermed behov for mindre elektrisk lys. 
  1. Vælg den rette lampe: Nogle lamper, som for eksempel glaspendler, spreder lyset og er velegnede til rumbelysning. Andre lamper giver et mere retningsbestemt lys, som er godt til spot- og arbejdsbelysning. Vælg derfor den helt rette lampe for at udnytte lyset bedst muligt.
  1. Brug lyse lampeskærme: Mørke lampeskærme kan let sluge mere end halvdelen af lyset fra en pære. Ved at vælge lampeskærme i lyse, neutrale farver kan du derfor sikre, at lampeskærmen reflekterer mere lys ud i rummet.
  1. Udnyt dagslyset: Dagslys er gratis og energieffektivt, så sørg for, at du udnytter det så meget som muligt. Placér arbejdspladser og læseområder tæt på vinduer, træk gardiner og persienner fra og hold samtidig vinduerne fri for store planter.
  1. Bland forskellige lyskilder: Ved at kombinere forskellige typer af lyskilder kan du skabe en mere spændende og varieret belysning i rummet, mens du samtidig reducerer dit energiforbrug. 
  1. Brug lysdæmpere: Lysdæmpere giver dig mulighed for at justere lysniveauet efter behov, så du ikke bruger mere energi end nødvendigt. Som en bonus kan det også skabe en hyggelig atmosfære i rummet. 
  1. Sluk lyset, når du ikke bruger det: Det er en simpel men effektiv metode til at spare på energien. Sluk lyset i rum, hvor du ikke opholder dig, og husk at slukke lyset, når du forlader hjemmet. Det kan virke indlysende men ved at tænke lidt ekstra over det, kan du sikkert mærke forskel på forbruget.

Med disse enkle og effektive råd kan du let spare på både energien og pengepungen uden at skulle gå på kompromis med hverken lys eller lumen. Sparerådene handler altså ikke blot om at slukke ekstra mange lamper men om at bruge dine lyskilder på en smartere

Brug pæren, og sluk lyset

Det er stadig det allerbedste spareråd. Også når du bruger lysstofrør og sparepærer. Som tommelfingerregel bør du slukke lyset, hvis du forlader et rum i mere end fem minutter.

For at se indholdet skal du give samtykke til at anvende cookies. Det gør du ved at klikke på knappen nedenfor og vælge “Accepter alle”

poster

Spar strøm – sluk lyset!

Lyt til Christiane Vejlø og få nogle gode tips med på vejen.

Vælg den rette lyskilde

Mange bruger stadig gammeldags glødepærer eller halogenpærer, men der er flere gode grunde til, hvorfor det er en god idé at skifte til en anden type lyskilde. Ved at vælge den rette lyskilde kan du nemlig spare på både energien og pengepungen. Og her kommer LED-pærer ind i billedet. 

En LED-pære er langt mere energieffektiv end traditionelle glødepærer eller halogenpærer. Faktisk bruger LED-pærer op til 90 procent mindre energi end de traditionelle varianter, og det betyder, at du ved at vælge denne type pære i dén grad kan spare på dit samlede energiforbrug. Og ikke mindst din pengepung. At gå over til LED i hele din bolig er derfor en oplagt måde at spare på energien – og ikke på lyset. 

Vælg el selskab

Belysning udgør ca. 10 procent af boligens elforbrug

Så der kan være en del at spare ved at få gode vaner og energirigtig belysning.

Hav styr på lumen

Når vi taler om lys, kan vi ikke undgå at tale om lumen. Lad os derfor dykke ned i, hvad der mon gemmer sig bag begrebet.

Lumen er en måleenhed, der fortæller dig, hvor meget synligt lys en lyskilde sender ud. Tommelfingerreglen er jo højere lumen-tal, jo større er lysstyrken også. Lumen er altså et udtryk for, hvor kraftigt pæren lyser, og hvad det blotte øje kan se. Det er derfor en vigtig parameter, når det kommer til at vurdere effektiviteten af forskellige lyskilder. 

Når du skal købe nye lyskilder, er det vigtigt at indtænke lumen. Hvis du eksempelvis ønsker et blødt og hyggeligt lys i stuen, skal du vælge en lyskilde med lavere lumen, og hvis du derimod har behov for kraftig belysning til skrivebordet, bør du vælge en lyskilde med en højere værdi. 

Når det kommer til at spare på energiforbruget og pengepungen, så er lumen også din bedste ven. Tallet kan nemlig give dig et fingerpeg om, hvor effektiv en lyskilde er i forhold til dens energiforbrug. En lyskilde med mange lumen per watt er en rigtig sparehelt, mens en lyskilde med færre lumen per watt er lidt af en energisluger. Ved at vælge lyskilder med mange lumen per watt kan du derfor både skrue ned for energiforbruget og samtidig få masser af lys. 

Omregn watt til lumen

Tidligere var det almindeligt at fokusere på antallet af watt, men med introduktionen af energibesparende pærer er fokus i stedet skiftet til lumen. Lumen angiver nemlig den mængde lys, som en pære faktisk udsender. For at hjælpe dig med at vælge en pære, der udsender helt samme mængde lys som dine gamle pærer, kan du bruge nedenstående skema.

WattLumen
15W140 lm
25W250 lm
40W470 lm
60W800 lm
75W1050 lm
100W1520 lm
Spar penge på strøm i sommerhuset

Få fleksible elpriser

Måske er det tid til at skifte elselskab? Når du har bestilt, klarer vi resten og så kan du bruge strømmen, når den er billigst.

Guide til nyt lys

Hvis du mangler en hjælpende hånd, når det kommer til nyt lys, kan du med fordel hente Energistyrelsens app ‘Lysguiden’, som giver dig gode råd om dit valg af pærer. Du kan blandt andet få specifikke anbefalinger til, hvilken mængde lys der passer til din boligs forskellige rum.

Sådan smider du dine pærer ud

Hvis du står overfor at skulle udskifte dine gamle pærer med helt nye, så er det rart at vide, hvordan du skal smide dine pærer ud. Hvert år havner tonsvis af brugte lyspærer nemlig i almindelige skraldespande, men det er det helt forkerte valg, hvis du ønsker at passe på miljøet. 

Du bør i stedet aflevere både halogenpærer, sparepærer, LED-pærer og lysstofrør til genanvendelse på genbrugsstationen. Du bør særligt holde øje med lysstofrør og sparepærer, når du skal skille dig af med pærerne, da begge indeholder kviksølv. Uanset hvilken type pærer du skal smide ud, er det en god idé at pakke pæren ind i et beskyttende materiale for at undgå, at den går i stykker og eventuelt frigiver kviksølv.

Vælg efter energimærket

Når du skal købe nye pærer, kan du med fordel kigge efter energimærket. Alle pærer skal nemlig have et energimærke på emballagen, og dette er dit pejlemærke for, hvor energieffektiv pæren i virkeligheden er. Vælg energimærke-D eller bedre for at få den mest energirigtige pære.

D. 1. september 2021 blev der indført et nyt energimærke på lys. Skalaen på det nye energimærke går fra A til G, mens den gamle skala gik fra A++ til E. Med det nye energimærke har EU strammet kravene, så selvom energimærke-D umiddelbart ikke lyder særlig godt, er mærkningen blandt de mest energieffektive på markedet i øjeblikket. Det skyldes, at der ikke nødvendigvis findes A-mærkede lyskilder på markedet endnu.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så lander vores bedste sparetips, viden om energiforbrug, nye tiltag, konkurrencer og tilbud direkte i din indboks.