Få hjælp til elregningen

Indrømmet. Vores regning er måske ikke kærlighed ved første blik – den kan være lidt svær at overskue. Men når man først får den forklaret, giver den lidt mere mening. Håber vi.

Her kan du finde svar på mange af dine spørgsmål. Og dem du ikke kan finde svar på, kan du sandsynligvis finde på Min side.

Læs med herunder hvis du vil have hjælp til din elregning og forstå den bedre. Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til din elregning, som du ikke kan finde svaret på her. 

Sådan regner vi den ud

Du betaler forud hos os, og så tjekker vi bagefter, om du har brugt mere eller mindre, end du har betalt for. Derfor har din regning 3 dele:

I den første del, ser du, hvad du betaler forud for den næste periode. I den anden del ser du, hvad du har brugt tidligere. Det bliver så enten trukket fra eller lagt til i den tredje del. Og det giver så til sidst det beløb, du skal betale.

1. Forudbetaling for næste periode

Her kan du se, hvad du skal betale forud i den næste periode. Beløbet er fastsat ud fra, hvad der er brugt i samme periode sidste år. I dette tilfælde skal kunden betale 1.839,45 kr.

Er beløbet højere, end du forventede? Så kan det være fordi, din regning følger dit forbrug. Dine regninger vil ofte være lidt højere i vintermånederne. De fleste tænder nemlig mere lys, ser mere fjernsyn og laver mere varm mad om vinteren end om sommeren. Læs mere om, hvordan vi fordeler dit elforbrug her.

2. Opgørelse i alt

Din opgørelse består af dit faktiske forbrug, dit abonnement samt skatter og afgifter.

Vi ser først på, hvad du har betalt forud på din sidste regning. Og så lægger vi dit abonnement samt prisen på den strøm, du har brugt sammen med alle skatter og afgifter til staten og dit netselskab. Det er ‘Elafgift’, ‘Netabonnement’, ‘Nettarif C’, ‘PSO-tarif’ og ‘Systemydelser’.

I eksemplet har kunden brugt for 90,74 kr. mindre, end vi regnede med. Derfor står der minus foran.

3. I alt til betaling

Her kan du se, hvad du skal betale i alt, når opgørelsen er trukket fra eller lagt til det, du skal betale forud for den næste periode.

I eksemplet har kunden brugt mindre, end vi troede. Og derfor trækker vi de 90,74 kr. fra de 1.839,45 kr., som vi forventer, han kommer til at bruge. Han skal derfor betale 1748,71 kr.

Vigtigt! Betaler du via Betalingsservice eller i din netbank, så kommer der et betalingsgebyr oveni. Du kan se dit betalingsgebyr på forsiden af din regning.

Det spørger andre om

Stadig forvirret? Ring på 70 29 29 29.

Hvad består min elregning af?

Din elregning består af flere forskellige elementer. Eller det vil sige, at din elpris består af flere elementer. Det er nemlig ikke kun den rene elpris, du betaler for på din elregning. 

Vi har lavet et eksempel til dig herunder, så du let kan se, hvor stor en procentdel af din elregning der går til hvem og hvad. Det er typisk 13 procent, der går til os, når du betaler for din elregning. Dit netselskab får ca. 18 procent, mens staten får hele 59 procent. Derudover bidrager du til den grønne omstilling med en såkaldt PSO-afgift. Den består ca. af 10 procent af din elregning. 

Grafik
Kilde: Dansk Energi

Sådan finder du dit netselskab

Som sagt så betaler du både til dit elselskab og dit netselskab, når du betaler din elregning. Og hvis du undrer dig over, hvordan du finder dit netselskab, kan vi hjælpe dig herunder. Det er heldigvis nemt og ligetil for dig at finde dit netselskab. 

Dit netselskab har ansvaret for at vedligeholde og administrere det overordnede elnet. Det er altså dem, der sikrer, at du strømmen når helt hjem til dig og ud af dine stikkontakter. Du vælger ikke selv dit netselskab. Det afhænger af, hvem der ejer kablerne som din strøm bliver transporteret i, der hvor du bor. Til gengæld kan du skifte elselskab, som du vil. 

Du kan finde dit netselskab ved at gå ind på Dansk Energis oversigt. Her kan du se, hvilket netselskab der dækker det område, du bor i. 

Sådan kan du få reduceret elafgift på din elregning 

Hvis du bruger el som primær opvarmningsform, så vil dit forventede årsforbrug ligge en del over en gennemsnitlig elregning. El er nemlig en dyr form for opvarmning, og det er typisk en opvarmningsform, man bruger i fritidshuse, sommerhuse eller lignende. 

Dog kan du få reduceret elafgiften og dermed spare på elregningen, hvis du har el som primær opvarmningsform og din bolig lever op til nogle særlige krav. Bemærk dog, at du kun kan få reduceret elafgift på den del af dit elforbrug, der ligger over 4.000 kilowatttimer. 

Du har el som primær opvarmningsform, hvis den bliver opvarmet med en af følgende:

  • Luft-til-vand varmepumpe
  • Luft-til-luft varmepumpe
  • Jordvarmeanlæg
  • Elpaneler
  • Elradiatorer

Derudover skal din bolig være registreret i BBR som enten helårsbolig, sommerhus eller feriebolig. Det er i mange tilfælde nok til, at du få reduceret din elafgift på den del af dit elforbrug, der er over 4.000 kilowatttimer. 

Sådan regner vi dit forventede forbrug på din elregning ud

Når du betaler din elregning hos Andel Energi, så betaler du forud for din strøm. Her baserer vi dit forventede årsforbrug på det forbrug, du havde sidste år. Det er altså dit tidligere elforbrug, der afgør, hvor meget du bliver opkrævet forud for de næste tre måneder. Hvis du har boet på adressen under et år, er det forventede forbrug baseret på det forbrug der var på adressen hos den tidligere beboer.

Men du skal selvfølgelig ikke betale for den strøm, du ikke bruger.

Hvis dit elforbrug har været mindre, end vi forventede, bliver det trukket fra din næste regning. Omvendt lægger vi et beløb til på din næste elregning, hvis dit elforbrug er højere end vi forventede. 

Det kan være en god ide at holde øje med sit elforbrug og regninger. Det vil hjælpe dig med at forstå din elregning bedre. Og måske kan du tilmed spare penge, hvis du bliver mere bevidst om dit elforbrug. 

Hvordan kan jeg se, om min regning er betalt?

På Min side kan du altid finde information om din elregning. Her kan du se, hvor meget du skal betale, hvornår du skal betale, og selvfølgelig også om du allerede har betalt din elregning.

Hvordan melder jeg min elregning til Betalingsservice?

Hvis du vil gøre det så let for dig selv, når du skal betale din elregning, skal du tilmelde dig Betalingsservice eller betaling med kreditkort. Det kan du nemt og hurtigt gøre på Min side.

Bemærk, at når du tilmelder dig betalingsservice gælder det først fra næste regning. Regninger du allerede har modtaget vil ikke automatisk blive betalt når du tilmelder dig. 

Hvis du vil have hjælp til Betalingsservice, kan du læse mere om det her.