Gå til indhold

Hvad koster det at lade en elbil op?

Har du allerede en elbil, eller overvejer du at investere i en? Så har du med garanti et par spørgsmål til, hvad det egentlig koster at lade en elbil op. Og det kan vi godt forstå, for prisen er nemlig en kompliceret størrelse, der afhænger af en række faktorer. 

Her på siden har vi samlet alt det, du skal vide om, hvad det koster at lade en elbil op – enten med din egen ladeboks hjemme i garagen eller med en offentlig ladestander på farten. Og du får også svaret på hvilken ladeløsning, der bedst kan betale sig.

Sådan lader du din elbil op

Du har formentlig altid været vant til at køre på den nærmeste tankstation, når din bil har manglet benzin eller diesel. Men det er altså et overstået kapitel, hvis du har en elbil eller overvejer at anskaffe dig en. En elbil kræver nemlig strøm. Der er overordnet set tre forskellige måder, du kan oplade elbilen på:

  • Du kan installere en ladeboks derhjemme
  • Du kan bruge offentlige ladestandere, når du er på farten
  • Du kan lade op delvist hjemme og ude

Hvilken ladeløsning du skal vælge, kommer helt an på dine individuelle behov og muligheder, men dit valg af ladeløsning har indflydelse på, hvad det koster at lade elbilen op. Bliv klogere på, hvad de forskellige ladeløsninger egentlig koster herunder. 

Hvad koster det at lade en elbil op?

At køre elbil er blevet populært de seneste år, og det er der altså god grund til. Det er både en god måde at støtte op om den grønne omstilling på, men generelt koster det faktisk også mindre at lade en elbil op end at tanke en almindelig diesel- eller benzinbil. 

Prisen på at oplade en elbil er dog en kompliceret størrelse, og faktisk er der en lang række faktorer, der har indflydelse på, hvad det egentlig koster at oplade en elbil. Prisen kommer an på følgende: 

  • Dit kørselsmønster: Prisen på at oplade din elbil kommer først og fremmest an på dit kørselsmønster. Hvis du kører meget, eller hvis du ofte kører langt, er prisen naturligvis derefter.
  • Din ladeløsning: Prisen kommer også an på, hvilken ladeløsning du bruger til din elbil. At bruge din egen ladeboks derhjemme er typisk billigere end at bruge offentlige ladestandere. Årsagerne til det dykker vi ned i nedenunder.
  • Den aktuelle elpris: Prisen på strøm varierer hele tiden, og den aktuelle elpris påvirker derfor også prisen på at oplade din elbil – og det gælder, uanset om du oplader hjemme eller ude.  
  • Batteriets kapacitet: Sidst men ikke mindst så spiller bilens batteri også en rolle, da størrelsen har betydning for, hvor meget strøm din bil behøver. Og oplader du mon fra et helt tomt til et helt fuldt batteri?

Opladning af din elbil derhjemme: Hvad koster det?

Prisen på at oplade din elbil kommer an på din valgte ladeløsning. Hvis du oplader derhjemme, så koster det den almindelige elpris at lade bilen op. Det er typisk billigere at lade op derhjemme end at lade op med offentlige ladestandere, og det er der flere årsager til. 

1. Bestem selv ladetidspunktet

Det smarte ved at lade op derhjemme er, at du helt selv kan bestemme, hvornår du gerne vil lade bilen. På den måde kan du vælge at time tidspunktet med, når strømmen er allerbilligst – eksempelvis om natten, hvor bilen alligevel holder i indkørslen eller garagen. Ved at have en ladeboks derhjemme kan du altså selv påvirke prisen i den positive retning. 

2. Få refunderet elafgiften

Når du lader din elbil derhjemme, har du også mulighed for at få refunderet elafgiften. Denne økonomiske fordel har du ikke, hvis du kun benytter dig af offentlige ladestandere. Refusionen gør derfor også, at det i sidste ende typisk er billigere at lade op derhjemme.

Beregn selv prisen på en opladning hjemme

Prisen på at oplade din elbil hjemme kommer an på en række faktorer. Men ved at bruge følgende beregning, kan du få et realistisk billede af, hvad udgiften egentlig er:

Pris per fuld opladning = Batterikapacitet i kWh x pris per kWh

Hvis din elbils batteri eksempelvis har en kapacitet på 40 kWh, og hvis du betaler 2,50 kroner per kWh, så koster det 100 kroner for en fuld opladning. For at få den helt nøjagtige pris bør du dog også tage højde for abonnementsomkostninger og refusion af elafgiften.

Hvad koster det at lade en elbil med en offentlig ladestander?

Udover at lade din elbil op med en ladeboks derhjemme, kan du også vælge at bruge den type standere, som du møder i offentligheden. Men hvad koster det at lade med sådan en ladestander? Også med denne form for ladeløsning er der en række faktorer, der har indflydelse på, hvad det koster at oplade elbilen:

1. Ladeoperatørens kWh-pris

Offentlige ladestandere er drevet af forskellige operatører. Operatørerne fastsætter selv kWh-prisen, og den er typisk en anelse højere end kWh-prisen i din private elaftale. Derudover bruger nogle offentlige ladestandere dynamisk prissætning, og det betyder altså, at prisen kan variere afhængigt af både tidspunktet og efterspørgslen – præcis ligesom, når du skal tanke en almindelig diesel- eller benzinbil. 

Vær også opmærksom på, at når du lader din elbil med en offentlig ladestander, så har du ikke mulighed for at få refunderet elafgiften, og det spiller derfor også en rolle for den endelige pris. 

2. Abonnement eller medlemskab

Når det kommer til offentlige ladestandere, er det også forskelligt, hvordan betalingen foregår. Hvor nogle ladestandere afregner betalingen per kWh, sker betalingen ved andre ladestandere gennem abonnementer eller medlemskaber. Det har derfor også indflydelse på, hvad det koster at oplade din elbil. Opladningen er som udgangspunkt billigere, hvis du har en fast aftale, da der ellers kan være ekstra gebyrer forbundet med opladningen. En fast aftale kan også give dig mulighed for ubegrænset opladning

3. Ladestanderens type

Faktisk er der også forskel på prisen, alt efter hvilken offentlig ladestander du bruger, når du lader elbilen. Jo hurtigere standeren oplader din elbil, jo højere er prisen typisk. Det vil altså sige, at det typisk er en anelse dyrere at bruge hurtig- eller lynladere. Hvis du har god tid til at vente, er der derfor også penge at spare.

Spar penge med refusion

Med en ladeløsning hos os, får du refusion af din elafgift på den strøm, du bruger til at oplade din bil derhjemme. Bliv klogere på, hvordan det fungerer, og hvad du kan spare med refusion.

Bestil din ladeløsning allerede i dag

Med en ladeløsning fra Andel Energi x Clever kan du nemt spare penge på opladning både hjemme og på farten. Bestil din ladeløsning nemt allerede i dag.