Gå til indhold

Case: Silkeborg Kommune

Energimærkning i Silkeborg Kommune

Skarp prioritering af ejendommene og velovervejede tilvalg af ekstra data vil føre til et værdifuldt beslutningsgrundlag for den fremtidige drift og vedligehold.

Forskellen mellem guld-, sølv- og bronzemærker

Guldmærker havde 15 ekstra datatilvalg, sølvmærker 10 og bronzemærker 8. Dertil kom yderligere ti datatilvalg, som kunne tilføjes efter behov. Blandt de mange tilvalgsmuligheder var:

  • Ekstra datafelter i Energy10 til CAFM-eksport
  • Omregning af estimeret forbrug til faktisk forbrug
  • Registrering af målere og deres placering
  • Ekstra billedmateriale, for eksempel i teknikrum
  • Vurdering af brandsikkerhed
  • Forædling af eksisterende data for kommunens ventilationsanlæg i TIMESAFE

Sådan fordeles energimærkerne

Guldmærkerne tildeles de daginstitutioner, skoler, plejehjem og administrative bygninger, som inden for de næste fem år skal renoveres eller bygges om. Bygninger, som ikke står over for større ændringer, får et sølvmærke. Bronzemærkerne tildeles bygninger, der ikke er centrale for kommunens daglige drift.

Thomas Kjems Lyngvad, ingeniør og projektleder i Silkeborg Kommune, fortæller: “Vi har, som alle andre, fulgt debatten om energimærkning, og vi kunne godt have gået efter den absolut billigste løsning, der overholdt lovkravet. Men når nu ejendommene alligevel skal energimærkes, valgte vi i stedet at kombinere det med indsamling af andre data, som vi ved, vi kan drage stor nytte af – både på kort og lang sigt.”

Kompetencer vejede tungere end pris

I alt 20 leverandører var med i udbuddets prækvalificeringsrunde, 7 gik videre, og Andel Energi vandt leverancen på guld- og sølvmærkerne. Her vejede fagkompetencer tungt på vægtskålen, fordi der mange steder er brug for komplekse, dybdegående analyser.

Thomas Kjems Lyngvad uddyber: “Hvis vi for eksempel skal bygge en skole om, har vi for eksempel brug for fuldt overblik over forsyningsforholdene. Det er ikke alle, der kan levere sådan en analyse, men det kan Andel Energi. Deres konsulenter er vant til at dissekere hele ejendomme ned til mindste detalje, og de kan levere dataene præcis, som vi har brug for dem. Samarbejdet fungerer strålende, og vi er kommet rigtigt godt i gang.”

Han tilføjer, at der efter udbuddet blev truffet beslutning om at føje samtlige 26 datatilvalg til både guld-, sølv- og bronzemærkerne, fordi prisen på dem er yderst attraktiv.

Bedst for alle at deadline ikke er for stram

Silkeborg Kommune har valgt at afvikle den store opgave over fire år (2019-2023). Både fordi det spreder omkostningerne ud over flere budgetår, men også fordi det sænker presset på begge organisationer. Det er en fremgangsmåde, som Andel Energi klart anbefaler.

Jesper Kjær Pedersen, Energipartner i Andel Energi, forklarer: “Længere deadline giver en meget konstruktiv proces med større frirum til at optimere på samarbejdet og lære af hinanden. For eksempel har vi allerede nu tilføjet opsætning af QR-koder på udvalgte lokationer. Når en kode scannes, får man et dybt link til dataene for lige præcis det anlæg, koden sidder på. Det sænker følsomheden over for personaleudskiftninger og udskiftning af serviceleverandører. Det giver også en bedre vidensdeling, og sikrer at data opdateres, når der sker ændringer og tilføjelser.”

Energimærkningen i Silkeborg Kommune forventes afsluttet i første kvartal 2023.

Energimærkning af større ejendomme

Langt de fleste bygninger skal have et lovpligtigt energimærke. Men der kan være store forskelle i energimærkernes pris og kvalitet.

Henrik Holm, Andel Energi elselskab

Tag en snak med os

Henrik Holm Hansen
Key Account Manager

Kontakt på mail