Gå til indhold

El til spotpris

Når du vælger en elaftale, så vælger du enten at betale en fast eller variabel elpris. Den variable elpris kalder mange elselskaber for spotpris. Så når du vælger en spotpris, så vælger du altså at betale den aktuelle elpris, som svinger time for time og ikke en fast pris, som låses i en periode.

Dette er der både fordele og ulemper ved, og der er dermed ikke en rigtig eller forkert løsning. Om du vælger en fast eller variabel pris er helt op til dig selv og dine behov.

Se om el til en variabel spotpris er noget for dig

Læs mere, og se om el med variabel pris passer til dine behov.

Hvad er “spotpris el”? 

Prisen på el går op og ned hver dag. Faktisk hver time. Hvis du har valgt en elaftale med spotpris – altså en variabel pris – så vil din egen elpris også gå op og ned. Vi har oplevet store stigninger i elprisen i løbet af 2022, og har du en aftale med spotpris, vil du også have oplevet dette.

Elprisen afhænger af mange ting. Og derfor kan den være rigtig svær at forudsige. Dog kan vi ofte se nogle mønstre i prisudviklingen. Det er nemlig tit dyrest at bruge strøm om morgenen og om eftermiddagen. Altså når vi er hjemme fra arbejde og har brug for at foretage gøremål, der kræver strøm. Så er der nemlig større belastning på elnettet, og så stiger prisen.

Derfor kan du måske spare penge, hvis du flytter dele af dit forbrug til midt på dagen eller om natten. Især om natten er strømmen oftest billigere. Men kun hvis du har spotpris. Hvis du har en elaftale med en fast pris, så er det lige meget, om du bruger strøm om natten eller om dagen. Så betaler du nemlig samme pris på kWh i en periode.

Hvordan fastsættes spotprisen?

Vi køber strøm fra den nordiske elbørs, Nordpool, hvor elpriserne bliver fastlagt time for time. Spotprisen på el er, som alt andet, baseret på udbud og efterspørgsel. Udbuddet af el afhænger i høj grad af vejret. Om vinden blæser eller solen skinner er afgørende for produktionen af vedvarende energi fra solceller og vindmøller. Derfor falder spotprisen på el, når der er godt gang i vindmøllerne eller bliver produceret meget solenergi.

Efterspørgslen på el stiger og falder også i løbet af dagen. Og det har også indflydelse på spotprisen. Når vi kommer hjem fra arbejde og har godt gang i hjemmets apparater, stiger efterspørgslen og derfor også prisen på el. Derfor er spotprisen ofte dyrest i de tidlige aftentimer.

Skal jeg vælge el med fast pris eller til spotpris?

Det er svært at sige. El til spotpris kan være en god løsning, hvis du kan flytte noget af dit elforbrug til de tidspunkter, hvor strømmen er billigst. Hvis du bruger det meste af din strøm, når den er dyrest, og du ikke har mulighed for at ændre på det, så kan det være en bedre ide at vælge en elaftale med fast pris fremfor spotpris.

Hvis du har el til en variabel pris kan du eksempelvis spare, hvis du vasker tøj, kører opvaskeren og oplader elbilen om natten.

El priser, elberegner

Vil du skifte elselskab?

Er du på udkig efter en ny elaftale? Så kig med her.

Ring til os på 70 29 28 60

Er du stadig i tvivl? Eller har du flere spørgsmål til vores produkter? Så ring til os.