Gå til indhold

Hvilken type ladestander skal jeg vælge?

Har du besluttet dig for at investere i en ladestander, men er du i tvivl om, hvilken type du skal vælge? Med et stigende antal udbydere kan det virke uoverskueligt at finde den rette løsning, for der er mange forskellige typer ladebokse på markedet. Vi gennemgår nogle af de væsentligste overvejelser, du bør gøre dig, her.

Vælg en ladeboks med den rette opladningseffekt

Når du står over for valget om, hvilken type ladestander du skal vælge, er der flere faktorer, der spiller ind. En af de dem er opladningseffekten. Jo større opladningseffekt, jo hurtigere vil den nemlig oplade bilen. 

Opladningseffekten på en ladeboks kan variere, og det er vigtigt at vælge en, der passer til din elbil og dine opladningsbehov. Generelt kan du vælge mellem ladebokse på 7 kW, 11 kW og 22 kW.

Har du en større elbil med høj batterikapacitet, kan det være en fordel at vælge en type ladeboks med højere opladningseffekt som for eksempel 11 kW eller 22 kW. De fleste elbilejere vælger dog en model med 11 kW, da det er en tilstrækkelig effekt for de fleste og ikke kræver yderligere elinstallationer.

Skal du vælge en type ladestander med kabel eller ej?

Når du skal vælge en ladestander, skal du tage stilling til, om du vil have en med fast kabel eller ej. Der er fordele og ulemper ved begge typer, og det er vigtigt at vælge den løsning, der passer til dine behov.

De fleste elbilejere vælger en type ladestander med et fast kabel. Denne slags har et type 2-stik, som er fastmonteret på ladestanderen. Fordelen ved denne type er, at du altid har kablet ved hånden, når du skal lade din bil. Du skal ikke bekymre dig om at finde dit kabel frem, hver gang du skal lade – det er altid klar til brug.

Med ladestandere uden et fast kabel skal du selv sætte stik i både ladestanderen og elbilen. Det kræver måske lidt mere arbejde, men det har også sine fordele. Efter du har ladet bilen, er det nemlig let at putte kablet i bagagerummet igen. 

Installation og serviceaftale

Når du skal afgøre, hvilken type ladestander du skal vælge, er det værd at overveje, om installation og serviceaftale er inkluderet i prisen. Det kan være en stor fordel, hvis installationen er inkluderet i prisen. På den måde slipper du for uforudsete ekstraudgifter og sikrer, at installationen bliver udført korrekt og sikkert af en autoriseret elektriker.

Desuden er det en god idé at vælge en type ladestander, hvor en serviceaftale er inkluderet. Den sikrer nemlig, at din ladeboks altid fungerer optimalt, og at eventuelle problemer bliver løst hurtigt og effektivt. Det er derfor også værd at se efter, når du overvejer, hvilken type ladestander du skal vælge.

Tænk på features og design, når du skal vælge

Når du står over for valget om, hvilken type ladestander du skal vælge, bør du også tage højde for funktioner og design. Det kan eksempelvis være smart at vælge en intelligent ladeboks med mulighed for at lade, når strømmen er billigst. 

Ladestanderen skal ikke kun være funktionel, men også passe til din bolig – hvis du altså er en af dem, der går op i æstetikken Derfor kan størrelsen, designet og farvevalget også spille en væsentlig rolle.