Gå til indhold

Få hjælp til elregningen

Indrømmet! En elregning er måske ikke kærlighed ved første blik – den kan være lidt svær at overskue. Men når man først får den forklaret, giver den lidt mere mening. Håber vi.

Her kan du finde svar på mange af dine spørgsmål. Og dem du ikke kan finde svar på, kan du sandsynligvis finde svar på, på Min side.

Ser din regning anderledes ud, end den plejer?

Så er måske fordi, du er ved at skifte fra forudbetaling til bagudbetaling.

På din sidste regning med forudbetaling, opgør vi dit faktiske forbrug, og du kan se, om du skal have penge tilbage. Har du brugt mere end du har forudbetalt, vil det først blive opkrævet på din næste regning sammen med din første bagudbetaling. Herefter vil du få en regning hver måned for den strøm, du har brugt, når du har brugt den.

Sådan regner vi den ud – til dem, som endnu har forudbetaling

Husk, at din BasisEl aftale snart udgår, og at du i stedet får TimeEnergi. I det brev eller den mail, vi har sendt dig, kan du se, hvornår ændringen træder i kraft for dig. Du kan også læse mere om ændringen her

Betaler du forud – så tjekker vi bagefter, om du har brugt mere eller mindre, end du har betalt for. Derfor har din regning 3 dele:

I den første del, ser du, hvad du betaler forud for den næste periode. I den anden del ser du, hvad du har brugt tidligere. Det bliver så enten trukket fra eller lagt til i den tredje del. Og det giver så til sidst det beløb, du skal betale.

1. Forudbetaling for næste periode

Her kan du se, hvad du skal betale forud i den næste periode. Beløbet er fastsat ud fra, hvad der er brugt i samme periode sidste år. I dette tilfælde skal kunden betale 1.839,45 kr.

Er beløbet højere, end du forventede? Så kan det være fordi, din regning følger dit forbrug. Dine regninger vil ofte være lidt højere i vintermånederne. De fleste tænder nemlig mere lys, ser mere fjernsyn og laver mere varm mad om vinteren end om sommeren. Læs mere om, hvordan vi fordeler dit elforbrug her.

2. Opgørelse i alt

Din opgørelse består af dit faktiske forbrug, dit abonnement samt skatter og afgifter.

Vi ser først på, hvad du har betalt forud på din sidste regning. Og så lægger vi dit abonnement og prisen på den strøm, du har brugt, sammen med alle skatter og afgifter til staten.

Din pris varierer time for time, og du bliver afregnet efter den elpris, der er gældende på det tidspunkt, du bruger el. Men det kan vi ikke vise på din regning. Derfor opsummerer vi og udregner din samlede pris – og dividerer med dit samlede forbrug. Dvs. på regningen viser vi gennemsnitsprisen for dit elforbrug i regningsperioden.

Til dit netselskab betaler du desuden for transport af strømmen til din bolig – størstedelen udgør her den såkaldte nettarif. Det er ‘Elafgift’, ‘Netabonnement’, ‘Nettarif C’ og ‘Systemydelser’.

I eksemplet har kunden brugt for 90,74 kr. mindre, end vi regnede med. Derfor står der minus foran.

3. I alt til betaling

Her kan du se, hvad du skal betale i alt, når opgørelsen er trukket fra eller lagt til det, som du skal betale forud for den næste periode.

I eksemplet har kunden brugt mindre, end vi troede. Og derfor trækker vi de 90,74 kr. fra de 1.839,45 kr., som vi forventer, han kommer til at bruge. Han skal derfor betale 1748,71 kr.

Vigtigt! Betaler du via Betalingsservice eller i din netbank, så kommer der et betalingsgebyr oveni. Du kan se dit betalingsgebyr på forsiden af din regning.

Det spørger andre om

Stadig forvirret? Ring på 70 29 29 29.

Hvad består min elregning af?

Din elregning består af flere forskellige elementer. Eller det vil sige, at din elpris består af flere dele. Det er nemlig ikke kun den rene elpris, du betaler for på din elregning. 

Hvor stor en del af din elregning der udgøres af den rene elpris, afhænger af din pris. Og den kan gå op og ned. Vi har lavet et eksempel til dig herunder, så du let kan se, hvor stor en procentdel af din elregning der typisk går til hvad.

Sådan finder du dit netselskab

Som sagt betaler du både til dit elselskab og dit netselskab, når du betaler din elregning.

Dit netselskab har ansvaret for at vedligeholde og administrere det overordnede elnet. Det er altså dem, der sikrer, at du strømmen når helt hjem til dig og ud af dine stikkontakter. Du vælger ikke selv dit netselskab. Det afhænger af, hvem der ejer kablerne, som din strøm bliver transporteret i, der hvor du bor. Til gengæld kan du skifte elselskab, som du vil. 

Du kan finde dit netselskab her

Sådan kan du få reduceret elafgift på din elregning 

Hvis du bruger el som primær opvarmningsform, så vil dit forventede årsforbrug ligge en del over en gennemsnitlig elregning.

Dog kan du få reduceret elafgiften og dermed spare på elregningen, hvis du har el som primær opvarmningsform og din bolig lever op til nogle særlige krav. Bemærk dog, at du kun kan få reduceret elafgift på den del af dit elforbrug, der ligger over 4.000 kilowatt-timer. 

Du har el som primær opvarmningsform, hvis din bolig bliver opvarmet med en af følgende:

  • Luft-til-vand varmepumpe
  • Luft-til-luft varmepumpe
  • Jordvarmeanlæg
  • Elpaneler
  • Elradiatorer

Derudover skal din bolig være registreret i BBR som enten helårsbolig, sommerhus eller feriebolig. Det er i mange tilfælde nok til, at du få reduceret din elafgift på den del af dit elforbrug, der er over 4.000 kilowatttimer. 

Hvordan kan jeg se, om min regning er betalt?

På Min side eller i appen Andel Energi kan du altid finde information om din elregning. Her kan du se, hvor meget du skal betale, hvornår du skal betale, og selvfølgelig også om du allerede har betalt din elregning.

Hvordan melder jeg min elregning til automatisk betaling?

Hvis du vil gøre det let for dig selv, når du skal betale din elregning, skal du tilmelde dig Betalingsservice eller betaling via MobilePay. Det kan du nemt og hurtigt gøre på Min side.

Bemærk, at når du tilmelder dig automatisk betaling, så gælder det først fra din næste regning. Regninger, du allerede har modtaget, vil ikke automatisk blive betalt, når du tilmelder dig.

Læs mere om, hvordan du kan betale