Gå til indhold
Billig el fra solenergi, Andel Energi

Energi-mærket på dit hus

Vidste du, at det ikke blot er dit hjems apparater, der er udstyret med et energimærke? Det gælder faktisk også for huse.

Du kan bruge energimærket for dit hus til at finde ud af, hvor energieffektivt dit hus egentlig er. Men du kan også bruge energimærket som en rettesnor til, hvordan du med fordel kan energieffektivisere dit hus. Med et godt energimærke kan du nemlig spare på energien og få en mindre el- og varmeregning. Og ikke mindst opnå et godt og sundt indeklima.

Her på siden har vi samlet alt det, du skal vide om energimærkning af huse. Du kan blive klogere på, hvad energimærker til huse egentlig er. Og så kan du også læse mere om årsagerne til, at energimærkning er en god idé.

Energimærker til huse – hvad er det?

Energimærkningen synliggør din boligs energiforbrug som en form for varedeklaration. Mærket viser dermed, hvor god energimæssig stand dit hus er i. Flere typer bygninger er omfattet af ordningen, og mærkningen gælder faktisk både for private boliger som huse og lejligheder, men også offentlige bygninger og bygninger beregnet til handel og service.

Faktisk er et gyldigt energimærke også et krav i forbindelse med hussalg, og mærkningen er derfor også nødvendig at dykke ned i, hvis du enten skal sælge eller købe hus. Et energimærke kan fortælle dig mere om følgende:

  • Energiforbrug: Først og fremmest kan energimærket fortælle dig en hel del om energiforbruget i dit hus. Hvor energiøkonomisk er det, og hvor meget betaler du egentlig til vand, varme og el?
  • Indeklima: Et energieffektivt hus går hånd i hånd med et sundt indeklima. Jo bedre et energimærke, dit hus har, jo sundere er huset også at opholde sig i.
  • Energimæssige forbedringer: I energimærkningsrapporten bliver du ikke blot klogere på, hvad status er her og nu. Du får samtidig også listet en række forslag til, hvilke energimæssige forbedringer, du med fordel kan foretage for at reducere energiforbruget. De forslag kan være en god idé at følge – både for din pengepung på længere sigt og husets indeklima. Og det kan ofte også betale sig, selvom du snart vil sælge din bolig. Det kan nemlig være med til at øge værdien på din bolig.
  • Rettesnor til huskøb/hussalg: Idet energimærket på dit hus kan give dig et indblik i energiforbruget, er mærkningsordningen også en ideel rettesnor, hvis du står overfor et huskøb eller hussalg. Energimærket kan nemlig være med til at sikre, at enten købs- eller salgsprisen bliver retvisende taget boligens energimæssige stand i betragtning.
Ifølge Energistyrelsen ligger varmeforbruget for et parcelhus på 140 kvadratmeter med fjernvarme og energimærke-C på 18.600 kWh/år.

Energimærker fra A-G

Energimærkeordningen omfatter en skala fra A til G, hvor energimærke-A er det bedst mulige energimærke, og G er det dårligste energimærke. Du skal dog være opmærksom på, at der er tre forskellige versioner af energimærke-A. Siden ordningen blev etableret i 1998, er nye bygningsklasser nemlig kommet til, og derfor har mærkningsordningen fået hele tre nye A’er: A2010, A2015 og A2020. Disse A-energimærker er inddelt efter Bygningsreglementets årstal. Altså lever energimærke-A2020 op til de krav, der var gældende i Bygningsreglementet 2020.

Energimærket på dit hus og husets alder hænger unægteligt sammen, og jo nyere dit hus er, jo højere er energimærket typisk også. Nybyggede huse har typisk et energimærke i den gode ende. Ældre boliger er typisk mindre energioptimeret og har derfor oftest dårligere energimærker.

Huse med energimærke-A2020

  1. 1.

    Huset er helt tæt

  2. 2.

    Vinduer og døre er energimærke-A

  3. 3.

    Supplerende varmekilde i form af solceller eller varmepumpe

  4. 4.

    Minimum 500 mm gulvisolering og loftisolering

  5. 5.

    410 mm isolering i ydervæg

Huse med energimærke-G

  1. 1.

    Huset har tydelige kuldebroer og trækgener

  2. 2.

    Typisk opført før 1960

  3. 3.

    Meget lidt isolering i hulmuren og på taget

  4. 4.

    Elvarme eller oliefyr som varmekilde

  5. 5.

    Ingen supplerende varmekilder

Fordele ved et godt energimærke

Et godt energimærke har en række forskellige fordele. Det indikerer først og fremmest, at det er et energieffektivt hus. Det vil sige, at det er godt isoleret og relativt økonomisk at opvarme. Derudover kan det i visse tilfælde også betyde, at huset har en ekstra varmekilde som eksempelvis solceller, der trækker energimærket i den positive retning.

Men hvad er et godt energimærke i det hele taget? Selvom skalaen går helt op til A2020, så er det ikke nødvendigvis dette mærke, du skal stræbe efter, medmindre du bor i et nybygget hus. Et hus af ældre karakter har oftest et væsentligt lavere energimærke – eksempelvis energimærke-D eller energimærke-E. Og i denne type boliger er det sværere at opnå et A2020-energimærke.

Vurderingen af, hvad der er et godt energimærke kommer således an på dit specifikke hus. Hvor gammelt er det? Hvilken type er det? Og hvilken stand er det i? Disse spørgsmål har alle betydning for, hvilke energimæssige forbedringer, du kan foretage i dit hjem. Og dermed også hvilket energimærke, du kan stræbe efter.

Derfor skal dit hus have et energimærke

Et gyldigt energimærke på dit hus er vigtigt at have i en række forskellige situationer – og i nogle tilfælde er det faktisk lovpligtigt.

Salg eller udlejning

Det er lovpligtigt, at dit hus er energimærket, hvis du skal sælge dit hus eller udleje det i mere end fire uger. Energimærket skal faktisk være synligt i salgs- eller udlejningsannoncen, så det fremstår tydeligt for potentielle købere eller lejere.

Køb

Når du skal købe en bolig, fungerer energimærket som en form for rettesnor, der kan hjælpe dig som køber med at foretage den helt rigtige investering. Du kan bruge energimærket på huset til at vurdere, hvor energieffektivt og økonomisk huset er. Og det er også et oplagt værktøj, du kan bruge til at sammenligne forskellige huse. Du kan med fordel bruge boligens energimærke til at budgettere fremtidige energiudgifter ud fra.

Renovation

Energimærkningsrapporten giver ikke blot en status på, hvad bygningens energiforbrug er her og nu. Rapporten kommer også med en række forslag til, hvad du med fordel kan forbedre for netop at udbedre energimærket på dit hus. Rapporten viser tilmed, hvilket energimærke du kan opgradere dit hus til, hvis du netop foretager de foreslåede energiforbedringer.

Nybyg

Et nybygget hus skal altid være energimærket, før du kan flytte ind i det. Mærkningen viser husets energimæssige stand og bekræfter, at huset lever op til kravene i det gældende bygningsreglement.

Sådan finder du energimærket på dit hus

Hvis du ikke er allerede er bekendt med, hvilket energimærke dit hus har, så kan du finde det hos Energistyrelsen. Alt du skal gøre er blot at indtaste din adresse.

I nogle tilfælde kan du ikke finde information på lige netop dit hus. Måske er der ikke lavet en vurdering af husets energimærke, eller måske er energimærket udløbet. Et energimærke på et hus er nemlig blot gyldigt i 10 år fra udstedelsesdagen. Er energimærket udløbet, skal du indhente et nyt energimærke.

Selvom skalaen går helt op til A2020, så er dette ikke nødvendigvis det bedste energimærke for lige netop dit hus. Kig på alderen, standen og typen, før du kan vurdere, hvad et godt energimærke er for dit hus.

Hvem udfører energimærkning af huse?

En certificeret energikonsulent fra et energimærkningsfirma kan udarbejde et gyldigt energimærke til dit hus. Konsulenten gennemgår dit hus og laver derefter beregningen, der ender ud med en energimærkningsrapport til dig.

Energikonsulenten indberetter derefter energimærket på dit hus til Energistyrelsen, og idet Energistyrelsen har fastlagt retningslinjerne for rapportens opbygning og informationer, er rapporterne ensartede og sammenlignelige. Det gør din rapport særligt anvendelig, når du skal sammenligne energimærker i forbindelse med huskøb.

Apparaternes energimærker

Vidste du, at apparater som hårde hvidevarer kan være store strømslugere? Her kan energimærkningen også hjælpe dig med at vælge de mest energieffektive produkter. Og dermed spare penge.

Få gode energivaner

Ved at justere en anelse på dine vaner spare flere tusinde kroner på elregningen hvert år. Og hvem vil ikke gerne det?

Se elpriser time for time og spar penge på el

Brug strømmen, når den er billigst

Strømprisen svinger time for time. Få en elaftale med fleksibel elpris – så kan du spare penge, når strømmen er billig.