EU’s energimærkning er en vigtig faktor – både når du skal investere i nye husholdningsapparater, og når du skal blive klogere på din elregning. Energimærkningen viser nemlig, hvor meget energi et apparat bruger, og mærkningen gør det derfor langt lettere for dig som forbruger at vælge energieffektive produkter og spare penge på din elregning.
Her på siden dykker vi ned i, hvad energimærkning er, hvilke forskellige energimærker, der findes, samt hvordan du aflæser disse mærker. Du kan også blive klogere på, hvordan et energimærke kan hjælpe dig med at lave energirigtige forbedringer i dit hjem.
Det smarte ved energimærker er, at de hjælper dig som forbruger med at lave energirigtige investeringer. Du kan først og fremmest få et indblik i, hvilke apparater i dit hjem der måske kunne have gavn af en udskiftning. Og du kan også blive klogere på, hvilket apparat du skal investere i. Energimærket giver dig nemlig et klart billede af, hvor energieffektivt et produkt er i forhold til andre produkter på markedet, og det gør det langt nemmere for dig at sammenligne forskellige produkter. På den måde kan du vælge lige netop det produkt, der både passer til dine behov og bruger mindst mulig energi.
Energimærkningen kan hjælpe dig med at spare hundredvis af kroner hvert år, hvis du vælger apparater fra den bedste energiklasse frem for energislugende apparater. Men dette kræver, at du har en forståelse for energimærkningen.
Hvor energimærkningens skala tidligere gik fra A+++ til G, har EU pr. 1 marts 2021 ændret energimærkerne for bl.a. køleskabe, frysere, vaskemaskiner, opvaskemaskiner og tv. Dette betyder, at skalaen for det nuværende energimærke nu blot strækker sig fra A-G, hvor A er det mest energieffektive, og G er det mindst energieffektive.
Mange produkter er med tiden blevet mere energieffektive, og derfor blev der tilføjet plusser til den oprindelige A-G-skala. For ikke at drukne i plusser har EU nu strammet kravene til den bedste energiklasse og justeret skalaen, så A igen er det bedste. I flere produktkategorier findes der derfor ikke nødvendigvis A-mærkede produkter på markedet, og du kan derfor sagtens gå efter B- eller C-mærkede produkter. Når det kommer til det nye energimærke, anbefaler Energistyrelsen, at du går efter:
Der er krav om energimærkning på en række forskellige typer af elektriske apparater.
1.
Køleskabe og frysere
2.
Ovne
3.
Emhætter
4.
Opvaskemaskiner
5.
Vaskemaskiner
6.
Tørretumblere
7.
Kombinerede vaske- og tørremaskiner
8.
Støvsugere
9.
Lyskilder
10.
Lysarmaturer
11.
Fjernsyn
12.
Varmepumper
13.
Vandvarmere
14.
Varmtvandsbeholdere
15.
Kedler til varmeanlæg
16.
Klimaanlæg
17.
Elpærer
Når du skal aflæse og sammenligne energimærker, er det vigtigt at være opmærksom på, at skalaen kan variere afhængigt af, hvilket produkt der er tale om. Dette vil sige, at et energimærke i produktgruppen for køleskabe, ikke nødvendigvis kan sammenlignes med samme energimærke i en anden produktgruppe. Det er også væsentligt at være opmærksom på, at du stadig godt kan støde på et energimærke, der er uddelt i efter tidligere lovgivning.
EU vil fremover jævnligt stramme kriterierne for energimærkerne, så skalaen forbliver den samme i fremtiden. Læs mere om de nye energimærker samt fordele og ulemper på label2020.dk.
Eksempel på tidligere energimærkning på en vaskemaskine:
Farverne rød, gul og grøn bruges også til at illustrere produktets energieffektivitet yderligere, hvilket gør det endnu lettere for dig at afkode mærkerne. Få et overblik over de forskellige farvekoder ved det nuværende energimærke her, og bliv klogere på, hvilket energimærke, du bør gå efter:
Hvis du er på jagt efter et ekstra energieffektivt produkt, anbefaler vi dig derfor at gå efter et produkt med et energimærke-A placeret i de grønne felter. Her kan du finde gode råd til, hvordan du får gode energivaner.
Et gyldigt energimærke er et værktøj, der kan hjælpe dig med at reducere dit årlige energiforbrug og spare penge på din elregning. Faktisk er det ikke usædvanligt, at du ved at udskifte et apparat med et dårligt energimærke som eksempelvis energimærke-D faktisk kan spare op til 300 kroner årligt – og dette tal er selvfølgelig højere, når elpriserne er højere. Når du skal vurdere, om du bør udskifte dit nuværende apparat, kan du med fordel gøre følgende:
Udover at spare penge på din elregning, kan du mindske dit klimaaftryk, da et produkt med energimærke-A eksempelvis er mere miljøvenligt end et produkt med energimærke-C eller energimærke-E.
Vidste du, at energimærket ikke kun giver oplysninger om et produkts energieffektivitet? Et gyldigt energimærke giver nemlig også oplysninger om eksempelvis produktets lydniveau og funktionelle egenskaber, og på den måde kan det nuværende energimærke faktisk sladre om dine apparater.
Energimærket viser eksempelvis oplysninger om det gennemsnitlige lydniveau, men du kan også finde informationer om eksempelvis timerfunktion, skærmstørrelse eller lignende. Dette giver dig de bedste muligheder for at vælge et produkt, der passer til dine specifikke krav og ønsker.