Gå til indhold

Kan elbil betale sig?

Skal du have ny bil, og er du i tvivl om, hvorvidt din kommende bil skal være en elbil eller en benzinbil? Læs med her på siden, så bliver din beslutning måske nemmere.

Her på siden dykker vi ned i de vigtigste overvejelser, du bør gøre dig, når du vælger om du skal køre på el eller brændstof. På den måde kan du blive klogere på, hvilken løsning, der bedst kan betale sig for dig. 

El eller benzin? Hvad skal din bil køre på?

Der er flere faktorer, der er værd at overveje, når du skal have ny bil. Her på siden kan du blive klogere på:

  • EU-lovgivning
  • Købspris
  • Driftsomkostninger
  • Dine kørselsvaner
  • CO2-udledning
  • Bilafgifter

EU-lov: Elbiler skal erstatte benzinbiler fra 2035

Når du skal vælge mellem en benzinbil eller en elbil, så er det en god idé at overveje EU-lovgivningen. Den har nemlig taget et markant skridt i retning af en grønnere fremtid. Fra 2035 vil det ikke længere være muligt at købe en ny bil med en forbrændingsmotor – altså en diesel- eller benzinbil. Det er et resultat af en lov, som EU-parlamentet vedtog i 2021. Loven er bare ét af de mange skridt på vejen mod målet om et klimaneutralt EU i 2050.

Men hvad betyder det for dig som bilist? Det betyder, at hvis du skal købe en ny bil fra 2035, så skal det være en elbil. Du kan dog stadig køre i din nuværende diesel- eller benzinbil, da loven ikke påvirker de biler, der allerede er på vejene. Du kan også stadig købe og sælge brugte diesel- og benzinbiler efter 2035 – du kan bare ikke købe en splinterny af slagsen.

Dét koster det at anskaffe elbil og en benzinbil

Når du skal finde ud af, om du skal vælge en elbil eller en benzinbil, så er det oplagt at kigge på købsprisen som det første. Når du står nede hos din lokale bilforhandler, så kan det godt virke som om, at elbilen er den dyreste løsning. Og det er rigtigt nok, at den gennemsnitlige anskaffelsespris for en elbil typisk er højere end for en benzinbil, men hvis du zoomer en anelse ud og ser på det større billede, er det ikke nødvendigvis sådan det forholder sig.

Elbiler er typisk dyrere at købe, men de er også typisk billigere at eje. Hvis du har råd til at lægge en lidt større sum hos bilforhandleren, kan en elbil derfor være et godt alternativ til benzinbilen. Og det er der flere årsager til.

Eksempelvis er brændstofomkostningerne for en elbil væsentligt lavere end for en benzinbil, for det koster nemlig mere at tanke en benzinbil end at oplade en elbil. Og så er afgifterne forbundet med elbilen også typisk lavere. Der er altså en række forskellige økonomiske fordele, som kan udligne den højere anskaffelsespris med tiden.

Hvad koster det at køre elbil og benzinbil?

Når du skal vælge mellem en elbil eller en benzinbil, så er det ikke kun købsprisen, der er vigtig at tage med i overvejelserne. Du skal også tænke på driftsomkostningerne ved de to muligheder, og her er der nemlig markante forskelle mellem elbiler og benzinbiler. 

For en benzinbil er brændstofomkostningerne en af de største udgifter. Det koster oftest langt mindre, at lade en elbil op. Og typisk får du også foræret flere kilometer for pengene. Det kan kan give dig betydelige besparelser i det lange løb – især hvis du kører mange kilometer.

Så selvom en elbil kan være dyrere at anskaffe end en benzinbil, så kan de lavere driftsomkostninger altså bidrage til, at det kan være en fornuftig beslutning at vælge en elbil fremfor en benzinbil – set med de økonomiske briller.

Tænk i nye baner, hvis du vælger en elbil fremfor en benzinbil

Udover købsprisen og driftsomkostningerne så spiller dine kørselsvaner også ind, når du skal vælge mellem en elbil og en benzinbil. En elbil stiller nemlig helt nye krav til dig som bilist, og det er vigtigt at være forberedt på disse, inden du træffer dit valg. 

Hvor du tidligere sikkert har været vant til at køre til den nærmeste tankstation, når din bil har manglet benzin, så er sagen altså en anden, hvis du investerer i en elbil. Det kan måske virke en anelse uoverskueligt at skulle omstille sig til, men faktisk er der masser af ladepunkter rundt omkring i landet, og ladenetværket udbygges konstant. Du behøver altså ikke at bekymre dig om at havne et sted uden lademuligheder, hvis du vælger en elbil fremfor en benzinbil.

Få adgang til Danmarks største ladenetværk

Med en ladeløsning fra Andel Energi x Clever får du en ladeboks til hjemmet og en elaftale med 0 kr. i abonnement. Samtidig får du rabat på Danmarks største ladenetværk hos Clever.

Men hvad så med batteriets levetid og ikke mindst ladetid? Batteriteknologien udvikler sig med lynets hast, og de fleste elbiler har i dag en rækkevidde, som du kan sammenligne med benzinbiler. Batteriet kan altså holde strøm til langt de flestes kørselsbehov. Ladetiden er også relativt kort, når du bruger en af de mange hurtig- og lynladere rundt om i landet.

Så selvom det kræver en tilvænning at skifte fra en benzinbil til en elbil, er det ikke så stort et spring, som du måske tror. Elbilen er klar til at imødekomme dine behov, men det kræver, at du også er klar til at tænke i nye baner. 

Elbil eller benzinbil: Medregn afgifterne

Når du sammenligner priser på elbiler og benzinbiler, så er det også vigtigt at huske at tage højde for de afgifter, der er tilknyttet den enkelte bil. Afgifterne kan nemlig have stor betydning for, hvad bilen vil koste dig at eje i sidste ende.

Som bilejer skal du betale:

  • Vægtafgift, hvis du køber en brugt bil, der er registreret første gang inden 1. juli 1997. Beløbet afhænger af vægten på din bil.
  • Grøn ejerafgift, hvis din bil er registreret første gang mellem 1. juli 1997 og 30. juni 2021. Beløbet afhænger af, hvor langt din bil kører per liter brændstof. 
  • Co2-ejerafgift, hvis din bil er registreret første gang efter 1. juli 2021. Afgiften afhænger af, hvor meget Co2 din bil udleder per kilometer.

Det er derfor også væsentligt at tage afgifterne med i overvejelserne, og typisk er der færre afgifter forbundet med at eje en elbil fremfor en benzinbil.

Få refunderet din elafgift, hvis du vælger en elbil

En af de økonomiske fordele ved at vælge en elbil fremfor en benzinbil er muligheden for at få refunderet elafgiften. Det er en besparelse, som ikke alle medregner, men den er altså værd at tage med, hvis du spørger os.

Når du oplader din elbil derhjemme, så betaler du en elafgift – præcis som når du bruger strøm til at tænde for lyset eller vaske tøj. Men som elbilejer har du faktisk mulighed for at få refunderet netop den afgift, du betaler for strømforbruget til opladning derhjemme. 

Så selvom elbilen kan være dyrere at anskaffe, kan den altså være billigere i drift, når du tager alle omkostninger i betragtning. Og med muligheden for at få refunderet elafgiften, er der endnu en god grund til at overveje en elbil frem for en benzinbil. 

Spar penge med refusion

Med en ladeløsning hos os, får du refusion af din elafgift på den strøm, du bruger til at oplade din bil derhjemme. Bliv klogere på, hvordan det fungerer, og hvad du kan spare med refusion.

Bestil din ladeløsning allerede i dag

Med en ladeløsning fra Andel Energi x Clever kan du nemt spare penge på opladning både hjemme og på farten. Bestil din ladeløsning nemt allerede i dag.