Gå til indhold

Er du vild med LED-pærer?

LED-pærer er fremtidens lyskilde – både udendørs og indendørs. De holder længe, bruger kun lidt el og giver lys i en rigtig god kvalitet.

Spar på energien med LED-pærer

Du har sikkert hørt om dem en hel del gange, men hvad er det nu lige LED-pærer er? Faktisk er det fremtidens lyskilde både inde og ude. Det er nemlig en oplagt måde at spare på energien i din bolig og reducere din elregning på. Men hvordan er det nu lige, at LED-lyskilder virker sammenlignet med traditionelle pærer?

LED står for ‘Light Emitting Diode’, og en LED-pære har altså en indbygget elektronisk diode, der omsætter energi til lys. Faktisk virker LED som en form for omvendt solcelle. I stedet for at omdanne lys til energi, som en solcelle gør, så omdanner pæren energi til lys ved at sende strøm gennem dioden. Og processen sker meget mere effektivt end med traditionelle pærer. En traditionel glødepære virker nemlig ved, at glødetråden bliver så varm, at den giver lys, hvor en LED-pære derimod er i stand til at omdanne elektrisk energi direkte til lys. LED-pærer producerer altså langt mindre varme end traditionelle pærer. 

Det er dog ikke det eneste, der kendetegner LED. Pærerne bruger betydeligt mindre energi end traditionelle pærer som glødepærer og halogenpærer. LED-lys har også en længere levetid. Og det giver en række fordele for dig og dit energiforbrug, som vi dykker ned i her på siden.

LED-pæren har en lang levetid. Den kan lyse i 10.000-25.000 timer eller længere, før den er slidt op. Det svarer til 10 til 25 år.

Seks fakta om LED-pærer

  1. 1.

    LED står for lys emitterende dioder.

  2. 2.

    LED-pæren er meget energibesparende og bruger typisk 0,1–7 watt.

  3. 3.

    LED-pærer er små komponenter med en særlig elektronik til at drive dioden.

  4. 4.

    LED-pærer indeholder ingen glødetråde eller gasser som andre lyskilder.

  5. 5.

    LED-pæren tænder øjeblikkeligt og giver fuld lysstyrke fra start.

  6. 6.

    LED-pærer er robuste og har en lang levetid på op til 25 år.

Derfor bør du skifte til LED-pærer

LED-pærer kan genanvendes. Aflever derfor brugte LED-pærer på genbrugsstationen som elektronikaffald.

Gode råd, når du køber LED-pærer

  • Vær sikker på, at du vælger den rigtige sokkeltype og størrelse. Du kan eventuelt tage den gamle pære med i tasken, så du bedre kan sammenligne og vælge en, der passer.
  • Se efter LED-pærens lysfarve eller farvetemperatur målt i kelvin (K). Varmt lys ligger på 2.100-2.700 K, mens koldt og hvidt lys ligger på 5.300-6.500 K. Vælg den, der passer bedst til dit behov og dine præferencer.
  • Hvis farvegengivelsen er vigtig, bør du vælge en LED-pære med en Ra-værdi på 90 eller derover. Det sikrer nemlig, at farverne i din bolig fremstår naturtro.
  • LED-pærer kommer både i retningsbestemte og ikke-retningsbestemte versioner. Retningsbestemte pærer er primært egnede til spotbelysning, og ikke-retningsbestemte er bedre til generel belysning. Vælg en type, der passer bedst til dit belysningsbehov.
  • Undersøg, om LED-pæren er dæmpbar, hvis du ønsker at kunne justere lysstyrken. Ikke alle LED-pærer er kompatible med lysdæmpere, så derfor er det vigtigt at kontrollere, før du køber.

Få hjælp til at vælge den rigtige pære

Hent Energistyrelsens app Lysguiden, når du skal købe nye pærer. Den hjælper dig med at vælge pærer med den rigtige lumen, watt og farve til de enkelte rum i din bolig.

Få gode energivaner

Udover at pensionere dine gammeldags pærer og udskifte med LED kan du også dykke ned i, hvordan du ellers kan få gode energivaner. Du gør nemlig mange ting helt uden at tænke over det, men det kan have stor indflydelse på energiforbruget. Tag derfor kampen op, og mærk det på både pengepungen og miljøsamvittigheden.

Spar på energien – ikke på lyset

Vidste du, at du let kan spare 15-20 procent på elforbruget, der går til belysning, og samtidig få et bedre lys i hele din bolig? Måske ikke, men den er altså god nok. Belysning er nemlig et af de nemmeste steder at spare. Ofte skal du bare placere lamperne bedre, udnytte det naturlige lys og vælge de rigtige lyskilder.